ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Η κλεψύδρα αδειάζει για την Αμμόχωστο και οι Αμμοχωστιανοί ζητούν απαντήσεις

Οι Αμμοχωστιανοί ζητούν απαντήσεις σε όλα τα σενάρια για την πόλη και τις περιουσίες τους

Φρίξος Δαλίτης

Η κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει για τους Βαρωσιώτες που βλέπουν το όνειρο της επιστροφής στην κατεχόμενη πόλη τους να κινδυνεύει να μετατραπεί σε τραγικό εφιάλτη. Αντιπροσωπεία του δήμου ανηφορίζει σήμερα τον λόφο του Προεδρικού μεταφέροντας τις ανησυχίες των κατοίκων της Αμμοχώστου, ζητώντας την ίδια ώρα πειστικές απαντήσεις από πλευράς Κυβέρνησης για όλα τα πιθανά αρνητικά σενάρια τα οποία μπορούν να προκύψουν το επόμενο διάστημα στην περίκλειστη πόλη.

Τα παράνομα έργα από τις κατοχικές αρχές και η προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ανήμερα της μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής, προκαλούν έντονη ανησυχία καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις σε σχέση με τους τουρκικούς σχεδιασμούς για την Αμμόχωστο.

Όπως πληροφορούμαστε, η αντιπροσωπεία του δήμου θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναλυτική ενημέρωση σε σχέση με το πώς προτίθεται η Κυβέρνηση να απαντήσει σε όλες τις πιθανές τουρκικές ενέργειες για την περίκλειση περιοχή. Συγκεκριμένα:

1. Τι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση στην περίπτωση που ο Ερντογάν θα καλέσει τους Βαρωσιώτες να επιστρέψουν υπό τη διοίκηση του κατοχικού καθεστώτος και ποια θα είναι η απάντηση σε αυτή την κίνηση.

2. Τι θα γίνει στην περίπτωση που επιχειρηθούν προσωπικοί διακανονισμοί για τις περιουσίες Αμμοχωστιανών, αλλά και τι θα γίνει στην περίπτωση αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας των προσφύγων από το ΕΒΚΑΦ.

3. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί και προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή Αμμοχώστου

4. Κατά πόσο κρίνεται αναγκαία νέα προσφυγή στο Σ.Α. για το θέμα του Βαρωσιού για διασφάλιση τήρησης των όσων αναφέρονται στα σχετικά ψηφίσματα 550 και 789 για την Αμμόχωστο.

Την ίδια ώρα, σε διπλωματικό επίπεδο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης συνεχίζει τις επαφές και την ενημέρωση των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και των Ευρωπαίων ομολόγων του. Την ερχόμενη βδομάδα είναι επίσης προγραμματισμένη σύνοδος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων κατά την οποία ο Κύπριος υπουργός θα θέσει το θέμα. Χθες το βράδυ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας τόσο για το θέμα της Αμμοχώστου όσο και για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας και την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Σήμερα είναι προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργούς Εξωτερικών της Ινδίας και της Εσθονίας, οι οποίες είναι μη μόνιμα μέλη του ΣΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης τις προηγούμενες μέρες με τους ομολόγους του της Νορβηγίας και της Ιρλανδίας, καθώς επίσης και με της Ρωσίας Σερκέι Λαβρόφ. Την προηγούμενη βδομάδα είχε συνάντηση με την πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο ενώ είχε επικοινωνία και με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ενόψει της ενημέρωσης στην οποία θα προβεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ για τις εκθέσεις καλών υπηρεσιών του ΓΓ των ΗΕ και για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στην οποία έθεσε και το θέμα της Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με την δήλωση του κυβερνητικού Εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου, κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς που στόχο έχουν την εξεύρεση βιώσιμης, δίκαιης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και των σχετικών όρων εντολής του ΓΓ των ΗΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε τις προτάσεις του για ουσιαστικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που γνωστοποιήθηκαν στον ΓΓ των ΗΕ σε επιστολή που του απέστειλε και οι οποίες κατατέθηκαν και κατά την άτυπη πενταμερή διάσκεψη, στη Γενεύη, στις 27-29 Απριλίου.

Υπογράμμισε ακόμα τη συνεχιζόμενη προκλητική στάση της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, επισημαίνοντας την παράνομη επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα, στις 20 Ιουλίου και την ανάγκη όπως αποφευχθούν οι όποιες νέες ενέργειες κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι η έκθεση του ΓΓ των ΗΕ οφείλει να αποτυπώνει ξεκάθαρα τα πραγματικά γεγονότα στη σωστή τους διάσταση και να αποφεύγεται οποιαδήποτε αναφορά που μπορεί να ερμηνευτεί ως αντιβαίνουσα των ψηφισμάτων και αποφάσεων του διεθνούς οργανισμού, των όρων εντολής του ΓΓ, αλλά και των παραμέτρων του διεθνούς δικαίου.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα του να συμμετάσχει σε συνομιλίες για τη διαπραγμάτευση επί της ουσίας του Κυπριακού, πάντοτε στη συμφωνημένη βάση λύσης, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ, εφόσον και η άλλη πλευρά εμπλακεί με καλή θέληση, μακριά από προκλήσεις και απειλές.

Σύνδεσμος Αμμοχώστου Μ. Βρετανίας

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, δέχθηκε χθες τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αμμοχώστου Μεγάλης Βρετανίας, δρα Βασίλη Μαύρου.

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την εκτίμησή της για τη σημαντική δραστηριότητα και συμβολή της κυπριακής ομογένειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, περιλαμβανομένου του Συνδέσμου Αμμοχώστου Μεγάλης Βρετανίας, στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για αντιμετώπιση των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και στο θέμα της Αμμοχώστου ειδικότερα.

Η Πρόεδρος της Βουλής ενημερώθηκε για τις πιο πρόσφατες και επόμενες πρωτοβουλίες και δράσεις του Συνδέσμου για την Αμμόχωστο στο Βρετανικό Κοινοβούλιο και διεθνώς, καθώς και για τα θέματα που απασχολούν τους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες στη Βρετανία. Η κ. Δημητρίου υπογράμμισε την ετοιμότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων να συνδράμει στις προσπάθειες αυτές με κάθε δυνατό τρόπο.

Σπέχαρ: Η λύση εναπόκειται στα μέρη

Καλή και χρήσιμη ήταν η συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, δήλωσε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Ο Πρόεδρος δέχθηκε την κ. Σπέχαρ, στο Προεδρικό Μέγαρο. Μετά τη συνάντηση, η κ. Σπέχαρ δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι η συνάντηση ήταν καλή και χρήσιμη και πραγματοποιήθηκε ενόψει της ενημέρωσης που θα κάνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στις 21 Ιουλίου για την Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει επαφές με αξιωματούχους των ΗΕ για το Κυπριακό.

Σημείωσε ακόμα ότι θα προβεί σε ενημέρωση προς τα κράτη που συμβάλλουν με αποσπάσματα στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, προσθέτοντας ότι θα έχει επαφές και με τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Προς τον σκοπό αυτό», είπε, «ήδη έχω επισκεφθεί τη Μόσχα».

Τέλος, ερωτηθείσα αν ένας από τους λόγους που το Κυπριακό παραμένει άλυτο είναι και η πολιτική των Ηνωμένων Εθνών για ίσες αποστάσεις, μεταξύ της κατοχικής δύναμης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κ. Σπέχαρ είπε ότι «εναπόκειται στα μέρη να επιλύσουν το Κυπριακό και τα ΗΕ είναι εδώ για να βοηθήσουν».

Φιλελεύθερος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια