ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Η κλιματική αλλαγή ωριμάζει νωρίτερα τα σταφύλια – Ο Αύγουστος είναι πλέον ο “τρυγητής”Ο αυγουστιάτικος ήλιος χρυσίζει τα σταφύλια στους αμπελώνες της Μακεδονίας. Ο τρύγος είναι μια από τις σημαντικότερες περιόδους για την αμπελουργία στην Ελλάδα.


«Είναι η στιγμή που κάνουμε λογαριασμό, η στιγμή που θα μαζέψουμε τους κόπους μιας χρονιάς» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ. Γιώργος Σαλπιγγίδης, διευθυντής του αμπελουργικού τμήματος οινοποιίας γνωστής οινοποιίας.

Το τρύγημα του σταφυλιού έχει τη δική του διαδικασία: το σταφύλι δεν πρέπει να έχει φύλλα και μεγάλο κοτσάνι, και να μην ζουληχτεί.

Οι κλιματικές συνθήκες άλλαξαν και ο Σεπτέμβριος πια δεν μονοπωλεί τον τίτλο του “τρυγητή”. Αναλόγως την ποικιλία του σταφυλιού, ο τρύγος πλέον αρχίζει στα μέσα ή τα τέλη Αυγούστου.

Φημισμένα σε όλη την Ελλάδα είναι τα κρασιά και τα τσίπουρα του Τυρνάβου, η φετινή όμως χρονιά δεν ευνόησε την παραγωγή. Η ποικιλία που έκανε γνωστό τον Τύρναβο σε όλο τον κόσμο είναι το μοσχάτο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του οινοποιητικού συλλόγου Τυρνάβου Χρήστο Τσιτσιρίγκος η παραγωγή αναμένεται να είναι 60%-70% μειωμένη σε σχέση με πέρσι.

Πάντως η μικρή παραγωγή μπορεί να έχει και πλεονεκτήματα, καθώς σύμφωνα με την οινολόγο του οινοποιητικού συλλόγου Τυρνάβου Σούλα Παναγιώτου τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του οινοποιήσιμου σταφυλιού θα είναι εξαιρετικά.

Τα σταφύλια από το αμπέλι οδηγούνται στην οινοποιητική διαδικασία και θα είναι στη διάθεση του καταναλωτικού κοινού ,την περίοδο των Χριστουγέννων.

Η κλιματική αλλαγή ωριμάζει νωρίτερα τα σταφύλια – Ο Αύγουστος είναι πλέον ο “τρυγητής”Ρεπορτάζ: Ηλιάνα Σκουλή, Βαγγέλης Μητρούσιας

Επιμέλεια: Βαλεντίνα Καραγεωργίου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια