ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Α. Λοβέρδος: «Δεν έχουμε πολιτικό δικαίωμα να επιτρέψουμε στον ΣΥΡΙΖΑ να εγκατασταθεί οριστικά στον χώρο μας»


Συνέντευξη στην εφημερίδα της Ηλείας, «Πρώτη», έδωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, μεταξύ άλλων, επισήμανε: «Δεν έχουμε πολιτικό δικαίωμα να επιτρέψουμε στον ΣΥΡΙΖΑ να εγκατασταθεί οριστικά στον χώρο μας. ο ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα είναι η τελευταία ελπίδα για το μέλλον του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

– Πριν από μερικές μόλις ημέρες βρεθήκατε στην Ηλεία όπου και συζητήσατε με αιρετούς αλλά και με απλούς πολίτες. Ποια είναι η εικόνα που αποκομίσατε από τη περιοχή;

«Κομμάτι της εθνικής τραγωδίας. Συζητήσαμε με τον Δήμαρχο κ Αντωνακόπουλο τις δυσκολίες της επανόρθωσης. Την καταστροφή τμήματος του φυτικού πλούτου της περιοχής που συμβάλλει στην οικονομική ζωή του τόπου και του οποίου η επανόρθωση είναι πολυετής.

Την αποκατάσταση των χαμένων περιουσιών. Την ανάγκη να συνδεθούν όλα αυτά με τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της περιοχής που είναι κολλημένα εδώ και χρόνια. Έχουμε το απολύτως αποτυχημένο παράδειγμα του φορέα που δημιούργησε η ΝΔ μετά το 2007 και απέτυχε πλήρως.

Θα παρακολουθώ κι εγώ την πορεία της αποκατάστασης των ζημιών. Τώρα ως Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και αύριο, όπως ελπίζω, και ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».

– .Η Ηλεία αποτελεί ένα ευλογημένο και ταυτόχρονα παραμελημένο τόπο καθώς βασικά έργα υποδομών δεν έχουν υλοποιηθεί. Τα ζητήματα του σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου, της επέκτασης και επαναλειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου, η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου ακόμα και η δημιουργία ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου στην Αρχαία Ολυμπία είναι μερικά από τα έργα που αν και έχουν σχεδιαστεί δεν έχουν υλοποιηθεί. Τι πιστεύετε ότι φταίει και διαχρονικά η Ηλεία μένει πίσω στις διεκδικήσεις της;

«Θεωρώ ότι η Ηλεία είναι ένας νομός με τεράστιες προοπτικές και δυνατότητες ανάπτυξης και κατανοώ πλήρως την αγωνία των κατοίκων της περιοχής για την υλοποίηση απαιτούμενων βασικών έργων υποδομής. Αυτό ασφαλώς και συνδέεται με την γενικότερη κυβερνητική πολιτική που αφορά την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας που θα πρέπει να είναι ισόρροπη.

Δεν είναι όμως. Δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η κυβέρνηση Μητσοτάκη τίποτε ουσιαστικό δεν έχει να επιδείξει σε αυτόν τον τομέα. Η πανδημία είναι ένας παράγοντας που τελικά κρύβει τις παραλείψεις και της αστοχίες τους. Όχι όμως για πολύ. Η κυβέρνηση σύντομα θα βρεθεί ενώπιον των ευθυνών της. Και σε αυτό το σημείο έχουμε καθήκον με κριτική και συγχρόνως υπεύθυνη αντιπολίτευση να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής.

Ας πούμε: η Ολυμπία οδός στο τμήμα Πάτρα-Πύργος που ακόμη περιμένουμε. Στα χαμένα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ προστέθηκε ακόμη μια χαμένη διετία ΝΔ.! Κι ακόμη το αθλητικό κέντρο στην Αρχαία Ολυμπία, που ακόμη το περιμένουμε και που η ακύρωσή του στην πράξη αποτελεί απόδειξη εθνικής ανοησίας. Έχουμε έναν πολιτισμικό και οικονομικό θησαυρό και απλώς τον κοιτάμε».– Σε μερικές εβδομάδες από τώρα θα πραγματοποιηθούν οι διεργασίες για την ανάδειξη νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ. Μπορεί το ΚΙΝΑΛ να επανέλθει στον χώρο που το ΠΑΣΟΚ κυριαρχούσε και να αναδειχθεί ως ο κεντροαριστερός πόλος του συστήματος;

«Ασφαλώς και μπορεί, σίγουρα πρέπει. Έχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι στόχος μας είναι ο υπερδιπλασιασμός των δυνάμεών μας. Να κάνουμε την θετική ανατροπή και να γίνουμε δύναμη εξουσίας. Τρεις είναι οι κορυφαίες αλλαγές που πρέπει να συντελεστούν.

Χρειαζόμαστε αλλαγή ηγεσίας, αλλαγή νοοτροπίας και αλλαγή θέσεων στα μεγάλα ζητήματα της μετανάστευσης, της ασφάλειας του πολίτη και του ριζοσπαστικού μετασχηματισμού του κράτους. Με αυτές τις αλλαγές και με ουσιαστική μεταρρυθμιστική αντιπολίτευση ο λόγος της παράταξής μας μπορεί να ξαναγίνει ελκυστικός. Τόσο τα εκλογικά ποσοστά μας (2019) όσο και τα δημοσκοπικά τα τελευταία δύο χρόνια δείχνουν ότι οι πολίτες δεν μας ακούν και σίγουρα δεν μας προτιμούν.

Αυτό μας πληγώνει και προσωπικά με χαλυβδώνει να βάλω τον πήχη ψηλά. Θέλω να δούμε την παράταξη εκεί που της αξίζει. Ούτε πόντο πιο χαμηλά. Και πρέπει να γίνει γιατί το πρόβλημα του να μην εκπροσωπείται η κεντροαριστερά από εμάς δημιουργεί πρόσθετο σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στη χώρα. Ποιος σήμερα πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επιτελέσει αυτόν τον ρόλο; Ουδείς. Εμείς θα αποτελέσουμε τον προοδευτικό πρωταγωνιστή».

– Το ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εμφανιστεί ως ο εκφραστής του μεσαίου χώρου, ενώ πολλά από τα παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη προσχωρήσει είτε προς τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ (στην πλειοψηφία τους) είτε προς τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Πως μπορεί να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί το σημερινό ΚΙΝΑΛ;

«Το έχω ξαναπεί: ιδεολογικός και παραδοσιακός μας αντίπαλος είναι η Νέα Δημοκρατία. Υπαρξιακός μας αντίπαλος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Κ. Μητσοτάκης με τη λειψανδρία που έχει στην παράταξή του καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να προσεταιριστεί άξια στελέχη μας.

Και η λειψανδρία για την οποία μιλώ δεν συνδέεται με ποσότητα αλλά με ποιότητα. Είχα από πολύ νωρίς χτυπήσει το καμπανάκι με την πρόταση της Άννας Διαμαντοπούλου για τον ΟΟΣΑ, διερωτώμενος χαρακτηριστικά «μήπως συγκυβερνάμε με τη Νέα Δημοκρατία και δεν το ξέρουμε». Σήμερα όλοι γνωρίζουμε πόσα στελέχη μας βρίσκονται στην κυβέρνηση.

Και αυτό γιατί για να το συμπυκνώσω σε μία φράση «το ΠΑΣΟΚ μπορεί και ξέρει καλύτερα». Επίσης δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και πολλά άλλα στελέχη μας πρόδωσαν και τις ιδέες μας και τις προσπάθειές μας και ταυτίστηκαν με τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να κερδίσουν την εύκολη ψήφο. Τώρα όμως οι συμπολίτες μου ξέρουν.

Τώρα κατάλαβαν τι συνεπάγεται αυτός ο λαϊκισμός. Και έχουν ανάγκη και ζητούν μια νέα έντιμη και υπεύθυνη πολιτική φωνή. Με την Πράσινη Επανάστασή μας πιστεύω ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση.

Η Πράσινη Επανάσταση θα γίνει φράγμα στην πολιτική αφαίμαξη γιατί δεν θα χρειάζεται να πάει κανείς δεξιά ή αριστερά. Θα νιώθει χρήσιμος και υπερήφανος στο δικό μας κόμμα».

– Διεκδικείτε την ηγεσία του κινήματος στις εσωκομματικές εκλογές. Τι θα αλλάξετε, εάν εκλεγείτε, προκειμένου το ΚΙΝΑΛ να έχει και πάλι την κυρίαρχη θέση στον χώρο της κεντροαριστεράς και να αποτελέσει και πάλι κόμμα διεκδίκησης εξουσίας;

«Το κόμμα θα πάψει να κινείται γύρω από τον μικρό, ομολογουμένως και δυστυχώς, εαυτό του. Πιστεύω πως μπορώ να εγγυηθώ το μέλλον της παράταξης. Δεν μιλώ για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ. Αναφέρομαι σε ολική επαναφορά με το ΠΑΣΟΚ.

Η φορά της πολιτικής μου σκέψης είναι προς τα εμπρός. Έχουμε το ιδεολογικό υπόβαθρο, έχουμε τα στελέχη, υπάρχει προσδοκία της κοινωνίας για τη σοσιαλδημοκρατία. Και ακόμη έχουμε έναν φαληρημένο ως αξιωματική αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ και σε επίπεδο τελευταίας ανάλυσης έχουμε δημοκρατία του ενός κόμματος με τη Νέα Δημοκρατία να κυριαρχεί.

Εάν εκλεγώ αρχηγός της παράταξης με προμετωπίδα το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα προσωπικά θα αποτελέσω τη σφήνα ανάμεσα στον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα, η παράταξη θα ανακτήσει κύρος και ποσοστά και η χώρα θα αποκτήσει πατριωτική, προοδευτική και μεταρρυθμιστική, αντιπολίτευση».

– Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι ακόμα και η αλλαγή του ονόματος του Κινήματος από ΠΑΣΟΚ σε ΚΙΝΑΛ επηρέασε «αρνητικά» τους υποστηρικτές του, ενώ ακόμα και σήμερα υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι δηλώνουν ότι στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ κι όχι το ΚΙΝΑΛ. Πόσο πιθανό είναι να έχουμε μία αλλαγή ονομασίας και πάλι του κινήματος;

«Αυτή είναι η πρότασή μου. Πιστεύω στο όνομα, στην ιστορία και στη δυναμική του ΠΑΣΟΚ. Εάν οι πολίτες επιλέξουν εμένα ως νέο αρχηγό της παράταξης η αλλαγή του ονόματός μας σε ΠΑΣΟΚ θα είναι η εισήγησή μου στο συνέδριο. Το Κίνημα Αλλαγής προσπάθησε αλλά δεν τα κατάφερε. Οι περισσότεροι από εκείνους που το δημιούργησαν έχουν αποχωρήσει.

Ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα κατά πρόσωπο. Οι εκλογές που θα ακολουθήσουν μετά την απλή αναλογική θα αποτελέσουν ορόσημο και για την παράταξή μας και για την ελληνική πολιτική σκηνή. Δεν έχουμε πολιτικό δικαίωμα να επιτρέψουμε στον ΣΥΡΙΖΑ να εγκατασταθεί οριστικά στον χώρο μας. Το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα είναι η τελευταία ελπίδα για το μέλλον του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια