ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

“Έφυγε” ο αρχαιολόγος Στέφανος Μίλλερ – Ανέδειξε το μνημειακό πλούτο της ΝεμέαςΠέθανε xθες σε ηλικία 79 ετών ο Στέφανος Μίλλερ, ο σπουδαίος αρχαιολόγος και φιλέλληνας ο οποίος είχε αφιερώσει τη ζωή του στη Νεμέα.

Ο Στέφανος Γκ. Μίλλερ, ανέσκαψε και ανέδειξε τον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας, ενώ υπήρξε και η ψυχή της αναβίωσης των Νέμεων Αγώνων.

Ο Μίλλερ γεννήθηκε στο Γκόσεν της Ιντιάνα των ΗΠΑ το 1942. Ολοκλήρωσε το πρώτο πτυχίο του στα Αρχαία Ελληνικά στο Κολλέγιο Γουάμπας και το διδακτορικό του στην Κλασική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Μετά από ανασκαφές σε διάφορες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Ολυμπίας και της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών, ξεκίνησε τις δικές του ανασκαφές στη Νεμέα το 1973.

Κατά τα χρόνια της εργασίας του στη Νεμέα, όχι μόνο διενήργησε ανασκαφές που έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα, όπως το Στάδιο όπου διεξάγονταν τα Νέμεα, αλλά δημιούργησε και αρχαιολογικό πάρκο, κατασκεύασε αρχαιολογικό μουσείο και οργάνωσε την έκθεσή του, ενώ ξεκίνησε και την αναστήλωση του αρχαίου Ναού του Δία.Ταυτόχρονα, υπηρετούσε ως καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, με εξαίρεση τα έτη 1982-1987, όταν διετέλεσε διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα.

Δημοσίευσε πολλά βιβλία και άρθρα σχετικά με τις ανακαλύψεις του στη Νεμέα.

Είχε ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, είχε τιμηθεί με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και είχε αναγνωριστεί ως «Πρόσωπο της Εβδομάδας» από το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι ABC το 2004.

Το 2005 με προεδρικό διάταγμα ο Στέφανος Μίλλερ πολιτογραφήθηκε Έλληνας υπήκοος. Συλλυπητήρια δήλωση για την απώλεια του Στέφανου Μίλλερ έκανε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Για τον Στέφανο Μίλλερ ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Δήμας, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτηση του: “Ο Στέφανος εκτός από τις γνώσεις του, είχε πάθος για την ζωή και πηγαία αίσθηση του χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Ήταν ευγενής, γενναιόδωρος αλλά και χαρισματικός άνθρωπος που σε συνέπαιρνε με τις ιστορίες για την ζωή του. Η δική του ιστορία όμως θα παραμείνει αιώνια για πάντα δίπλα στους μεγάλους της Νεμέας που ο ίδιος βοήθησε να αναδείξουμε όπως ο Ηρακλής, το λιοντάρι της Νεμέας, ο Οφέλτης και πολλοί άλλοι. Σε ευχαριστούμε πολύ για όλα”.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια