ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Μετά την Αστυπάλαια και η Χάλκη θα γίνει πράσινο νησί -Το σχέδιο κυβέρνησης-Citroen


Μετά την Αστυπάλαια, το σχέδιο έξυπνων και βιώσιμων νησιών θα συνεχιστεί, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt, η Χάλκη θα είναι ο επόμενος σταθμός, στον οποίο θα εφαρμοστεί ένα παρόμοιο πιλοτικό έργο.


Οπως αναφέρει το γερμανικό δημοσίευμα η Χάλκη θα επιλεγεί ως το επόμενο «πράσινο και έξυπνο νησί». Το νησί των 37 τετραγωνικών χιλιομέτρων βρίσκεται στα δυτικά της Ρόδου και έχει περίπου 500 μόνιμους κατοίκους. Εκεί η κυβέρνηση προτίθεται να εφαρμόσει ένα παρόμοιο πιλοτικό έργο σε συνεργασία με την γαλλική μάρκα αυτοκινήτων Citroen, την κατασκευαστική εταιρεία Vinci και την εταιρεία Akuo Greece, η οποία ειδικεύεται στην κλιματικά ουδέτερη παραγωγή ενέργειας. Η συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί ακόμα και τον Ιούνιο.


Η «πράσινη» Αστυπάλαια φιγουράρει στα διεθνή ΜΜΕ


Η συνεργασία της κυβέρνησης με την VW για να μετατραπεί η Αστυπάλαια σε ένα παράθυρο για καθαρότερο και πιο πράσινο μέλλον ήταν θέμα που απασχόλησε τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης και τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα. Bloomberg, Reuters, AFP, AP κ.ά. είχαν εκτενεί ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις από την Ελλάδα.


Το Bloomberg έγραψε πως η Ελλάδα θα κατασκευάσει υποδομή ανανεώσιμης ενέργειας στην Αστυπάλαια και θα αντικαταστήσει τα αυτοκίνητα του νησιού με ηλεκτρικά από τη Volkswagen AG. Η κυβέρνηση προγραμματίζει τη δημιουργία ενός ηλιακού πάρκου 3 Mwh καθώς και ενός συστήματος μπαταριών 7 Mwh στο νησί μέχρι το 2023 με σκοπό την κάλυψη πάνω από του ήμισυ της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια και τη φόρτιση του στόλου των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Σε μια δεύτερη φάση του προγράμματος θα εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες έτσι ώστε να καλύπτεται πάνω από το 80% της ζήτησης μέχρι το 2026. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε λεπτομέρειες του σχεδίου την Τετάρτη σε εκδήλωση στο νησί. «Τα σχέδιά μας είμαι φιλόδοξα. Η Αστυπάλαια θα είναι το πεδίο δοκιμής για την πράσινη μετάβαση: ενέργεια που θα παράγεται πλήρως από τη φύση» είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι αυτό που θα γίνει στην Αστυπάλαια είναι η «πύλη προς έναν πιο πράσινο, καθαρότερο, πιο βιώσιμο κόσμο». «Η Αστυπάλαια θα είναι ένα πρότυπο για την απομάκρυνση από το διοξείδιο του άνθρακα» δήλωσε από το νησί ο Διευθύνων Σύμβουλος της VW Herbert Diess.


Το Reuters ανέφερε πως η VW παρέδωσε οκτώ ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Αστυπάλαια την Τετάρτη ως πρώτο βήμα για τη μετάβαση σε πράσινες μετακινήσεις στο νησί – ένα μοντέλο το οποίο η κυβέρνηση θα ήθελε να επεκτείνει και στην υπόλοιπη χώρα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει κάνει την πράσινη ενέργεια βασικό στοιχείο της μετά κορωνοϊού ανάκαμψης, παρευρέθηκε στην τελετή παράδοσης μαζί τον CEO της VW Herbert Diess. Στόχος τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να αντικαταστήσουν μελλοντικά τα περίπου 1500 συμβατικά οχήματα του νησιού. Επιπλέον, οι δημόσιες συγκοινωνίες θα αντικατασταθούν από ένα σχήμα κοινής χρήσης οχημάτων (ride-sharing scheme).


Επιπλέον ο ανταποκριτής της Handelsblatt Gerd Höhler έγραψε πως «ενα νησί του Αιγαίου γίνεται το εργαστήριο του μέλλοντος για κινητικότητα χωρίς ρύπους. Η ελληνική κυβέρνηση και ο Όμιλος της Volkswagen υλοποιούν ένα έργο για ολιστική, κλιματικά ουδέτερη ηλεκτροκίνηση στην Αστυπάλαια. Οι κινητήρες εσωτερικής καύσεως θα εξαφανιστούν από το νησί».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια