ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Προειδοποιήσεις αλλά και χαμόγελα από τον Λαβρόφ στον Τσαβούσογλου: Η διώρυγα της Πόλης και οι S-400

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Αττάλεια. EPA, RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY HANDOUT

Προειδοποιήσεις στην κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν για τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης έστειλε χθες από την Αττάλειαο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Όπως μετέδωσε η Μαρία Ζαχαράκη στο OPEN και στο Έθνος, στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, Μελβούτ Τσαβούσογλου, ο Ρώσος υπουργός δήλωσε ότι η διώρυγα αυτή δεν πρέπει να αποτελέσει δίοδο για να περνούν από εκεί στρατιωτικές δυνάμεις άλλων χωρών.

«Η διώρυγα δεν έχει καμία επίδραση στη συμφωνία Montreux, ούτε η συμφωνία Montreux έχει καμία επίδραση στη διώρυγα. Η διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, που κατασκευάζεται, θα θέλαμε να μην προετοιμάζει το έδαφος για την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «οι Τούρκοι φίλοι μας θα εκπληρώνουν παράλληλα τις υποχρεώσεις τους από τη Σύμβαση του Μοντρέ».

Η αιχμή φυσικά είχε στόχο τις ΗΠΑ, αλλά παράλληλα ήταν και ένα καμπανάκι προς την Τουρκία να μην σκεφτεί να αφήνει από εκεί να περνούν τα αμερικανικά πλοία, από τη στιγμή που δεν θα εφαρμόσει τη συνθήκη του Μοντρέ και τους… περιορισμούς σε αυτό το έργο-ζωής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η διώρυγα Κωνσταντινούπολης θα διέπεται από το εσωτερικό μας δίκαιο. Κι από την άποψη αυτή, η σύμβαση του Μοντρέ δεν θα έχει καμία εφαρμογή στη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης», επανέλαβε ενώπιον του Λαβρόφ ο Τούρκος ΥΠΕΞ, δήλωση που μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί από τις «κακές γλώσσες» και πάλι που θέλουν τη διώρυγα αυτή να αποτελεί «δωράκι» της Τουρκίας στις ΗΠΑ, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα.

Εύσημα για την χρησιμοποίηση των S-400

Ξεκινώντας από τα θέματα συνεργασίας των δύο χωρών, όπως το εμβόλιο και ο τουρισμός, στη συνέχεια οι δύο υπουργοί πέρασαν στα θέματα της «βαριάς» διπλωματίας, όπως το «αγκάθι» των S-400.

Αν και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν αναφέρθηκε καθόλου στο θέμα, ο Σεργκέι Λαβρόφ προέβη σε μία λακωνική και αμφίσημη ταυτόχρονα δήλωση, με την οποία στήριζε για άλλη μια φορά –όπως ήταν φυσικό- το θέμα της χρήσης του αντι-πυραυλικού συστήματος από την Άγκυρα για την άμυνά της.


Όπως είπε χαρακτηριστικά, «υποστηρίζουμε τις προσπάθειες ανάπτυξης της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας, όπως και την πρόθεση των Τούρκων φίλων μας να χρησιμοποιήσουν την πρώτη συστοιχία του αντι-πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400 για την άμυνά τους».

Άραγε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στον Λαβρόφ την πρόθεση της Τουρκίας για χρήση τελικά των S-400; Ή πρόκειται για πίεση του Κρεμλίνου να ενεργοποιήσουν το σύστημα, παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ;

«Η τουρκική παρουσία στη Λιβύη συμβάλλει στην ειρήνη»!

Στη συνάντηση των δύο υπουργών συζητήθηκε επίσης το θέμα της Λιβύης, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να υπεραμύνεται για άλλη μια φορά της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας εκεί.

«Οι δύο χώρες (Τουρκία + Ρωσία) συνέβαλαν σημαντικά στη δημιουργία κατάπαυσης του πυρός τόσο στη Συρία όσο και στη Λιβύη. Υπάρχουν μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη Λιβύη. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ενεργοποίηση των θεσμών. Οι (στρατιωτικοί) εκπαιδευτές μας συμβάλλουν σημαντικά προς αυτό. Η πολιτική ενότητα και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας είναι προτεραιότητά μας. Ελπίζω ότι όλα θα πάνε όπως σχεδιάστηκαν στη Λιβύη. Η ειρήνη και η σταθερότητα εδραιώνονται σταθερά», είπε.

«Δεν βλέπουμε πρόβλημα στις σχέσεις μας»

Πάντως, κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών περίσσευαν οι εγκαρδιότητες, τα χαμόγελα και οι δηλώσεις φιλίας και συνεργασίας, ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποκάλυψε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, προσκάλεσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μόσχα.

«Δεν βλέπουμε κάποιο σοβαρό πρόβλημα στις διμερείς μας σχέσεις. Αλλά ακόμη κι αν υπάρχουν κάποια μικρο-προβλήματα, έχουμε την επιθυμία να τα λύσουμε μαζί. Υπάρχει μία ειλικρινής φιλία μεταξύ μας», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι «ως οι δύο μεγαλύτερες χώρες της περιοχής, η συνεργασία μας έχει απτά αποτελέσματα. Σεβόμαστε ο ένας τον άλλον. Θα συνεχίσουμε τις σχέσεις μας την επόμενη περίοδο με αμοιβαία εμπιστοσύνη».

ΠΗΓΗ: Μαρία Ζαχαράκη στο OPEN και στο Έθνος,

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια