ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ο Nadir Arber: Εισπνεόμενο φάρμακο για τον κορωνοϊό και η μελέτη σε Έλληνες ασθενείς ξεκίνησε και είναι ελπιδοφόρα

Ο Ισραηλινός καθηγητής Ιατρικής, Nadir Arber

ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την έναρξη της κλινικής μελέτης στη χώρα μας του πρωτοποριακού εισπνεόμενου φαρμάκου EXO-CD24 για τη θεραπεία του κορωνοϊου.

«Η μελέτη σε Έλληνες ασθενείς ξεκίνησε και δείχνει ελπιδοφόρα», δήλωσε φανερά ενθουσιασμένος στο iefimerida.gr ο Ισραηλινός Καθηγητής Ιατρικής Nadir Arber που ανέπτυξε το πολλά υποσχόμενο φάρμακο.
Όπως αποκαλύπτει, η χορήγηση του εισπνεόμενου φαρμάκου ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα σε 100 Έλληνες ασθενείς, που νοσηλεύονται με μέτρια έως σοβαρή λοίμωξη Covid-19, στα τρία μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής και πιο συγκεκριμένα στο Σωτηρία, το Αττικόν και τον Ευαγγελισμό.

Σύντομα θα γνωρίζουμε τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης στους Έλληνες ασθενείς
«Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκα και πάλι στην Ελλάδα για την έναρξη των κλινικών μελετών. Είμαστε πραγματικά αισιόδοξοι, γεμάτη ελπίδα και πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι το ίδιο εντυπωσιακά με το Ισραήλ. Σύντομα θα γνωρίζουμε», λέει ο επικεφαλής του ιατρικού κέντρου Ichilov στο Τελ Αβίβ, Nadir Arber, ο οποίος έχει επανειλημμένως μιλήσει για μια «σωτήρια θεραπεία» που θα μπορούσε να τεθεί σε κυκλοφορία εντός του έτους.

Στην ουσία πρόκειται για ένα εισπνεόμενο, γρήγορο στη χρήση και χαμηλού κόστους φάρμακο το οποίο θα μπορούσε να παραχθεί μαζικά μέσα σε λίγους μήνες από τη στιγμή της έγκρισής του και να χορηγηθεί κατ’ οίκον.

Η εργαστηριακή έρευνα, πάνω στο γονίδιο CD24, μια πρωτεΐνη που καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, ξεκίνησε το 1998 στο Ισραήλ και τον Απρίλιο του 2020 πήρε άλλη τροπή, καθώς ο Καθηγητής Ιατρικής Nadir Arber αποφάσισε να στραφεί από την αντιμετώπιση του καρκίνου στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοιού. Ο κομβικός ρόλος της πρωτεΐνης CD24 σε πολλές φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως ο καρκίνος και τα τραύματα, έκανε τον Καθηγητή να σκεφτεί τη χρήση της και έναντι της Covid-19.

Το φάρμακο δρα στους πνεύμονες και αναστέλλει την ανάπτυξη κυτοκινών
Το φάρμακο αναστέλλει σημαντικά και αποτελεσματικά την κύρια οδό για την ανάπτυξη κυτοκινών (κατηγορία μικρών πρωτεϊνών). Δρα απευθείας στους πνεύμονες και καταπολεμά τη λεγόμενη «καταιγίδα κυτταροκινών», δηλαδή τη δυνητικά επικίνδυνη ανοσιακή αντίδραση του οργανισμού στη λοίμωξη. Στους ασθενείς που νοσούν βαριά η αναπνευστική ανεπάρκεια που συνήθως προκαλείται στον ασθενή, που έχει μολυνθεί από τον κορωνοιό, οφείλεται στην υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος με καταιγισμό κυτοκινών. Στόχος είναι η παρέμβαση σ’ αυτό ακριβώς το σημείο και η αποτροπή της επιδείνωσης του. Το εισπνεόμενο φάρμακο χρησιμοποιεί εξωσώματα που μεταφέρουν υλικά μεταξύ των κυττάρων, ώστε να μπορέσει να φτάσει η πρωτεΐνη CD24 στους πνεύμονες. Αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων και παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος βοηθώντας στην εξισορρόπηση του και την αναχαίτιση της καταιγίδας κυτταροκινών.

Σημαντικό «όπλο» στη μάχη κατά του κορωνοϊού
Στη συντριπτική πλειοψηφία τους ασθενείς που νοσούσαν βαριά και έλαβαν το φάρμακο στο Ισραήλ θεραπεύτηκαν μέσα σε μία εβδομάδα. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου άγγιξε το 100%. Οι κλινικές μελέτες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και όπως όλα δείχνουν πρόκειται για ακόμη ένα σημαντικό «όπλο» στη μάχη κατά της πανδημίας.

Επικεφαλής στη χώρα μας για την πορεία της κλινικής μελέτης είναι ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, η ομάδα του οποίου συνεργάστηκε με τον Καθηγητή, Ναντίρ Αρμπέρ και ολοκλήρωσε το πρωτόκολλο της μελέτης, το οποίο κατατέθηκε στους αρμόδιους φορείς.

Οι Έλληνες επιστήμονες κάνουν λόγο για μια πολύ σημαντική θεραπευτική καμπή για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και χαρακτηρίζουν το EXO-CD24 ως πολλά υποσχόμενο φάρμακο, καθώς στην πρώτη φάση των κλινικών μελετών δεν παρουσιάστηκαν παρενέργειες στους ασθενείς. Τα προκαταρκτικά στοιχεία από το Ισραήλ, όπως τονίζουν, δείχνουν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ενώ αναμένονται με ανυπομονησία τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης στην Ελλάδα του φαρμάκου του Nadir Arber.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια