ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Τα εμβόλια «φρενάρουν» και τις νέες μεταλλάξεις του κορωναϊού: Τι δείχνει για πρώτη φορά μια διεθνής μελέτη


Όχι μόνο αποτρέπουν την νοσηλεία και τον θάνατο, αλλά τα εμβόλια κατά της Covid-19 βάζουν «φρένο» στην ταχεία εξέλιξη του κορωναϊού, περιορίζοντας τον αριθμό των νέων μεταλλάξεων, άρα και των παραλλαγών (στελεχών) του που δυνητικά θα μπορούσαν να διαφεύγουν από τα αντισώματα.

Αυτό είναι το ενθαρρυντικό συμπέρασμα μιας νέας μικρής επιστημονικής μελέτης, της πρώτης του είδους της, τα ευρήματα της οποίας θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες έρευνες.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν γενετικά δείγματα του κορωναϊού από 30 ασθενείς με Covid-19 που δεν είχαν εμβολιαστεί και άλλους 23 εμβολιασμένους που, παρόλα αυτά, είχαν μολυνθεί (κάτι που, αν και σπάνιο, μπορεί να συμβεί).

Η μελέτη εστίασε στην αναζήτηση γονιδίων που σχετίζονται με μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα με την οποία ο ιός διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και η οποία αποτελεί το βασικό στόχο των εμβολίων και των παραγομένων αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό.

Όσο συχνότερα και πιο εκτεταμένα μεταλλάσσεται η εν λόγω πρωτεΐνη, τόσο λιγότερο αποτελεσματικά γίνονται τα αντισώματα των εμβολίων. Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, οι εμβολιασμένοι που είχαν μολυνθεί από τον κορωναϊό, εμφάνιζαν σημαντικά λιγότερες μεταλλάξεις στην ακίδα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «η μελέτη παρουσιάζει τις πρώτες γνωστές ενδείξεις πως τα εμβόλια Covid-19 περιορίζουν θεμελιωδώς τις εξελικτικές και αντιγονικές οδούς διαφυγής του ιού SARS-CoV-2.

Το κοινωνικό όφελος του μαζικού εμβολιασμού συνεπώς είναι πολύ μεγαλύτερο από τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον κορωναϊό και της μετάδοσης στην κοινότητα, καθώς περιλαμβάνει επίσης τον περιορισμό της αχαλίνωτης εξέλιξης του ιού».

Όσοι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται, κυρίως επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί, τόσες περισσότερες ευκαιρίες έχει ο κορωναϊός να μεταλλαχθεί, να πολλαπλασιάζεται ευκολότερα μέσα στο σώμα λόγω μικρότερης ανοσολογικής αντίστασης που συναντά, καθώς επίσης να μεταδίδεται πιο εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο λόγω του μεγαλύτερου ιικού φορτίου όσων μη εμβολιασμένων έχουν μολυνθεί.

Σύνδεσμος για την επιστημονική προδημοσίευση: medrxiv.org/content/10.1101/2021.07.01.21259833v1


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελλάδα, Αθήνα


Σχόλιο: Τα εμβόλια «φρενάρουν» και τις νέες μεταλλάξεις του κορωναϊού: Τι δείχνει για πρώτη φορά μια διεθνής μελέτη
Τι με λέτε ρε, φέρτε δω τον Φαίδωνα Βόβολη και τον Δημήτρη Αντωνίου να τους κάνουν όλους αυτούς σκόνη, ααα ξέχασα και τον άλλον το Ιταλό που αυτοπροτάθηκε για νόμπελ και λοιπά μαργαριτάρια που χρησιμοποιούν τα αντιεμολιαστήρια -παναστατήρια , Έλληνες φύλακες του DNA και της ορθοδοξίας , δραχμηστές κλπ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια