ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

“ΔΕΚΑ ΜΙΚΡΟΙ ΜΠΕΝΟΙ”: Οι προϋποθέσεις επιτυχίας στη Βόρεια Εύβοια


Ο τίτλος μπορεί να μοιάζει σαν παράφραση του εμβληματικού σεναρίου μυστηρίου της Αγκάθα Κρίστι, αλλά εκεί κυριαρχούν ευυπόληπτοι πιθανοί ένοχοι. Στο δικό μας σενάριο ψάχνουμε για ευυπόληπτους “εθελοντές” που θα σηκώσουν τα μανίκια και θα ξαναφέρουν την ελπίδα στους κατοίκους μιας κατεστραμμένης γης.

Του Ηλία Πεντάζου*
ΠΗΓΗ: https://rp.gr/

Η πρωτοβουλία του Κυρ. Μητσοτάκη για τη συγκρότηση μιας ad hoc “Επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας”, είναι όχι μόνο αναγκαία αλλά δείχνει και μια ευαισθησία σε πολιτικό επίπεδο. Ο δε ορισμός του Στ. Μπένου ως επικεφαλής, είναι μια επιλογή που δεν σηκώνει ενστάσεις και θέλοντας και μη την πιστώνεται προσωπικά ο Π/Θ.

Ας φύγουμε όμως από τους συμβολισμούς και ας πάμε στα πρακτικά θέματα. Μία επιτροπή που αναλαμβάνει ένα τέτοιο φαραωνικό project, δεν λειτουργεί με αυτοματισμούς, ούτε απλά με το κύρος του επικεφαλής της. Χρειάζεται δομή, πόρους (υλικούς και ανθρώπινους) και κυρίως “λυμένα χέρια”. Τι εννοούμε;

Στην Ελλάδα ζούμε και υπάρχει αρνητική εμπειρία για την “βιομηχανία” ίδρυσης παντός είδους επιτροπών. Γίνονται κατά παράδοση με καλές προθέσεις για να μελετήσουν, ερευνήσουν ή να λύσουν θέματα, δύσκολα η ιδιαίτερα ή έκτακτα ή λιμνάζοντα και καταλήγουν σχεδόν στο σύνολο, να μην αποδίδουν ποτέ αποτέλεσμα.

Γιατί; Συμβιβασμοί, συγκαλύψεις, αδράνεια, δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία συναδελφικής “αλληλεγγύης”, φόβος επιπτώσεων, προσωπική αδιαφορία, έλλειψη κινήτρου και άλλα. Αν η συγκεκριμένη επιτροπή θέλει να κάνει τη διαφορά και να μην αναλωθεί σε μικρο-διαχείριση, χρειάζεται τα αναγκαία εχέγγυα επιτυχίας που συνοψίζουμε παρακάτω.

α) Ένας κούκος δεν φέρνει ποτέ την άνοιξη… ο κ. Μπένος πρέπει να ανακαλύψει “10 μικρούς Μπένους”… Ως υψηλός συντονιστής και επιβλέπων, θα τους κατανείμει τομείς έργου, σε αυτόν θα ραπορτάρουν και σε αυτόν και μόνο θα είναι υπόλογοι.

Ευνόητο ότι τους διαλέγει ο ίδιος, χωρίς παρεμβάσεις, για να εξασφαλίσει την απόλυτη χημεία συνεργασίας, θέμα ζωτικής σημασίας για τέτοιο τιτάνιο έργο. Αυτονόητο επίσης, ότι θα πρόκειται για ανθρώπους που εμφορούνται με τα ίδια ιδανικά, ευαισθησίες, συναισθήματα, κίνητρα και αφοσίωση στον σκοπό, με τον επικεφαλής της επιτροπής.

β) Ο κ. Μπένος ραπορτάρει μόνο στον πρωθυπουργό και απολαμβάνει από αυτόν της πλήρους στήριξης του. Η εμπειρία, μας έχει δείξει πολλές φορές ότι, είτε υπουργοί είτε υψηλοί κρατικοί λειτουργοί, παρά τις καλές τους προθέσεις και την αφοσίωση στο έργο τους, δεν πέτυχαν τους στόχους γιατί δεν είχαν το απόλυτο πολιτικό backing του προϊσταμένου Π/Θ.

γ) Ξεκάθαρη αποτύπωση αρμοδιοτήτων και σαφής εξουσία πάνω σε αυτές, για να μπορεί να μετρηθεί η απόδοση και το αποτέλεσμα. Κανείς υπουργός, γραμματέας, δήμαρχος, δασάρχης, τοπάρχης ή οποιοσδήποτε άλλος κρατικός υπάλληλος, δεν μπορεί να παρεμβαίνει, παρακωλύει ή αλλοιώνει τη στοχοθεσία της επιτροπής.

δ) Διασφάλιση της συνεργασίας όλων των αρμοδίων υπουργών και υπηρεσιών. Αυτό είναι κομβικό καθήκον και μέλημα του ίδιου του Π/Θ να το εξασφαλίσει. Χωρίς τη συστράτευση τους καμία επιτροπή, όσο χαρισματική και αν είναι, δεν μπορεί να πετύχει τίποτα. Άρα υπονομεύσεις, φθόνος και περιχαράκωση αρμοδιοτήτων, δεν “παίζουν” με τίποτα σε αυτό το έργο ζωής.

ε) Προϋπολογισμός. Απόλυτη εξουσία και ευθύνη της επιτροπής πάνω στα κονδύλια που θα διατίθενται, χωρίς υποσημειώσεις. Το Υπουργείο Οικονομικών μέσω του ΓΛΚ θα είναι η μόνη υπηρεσία που θα έχει πρόσβαση και στενή συνεργασία με την επιτροπή.

στ) Τέλος, ο ρόλος της Αντιπολίτευσης είναι κομβικός. Πρέπει να συστρατευθεί, να συμμετάσχει ενεργά, να κινητοποιήσει δυνάμεις της, να αγκαλιάσει το έργο, χωρίς μικρότητες, κομματικές υστεροβουλίες και αστείες αντιδικίες. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να διασφαλίσει την συμμετοχή και ισότιμη συνεργασία της Αντιπολίτευσης.

Πιστεύω ότι ο Π/Θ το έχει αναγάγει σε προσωπικό και πολιτικό στοίχημα γιατί διακρίνει τα οφέλη από την επιτυχία αυτού του έργου ζωής. Εύχομαι η κακοδαιμονία των επιτροπών του παρελθόντος να μην ισχύσει εδώ και με σοβαρή, ενωτική δουλειά, η πληγωμένη Εύβοια θα είναι το αύριο αυτής της χώρας.

*O Ηλίας Πεντάζος είναι οικονομολόγος τ. ΓΓ του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια