ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Χάρτης: Πώς μέσα σε 4 μήνες οι Ταλιμπάν κατάφεραν να επεκταθούν στο Αφγανιστάν


Μέσα σε 4 μήνες οι Ταλιμπάν κατάφεραν να επεκταθούν σε ολόκληρο το Αφγανιστάν με αποκορύφωμα την κατάκτηση της πρωτεύουσας Καμπούλ το προηγούμενο 24ωρο, με ηγετικά στελέχη να δηλώνουν πως είναι ακόμη παρά πολύ νωρίς να συζητηθεί το πώς το ισλαμιστικό κίνημα θα ασκήσει την εξουσία, την ώρα που η διεθνής κοινότητα ζητά να αποχωρήσουν με ασφάλεια οι ξένοι από τη χώρα.


Χαρακτηριστικός της επέκτασης των Ταλιμπάν είναι ο χάρτης με τα στοιχεία που συνέλεξε το ερευνητικό ινστιτούτο Long War Journal of the Foundation for the Defense of Democracies στην Ουάσιγκτον. Σ' αυτόν φαίνεται πώς από τις 13 Απριλίου έως τις 12 Αυγούστου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τα εδάφη στο Αφγανιστάν. Μάλιστα τα περισσότερα εξ' αυτών κατελήφθησαν τους τελευταίες δύο μήνες.


Πώς οι Ταλιμπάν κατάφεραν να επεκταθούν στο Αφγανιστάν


Τα παρακάτω δεδομένα που απεικονίζονται στον χάρτη δεν μπορούν να επαληθευτούν στο 100%, ωστόσο σε μεγάλο βαθμό ευθυγραμμίζονται με την πραγματικότητα. Με κόκκινο χρώμα φαίνονται οι περιοχές οι βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν, με πράσινο αυτές της κυβέρνησης και με το απαλό κίτρινο τα αμφισβητούμενα εδάφη.
Οι χάρτες δείχνουν περιοχές που ελέγχονται από τους Ταλιμπάν σε επιλεγμένες ημερομηνίες κάθε μήνα / AP


Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι διέφυγε χθες, Κυριακή, από τη χώρα καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες εισήλθαν στην πρωτεύουσα χωρίς ουσιαστικά να συναντήσουν αντίσταση. Δήλωσε πως θέλει να αποφύγει την αιματοχυσία.


Οι Ταλιμπάν χρειάστηκαν μόλις λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα για να πάρουν τον έλεγχο της χώρας, με μια αστραπιαία και σαρωτική επίθεση η οποία τερματίστηκε στην Καμπούλ, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις, που επί χρόνια εκπαιδεύονταν και εξοπλίζονταν από τις ΗΠΑ και άλλους με κόστος δισεκατομμύρια δολάρια, διαλύθηκαν.


Το Al Jazeera μετέδωσε εικόνες στις οποίες διοικητές Ταλιμπάν εικονίζονται μαζί με δεκάδες ένοπλους μαχητές μέσα στο προεδρικό μέγαρο. Το Αφγανιστάν βρίσκεται σήμερα σχεδόν ολόκληρο στα χέρια των Ταλιμπάν, μετά την κατάρρευση των κυβερνητικών δυνάμεων και τη φυγή στο εξωτερικό του προέδρου Άσραφ Γάνι, ο οποίος παραδέχθηκε τη «νίκη» τους, έπειτα από είκοσι χρόνια πολέμου.


Η πρεσβεία των ΗΠΑ εκκενώθηκε, ο αμερικανικός στρατός έχει στήσει «περίμετρο ασφαλείας» στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ


Μέλη του αμερικανικού στρατού έστησαν «περίμετρο ασφαλείας» στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου μετέβη και ανασυντάσσεται το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας καθώς ετοιμάζεται να αναχωρήσει από το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη σχεδόν ολόκληρης της πρωτεύουσας της χώρας από τους Ταλιμπάν, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια