ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Απορρίφθηκε προσφυγή πυροσβεστών κατά της υποχρέωσης εμβολιασμού

AP Images

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) απέρριψε χθες, Τρίτη, προσφυγή 672 επαγγελματιών και εθελοντών πυροσβεστών εναντίον του υποχρεωτικού εμβολιασμού στην Γαλλία κατά της COVID-19, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη το δικαστήριο.

«Το δικαστήριο κρίνει ότι τα αιτήματα βρίσκονται εκτός του πεδίου εφαρμογής του άρθρου 39 του κανονισμού του», το οποίο επιτρέπει την προσφυγή σε αυτό βάσει επείγουσας διαδικασίας όταν οι ενάγοντες εκτίθενται σε «πραγματικό κίνδυνο ανεπανόρθωτων βλαβών».

Οι πυροσβέστες είχαν επικαλεστεί τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με το «δικαίωμα στη ζωή» και το «δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής».

Ζητούσαν από το ΕΔΑΔ να «αναστείλει την υποχρέωση εμβολιασμού», που προβλέπεται από τον νόμο της 5ης Αυγούστου του 2021 σχετικά με την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και να αναστείλει επίσης την ισχύ «των διατάξεων που προβλέπουν την απαγόρευση άσκησης των δραστηριοτήτων τους» για όσους δεν θα έχουν «εκπληρώσει την υποχρέωση εμβολιασμού», όπως και τη «διακοπή της καταβολής του μισθού τους».

Δεν προδικάζει μεταγενέστερες αποφάσεις

Η απόφαση του ΕΔΑΔ, η οποία ελήφθη από σώμα επτά δικαστών, δεν προδικάζει ωστόσο «μεταγενέστερες αποφάσεις του όσον αφορά το αποδεκτό ή το βάσιμο των εν λόγω υποθέσεων», διευκρίνισε το δικαστήριο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για να αναγγείλει την πρόθεσή του να προσφύγει στο ΕΔΑΔ, το συνδικάτο Sud SDIS των πυροσβεστών υπογράμμιζε στις αρχές του Αυγούστου το γεγονός ότι δεν τάσσεται «κατά του εμβολίου», αλλά κατά της υποχρέωσης εμβολιασμού «η οποία είχε πολύ κακή υποδοχή, μεταξύ άλλων και από κάποιους που είχαν ήδη εμβολιαστεί».

«Η υποχρέωση μπορεί να είναι απαραίτητη»

Πρόκειται για την «1η ευρωπαϊκή απόφαση για την υποχρέωση εμβολιασμού κατά της #COVID19», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Νικολάς Ερβιέ, ειδικός του ΕΔΑΔ.

Το δικαστήριο, που έχει την έδρα του στο Στρασβούργο, έχει ωστόσο ήδη αποφανθεί σε σχετική υπόθεση για την υποχρέωση εμβολιασμού, στις 8 Απριλίου, μετά την προσφυγή Τσέχων γονέων που αρνούνταν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά παιδικών ασθενειών.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η υποχρέωση μπορεί να είναι «απαραίτητη σε μια δημοκρατική κοινωνία». Η απόφαση, μολονότι δεν αφορά τον εμβολιασμό κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, θεωρείται ήττα για τους αντιεμβολιαστές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια