ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΜΥΤΗΛΙΝΑΙΟΣ: Τουλάχιστον, αυτός είπε όλη την αλήθεια για την “πράσινη μετάβαση”


«Αν κάποιος νομίζει πως η πράσινη μετάβαση θα είναι φθηνή κάνει μεγάλο λάθος», ανάφερε χαρακτηριστικά. Η επίτευξη των στόχων της κλιματικής ουδετερότητας είναι αναγκαία αλλά η πράσινη μετάβαση δεν θα κοστίσει φθηνά. Αυτό είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτηλιναίος κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εισηγμένης για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ο Ευ. Μυτιληναίος χαρακτήρισε το 2021 έτος μετάβασης κατά το οποίο θα επιτευχθεί σημαντική βελτίωση της καθαρής κερδοφορίας και επανέλαβε την εκτίμηση του ότι το 2022 η καθαρή κερδοφορία του ομίλου θα είναι διπλάσια του 2020, προσεγγίζοντας τα 260 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την «πράσινη» μετάβαση» και την άνοδο των τιμών εμπορευμάτων και ειδικότερα του αλουμινίου ο Ευ. Μυτηλιναίος εκτίμησε ότι η ανοδική πορεία των διεθνών τιμών του αλουμινίου και της αλουμίνας θα συνεχιστεί με βραδύτερους ρυθμούς, προσθέτοντας ωστόσο πως θα είναι έκπληξη η διατήρηση αυτού του momentum καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν διαβλέπει δραστική διόρθωση των διεθνών τιμών και εξήγησε πως η όποια επίπτωση για τον όμιλο έρχεται με καθυστέρηση και αναμένεται να εξισορροπηθεί από τις κινήσεις hedging.

Για την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Αλουμίνιον της Ελλάδος και της ΔΕΗ, ο κ. Μυτιληναίος ξεκαθάρισε πως η εμπορική συμφωνία δεν περιλαμβάνει όρους που συνδέονται με τη διακύμανση τιμών του LME, καθώς και πως δεν προβλέπονται προκαταβολές ή εμπροσθοβαρείς πληρωμές προς τη ΔΕΗ.

Στην επίπτωση από το αυξημένο κόστος των δικαιωμάτων ρύπων, τόσο στις ενεργοβόρες βιομηχανίες όσο και σε ολόκληρη την οικονομία και κατ’ επέκταση την κοινωνία υπογράμμισε πως η χρήση φυσικού αερίου θα αποτελέσει μια βέβαιη ενεργειακή «γέφυρα» έως ότου υποκατασταθεί από καθαρές μορφές ενέργειας, και στο πλαίσιο αυτό το υψηλό κόστος δικαιωμάτων ρύπων (που υπερβαίνουν τα 50 ευρώ ανά τόνο), μοιραία θα επηρεάσει το κόστος ενέργειας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. «Αν κάποιος νομίζει πως η πράσινη μετάβαση θα είναι φθηνή κάνει μεγάλο λάθος», ανάφερε χαρακτηριστικά.

Για το πρόσφατο πακέτο μέτρων της Ε.Ε. «Fit for 55», ανάφερε πως είναι πολύ φιλόδοξο καθώς τίθεται νέος υψηλότερος στόχος για μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων κατά 55% το 2030 σε σχέση με το 1990, και συμπλήρωσε πως ο όμιλος είναι συμβατός με τους στόχους, έχοντας ήδη δρομολογήσει τη μετάβαση του σε «πράσινη» παραγωγή έως το 2030.

NEW MONEY

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια