ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Στο 50% η «κοινωνικοποίηση» στην Υπόγεια Αποθήκη Αερίου Νότιας Καβάλας – Τι προβλέπουν οι κατευθυντήριες που αποφάσισε η ΡΑΕ

Χρήστος Στεφάνου

Στην άρση μιας από τις βασικές ρυθμιστικές εκκρεμότητες για το διαγωνισμό παραχώρησης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) στο πεδίο της Νότιας Καβάλας, προχώρησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΡΑΕ ενέκρινε τις κατευθυντήριες γραμμές για τον επιμερισμό του κόστους του project.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ το ποσοστό της κοινωνικοποίησης, δηλαδή του κόστους που προβλέπεται να περάσει στους χρήστες του δικτύου μεταφοράς, είναι 50%. Από το υπόλοιπο 50%, το 35% του κόστους προβλέπεται να καλυφθεί από κοινοτική χρηματοδότηση, μέσω της ένταξης του Project στα έργα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ (PCI) ενώ το υπόλοιπο 15% προβλέπεται να καλυφθεί από τον επενδυτή που θα αναλάβει την υλοποίηση της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου. Σε περίπτωση που δεν ενταχθεί το έργο στα PCI, τότε προκειμένου να μην αυξηθεί υπέρμετρα το ποσοστό της κοινωνικοποίησης, εξετάζεται η λύση να εισέλθει το Δημόσιο ως επενδυτής στην ΥΑΦΑ.

Εκτός από τη ρυθμιστική εκκρεμότητα για την έκδοση των κατευθυντήριων γραμμών για τον επιμερισμό του κόστους του έργου, σημειώνεται ότι θα πρέπει ακολούθως να εκδοθούν και οι αναγκαίες τεχνικές μελέτες για την αξιοποίηση της ΥΑΦΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική εισήγηση του ΔΕΣΦΑ αναφέρει ότι για να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου θα χρειαστεί να γίνουν εργασίες αναβάθμισης του δικτύου μεταφοράς στο τμήμα από τους Κήπους έως τη Θεσσαλονίκη ώστε να αυξηθεί η διατομή του αγωγού που σήμερα είναι στις 24 ίντσες.

Υπενθυμίζεται ότι στο διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη από το ΤΑΙΠΕΔ, έχουν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον και συμμετέχουν δύο σχήματα, η κοινοπραξία ΔΕΣΦΑ – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Energean Gas & Oil.

Η αποθήκη αερίου προβλέπεται να δημιουργηθεί στο υπό εξάντληση κοίτασμα φυσικού αερίου της νότιας Καβάλας, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της υπολεκάνης Πρίνου-Καβάλας, σε θαλάσσιο βάθος 52 μέτρων στο Βόρειο Αιγαίο Πέλαγος, περίπου έξι χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή της Θάσου.

Η παραχώρηση θα αφορά σε χρονικό διάστημα έως και 50 έτη μετά την αδειοδότηση του έργου της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου («ΥΑΦΑ»). Η μετατροπή του υπόγειου φυσικού χώρου του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» σε ΥΑΦΑ θα πραγματοποιηθεί από τον παραχωρησιούχο εντός δεσμευτικής προθεσμίας, η οποία θα προσδιοριστεί στη σύμβαση παραχώρησης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια