ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Όχι, οι ανεμογεννήτριες στην Εύβοια ΔΕΝ «φύτρωσαν» μετά τις φωτιές του 2019Πρόσφατα κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο αεροφωτογραφία η οποία απεικονίζει αιολικά πάρκα σε ορεινή, παραθαλάσσια έκταση στο νησί της Εύβοιας. Σύμφωνα με χρήστες, η περιοχή είχε προηγουμένως καεί από τις φωτιές του 2019 ενώ εμμέσως πλην σαφώς υπονοείται η σύνδεση της πυρκαγιάς με την ύπαρξη των ανεμογεννητριών στην εν λόγω περιοχή. Ωστόσο, η πλαισίωση της φωτογραφίας είναι παραπλανητική. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα: Ζαγορίσιος, olympia.


Τι ισχύει;

Για την ανάλυση του υπό εξέταση ισχυρισμού, μελετήθηκαν 3 παράμετροι. Εκ πρώτης εντοπίσαμε γεωγραφικά το σημείο λήψης της αεροφωτογραφίας. Ακολούθως, συλλέξαμε και αναλύσαμε δεδομένα σχετικά με τις καμένες εκτάσεις γης στην Εύβοια, από τις φωτιές του 2019. Τέλος, και με την βοήθεια δορυφορικών λήψεων, επαληθεύσαμε τη χρονολογία κατασκευής των ανεμογεννητριών, οι οποίες υποτίθεται πως εμφανίστηκαν σχεδόν αμέσως μετά την προαναφερθείσα καταστροφή.
Τοποθεσία

Καταρχάς, αξίζει να αναφερθεί πως στην υπό εξέταση αεροφωτογραφία απεικονίζονται περισσότερα από 11 χιλιόμετρα της νοτιοανατολικής ακτογραμμής της Εύβοιας, η οποία βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος. Πιο συγκεκριμένα, στην φωτογραφία εντοπίζουμε 10 αιολικούς σταθμούς ενώ διαφαίνεται επίσης η παραλία των Ζαράκων, η οποία απέχει μόλις μερικά χιλιόμετρα από τον ομώνυμο παραδοσιακό οικισμό.

Πηγή: Google Earth Pro

Αιολικοί σταθμοί και άδειες

Στο πλαίσιο της παρούσας ανάλυσης είναι σκόπιμο να παραθέσουμε στοιχεία που αντλήσαμε από το Γεωπληροφορικό χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σχετικά με τη θέση των αιολικών σταθμών αλλά και τις άδειές τους. Έτσι, χωρίσαμε τα πάρκα σε 10 κόκκινα πλαίσια για την καλύτερη οργάνωση του όγκου της πληροφορίας. Από αυτά προκύπτουν τα εξής:


Πλαίσιο 1: Τμήμα αιολικού σταθμού που βρίσκεται στην Μακρυρράχη Μεσωχωρίων και υπάγεται στους Δήμους Καρύστου και Κύμης – Αλιβερίου. Η άδειά του εκδόθηκε στις 16 Ιουλίου του 2001.
Πλαίσιο 2: Αιολικός σταθμός που βρίσκεται στην παραλία Ζαράκων και υπάγεται στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου. Η άδειά του εκδόθηκε στις 24 Ιανουαρίου του 2002.
Πλαίσιο 3: Αιολικός σταθμός οι ανεμογεννήτριες του οποίου απαντώνται στο Γαθούμενο και το Βραχάκι του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου. Η άδειά του εκδόθηκε στις 16 Ιουλίου του 2001.
Πλαίσιο 4: Αιολικό πάρκο στην παραλία των Ζαράκων το οποίο υπάγεται στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου. Η άδειά του εκδόθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2003
Πλαίσιο 5: Αιολικό πάρκο στις Σκοπιές Ζαράκων υπαγόμενο στο Δήμο Κύμης-Αλιβερίου. Η άδειά του εκδόθηκε στις 16 Ιουλίου του 2001.
Πλαίσιο 6: Αιολικό πάρκο που βρίσκεται στη Βουρέζα. Υπάγεται στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου ενώ η άδειά του εκδόθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2003.
Πλαίσιο 7: Αιολικό πάρκο στο Πυργάρι του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου. Η άδειά του εκδόθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 2001.
Πλαίσιο 8: Αιολικό πάρκο στο Πυργάρι του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου. Η άδειά του εκδόθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2003
Πλαίσιο 9: Αιολικό πάρκο στο Μεσοκήπι του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου. Η άδειά του εκδόθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2003.
Πλαίσιο 10: Τέλος, το εν λόγω αιολικό πάρκο εντοπίζεται στην Αγριαχλαδιά του Δήμου Κύμης- Αλιβερίου. Η άδειά του εκδόθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2003.

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως οι άδειες των αιολικών σταθμών που εντοπίζονται στην υπό εξέταση φωτογραφία είχαν, στο σύνολό τους, εκδοθεί μέσα στα έτη 2001-2003. [πηγή]

Η ύπαρξη των ανεμογεννητριών στο σημείο επιβεβαιώνεται με μια απλή αναζήτηση μέσω του Google Earth Pro. Ακολουθεί φωτογραφία από τον Νοέμβριο του 2003:

Φωτογραφία από το Νοέμβριο του 2003
Πηγή: Google Earth Pro

Η πυρκαγιά του 2019

Η πλαισίωση της αεροφωτογραφίας αφήνει τεχνηέντως να εννοηθεί πως η καταστροφική πυρκαγιά του 2019 έπληξε και την περιοχή που αποτυπώνεται στην εν λόγω λήψη. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ειδικότερα, η φωτιά που εντοπίστηκε στις 13 Αυγούστου του 2019, έπληξε την Κεντρική Εύβοια και πιο συγκεκριμένα δασικές εκτάσεις στα χωριά της Μακρυμάλλης και του Κοντοδεσποτίου. Χάρη στην υπηρεσία Copernicus, έχουμε στη διάθεσή μας χρήσιμα δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη της πυρκαγιάς, όπως λόγου χάρη δορυφορικές λήψεις.Χαρακτηριστικά, στην ακόλουθη εικόνα εντοπίζουμε, εντός των πράσινων πλαισίων, τις εκτάσεις γης που κάηκαν εξαιτίας της πυρκαγιάς ανάμεσα στις 13 και 14 Αυγούστου του 2019. Με κόκκινο έχουμε σημειώσει την παραλία των Ζαράκων που συναντήσαμε στην υπό εξέταση αεροφωτογραφία.Σύγκριση ανάμεσα στης πληγείσες περιοχές από τη πυρκαγιά του 2019 και την παραλία Ζαράκων.
Πηγή: Χάρτης Copernicus

Ας αναφερθεί τέλος, πως κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαμε με τον πρόεδρο του χωρίου κύριο Χρήστο Τρανό, μας γνωστοποιήθηκε πως δεν υπήρξε κάποια πυρκαγιά μεγάλης κλίμακας στην περιοχή. Συγκεκριμένα ο κ. Τρανός ανέφερε τα εξής:

Ευτυχώς δεν είχαμε καμιά μεγάλη φωτιά. Όταν έρχεται καλοκαίρι με αυτό το φόβο ζούμε. (…) Οι ανεμογεννήτριες βρίσκονται εδώ, περίπου 20 χρόνια

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως η περιοχή που απεικονίζεται στην αεροφωτογραφία δεν έχει πληγεί από κάποια πυρκαγιά.
Η φωτογραφία

Επιπλέον είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως μια εκδοχή της υπό εξέταση λήψης εντοπίζεται στο διαδίκτυο ήδη από τις 9 Φεβρουαρίου του 2021. Η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στην προαναφερθείσα λήψη και την υπό εξέταση λήψη είναι ότι η τελευταία έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία στα χρώματα.

Αριστερά η φωτογραφία χωρίς ψηφιακή επεξεργασία, δεξιά η επεξεργασμένη εικόνα.

Συγκρίνοντας τις δύο λήψεις διαπιστώνουμε πως τα χρώματα της φωτογραφίας στα δεξιά είναι πιο σκούρα, γεγονός που οδηγεί στην εσφαλμένη εντύπωση πως οι λόφοι επί των οποίων βρίσκονται οι ανεμογεννήτριες είναι καμένοι.
Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι το σημείο που απεικονίζεται στην υπό εξέταση αεροφωτογραφία βρίσκεται στη Νότια Εύβοια και κατά συνέπεια δεν επλήγη από κάποια πυρκαγιά. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες που αντλήσαμε από τον Γεωπληροφοριακό Χάρτη, και επαληθεύσαμε με το Google Earth Pro, οι ανεμογεννήτριες βρίσκονται στην εν λόγω περιοχή τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2003, ενώ η φωτογραφία που διαμοιράζεται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία. Έτσι, ο υπό εξέταση ισχυρισμός καθότι παραπλανητικός και αναληθής, καταρρίπτεται.

(του Στέλιου Πουρνή, ellinikahoaxes.gr)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια