ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Στην Κύπρο μεταφέρει την ένταση η Άγκυρα. Σε επιφυλακή Αθήνα και Λευκωσία – Οι απειλές Ερντογάν

Πηγές από την Τουρκία ήδη διαρρέουν ότι η επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα δεν θα έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα αλλά ενδεχομένως ο Τούρκος πρόεδρος προχωρήσει σε ανακοινώσεις-τελεσίγραφα.

Με ιδιαίτερη ανησυχία Αθήνα και Λευκωσία παρακολουθούν την εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου. Κορυφαίοι αξιωματούχοι της γειτονικής χώρας με τελευταίο τον αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι ρίχνουν συνεχώς «λάδι στη φωτιά» και στήνουν συγκρουσιακό σκηνικό στη Μεγαλόνησο. Οι θρασύτατες δηλώσεις περί «κατοχής της Κύπρου από τους Ελληνοκύπριους» όσο και περί Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων «εισβολέων» μόλις δύο εβδομάδες πριν ο Ταγίπ Ερντογάν πατήσει στο «ψευδοκράτος» είναι ενδεικτικές της διάθεσης των γειτόνων να φτάσουν την κατάσταση στα άκρα απαιτώντας λύση δύο κρατών χωρίς να υπολογίζουν συμφωνίες και ψηφίσματα, τη διεθνή κατακραυγή και την αντίθεση όλων των ισχυρών κρατών. Ανάλογα συγκρουσιακός εμφανίζεται και ο «εκλεκτός» του Τούρκου προέδρου, πρωθυπουργός του «ψευδοκράτους» Ερσίν Τατάρ.

Πηγές από την Τουρκία ήδη διαρρέουν ότι η επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα δεν θα έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα αλλά ενδεχομένως ο Τούρκος πρόεδρος προχωρήσει σε ανακοινώσεις-τελεσίγραφα τόσο για την επόμενη μέρα στη Μεγαλόνησο όσο και για τις κινήσεις της Άγκυρας στη «σκακιέρα» της Ανατολικής Μεσογείου σε ότι αφορά στα ενεργειακά.

Η πιθανότητα να θέσει χρονικό περιθώριο για δήθεν λύση και σε αρνητική εξέλιξη να προχωρήσει σε πλήρη ρήξη και απόφαση για ξεχωριστό κράτος της «Βόρειας Κύπρου» δεν μπορεί να αποκλειστεί. Όπως και η έναρξη νέων γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ διάθεση τα Τουρκικά γεωτρύπανα να κινούνται όλο και πιο Δυτικά στα όρια με την Ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ακόμη και η ενεργοποίηση του παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου αποτελεί ένα από τα ενδεχόμενα των επόμενων μηνών σε περίπτωση που η Άγκυρα και ο Ταγίπ Ερντογάν αποφασίσει να εμπλέξει και την Αθήνα στο σκηνικό έντασης. Άλλωστε και τα προηγούμενα χρόνια πριν από την Ελληνοτουρκική κρίση η οποία κορυφώθηκε το περσινό καλοκαίρι η Άγκυρα είχε δώσει νωρίτερα δείγματα γραφής με τις παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Περιοχή την οποία θεωρεί ως «μαλακό υπογάστριο» στην Ανατολική Μεσόγειο. Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε «ανοιχτή γραμμή» και προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο

Την ίδια ώρα πάντως και παρά τις δηλώσεις για «ήσυχο καλοκαίρι» τα στοιχεία δείχνουν ότι η Άγκυρα δεν έχει σταματήσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο απλά τις έχει περιορίσει προφανώς για να στηρίξει την δήθεν διάθεσή της για αποκλιμάκωση. Και μπορεί οι παραβιάσεις του FIR Αθηνών αλλά και του Εθνικού Εναέριου Χώρου στο Ανατολικό Αιγαίο ποσοτικά να έχουν μειωθεί όμως καθημερινά η Τουρκική πολεμική αεροπορία τόσο με οπλισμένα μαχητικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ηλεκτρονικού πολέμου αλλά και με UAV κάνει αισθητή την παρουσία της και «καταγράφει» πτήσεις στο Αιγαίο για να διατηρήσει στο προσκήνιο της παράλογες διεκδικήσεις της. Παρουσία η οποία συχνά εξελίσσεται με την ένταση να χτυπά «κόκκινο» όπως χθες όταν οι εικονικές αερομαχίες με τα Ελληνικά «γεράκια» εξελίχθηκαν σε άγριες εμπλοκές. Ενώ σήμερα δυο CN-235 προχώρησε σε 31 παραβιάσεις. Και όσο η Αθήνα και να επιθυμεί πραγματική αποκλιμάκωση φαίνεται ότι οι γείτονες είναι αποφασισμένοι να μην βάλουν ούτε καν μια προσωρινή παρένθεση στον «ακήρυχτο πόλεμο» του Αιγαίου.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια