ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Περί αντιεμβολιαστών και αντισυνταγματικότητας του υποχρεωτικού εμβολιασμού


Η άρνηση εμβολιασμού (ιδίως συγκεκριμένων κατηγοριών πολιτών) μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας σε άλλους πολίτες, κάτι που στην ουσία αποτελεί αδίκημα

Είναι πραγματικά ακατανόητο το ότι υπάρχουν ακόμα, μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας άτομα που αρνούνται να εμβολιασθούν. Και όχι μόνον αυτό, αλλά υπάρχουν και άνθρωποι (ουκ ολίγοι μάλιστα) που θεωρούν ότι η όλη ιστορία με τον κορονοϊό είναι ένα κατασκεύασμα κάποιων κύκλων, που επιδιώκουν «κάτι». Τι; Ό,τι ο καθένας νομίζει ή του αρέσει.

Απίθανα πραγματικά πράγματα, που δυστυχώς ακόμα και τόσο καιρό μετά και μετά από τόσες χιλιάδες θύματα στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, επιμένουν ορισμένοι να πιστεύουν αυτά τα ψέματα και μάλιστα να τα προωθούν στην κοινωνία.

Και το χειρότερο είναι ότι αναμεσά στους αρνητές του εμβολίου (προφανώς και της πανδημίας) υπάρχουν και γιατροί αλλά και πολιτικοί.
Ορισμένοι από τους τελευταίους , έχουν βρει, νομίζουν, μια καλή ευκαιρία για να κάνουν είτε αντιπολίτευση, είτε αισθητή την (συνήθως αδιάφορη) παρουσία τους, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα.

Η προσπάθεια που έγινε τους τελευταίους μήνες στην χώρα μας για να μην προχωρήσει ο εμβολιασμός, προσπάθεια στην οποία , δυστυχώς, είτε από αφέλεια είτε για λόγους αναγνωσιμότητας – τηλεθέασης, μπήκαν και ορισμένα μέσα ενημέρωσης και ορισμένοι συνάδελφοί μου, δεν κατάφερε να έχει τα αποτελέσματα που όπως φαίνεται κάποιοι επιδίωκαν.

Όμως πέτυχε, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, να ανακόψει κάπως το ρεύμα. Ευτυχώς το «σχέδιο» δείχνει να αποτυγχάνει.

Όμως το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί άλλο σημείο «αντίστασης». Και αυτό είναι η αντισυνταγματικότητα του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Το τι έχουν επιστρατεύσει όλοι όσοι παίρνουν μέρος σε αυτή την «μάχη», (είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα), το τελευταίο διάστημα δεν λέγεται.

«Η υποχρεωτικότητα είναι αντισυνταγματική». «Αντίκειται στα προσωπικά δεδομένα, δημιουργεί πρόβλημα στην ελεύθερη βούληση των πολιτών» και άλλα παρόμοια.

Ο στόχος, να αποτραπεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κρίσιμων κατηγοριών πολίτων , όπως το υγειονομικό προσωπικό, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ κλπ.

Παράλληλα βέβαια, συνεχίζεται και η καλλιέργεια της θεωρίας των «εμβολίων που σκοτώνουν» και άλλα παρόμοια.

Μόνον που όσοι επιμένουν στα περί. αντισυνταγματικότητας μιας τέτοιας ρύθμισης, μάλλον δεν ξέρουν καλά τα πράγματα.

Ένας από τους πιο σοβαρούς συνταγματολόγους μας, τον οποίο μόνον δεξιό ή φιλελεύθερο δεν μπορείς να τον πεις, ο Αντώνης Μανιτάκης, ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ ότι «Είναι θεμιτό οποιοδήποτε μέτρο απαιτείται για την προστασία της δημόσιας υγείας και το οποίο βρίσκει έρεισμα και στις γνωμοδοτήσεις της επιτροπής των ειδικών», λέγοντας ευθέως ότι «η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, κινείται στο πλαίσιο του Συντάγματος».

Δηλαδή, ένας από τους πλέον ειδικούς περί το Σύνταγμα, θεωρεί θεμιτή μια τέτοια απόφαση της κυβέρνησης και βεβαίως εντός του συνταγματικού πλαισίου.

Μάλιστα ο κ Μανιτάκης προχωράει και πιο πέρα, δηλώνοντας πως η υποχρέωση εμβολιασμού, μπορεί να τεθεί ως όρος για την πρόσληψη ενός εργαζόμενου, ενώ είναι δικαίωμα καταστηματαρχών, να μην επιτρέπουν την είσοδο σε μη εμβολιασμένους.


Όλα αυτά λοιπόν, τα νέα επιχειρήματα των κάθε είδους (και για οποιοδήποτε λόγο) αντιεμβολιαστών για αντισυνταγματικότητα ενός τέτοιου μέτρου «πάνε περίπατο».

Ας τολμήσει λοιπόν η κυβέρνηση να πάρει την σχετική απόφαση, αδιαφορώντας για τις «φωνές» αυτών των μικρών μειοψηφιών, που έχουν μάθει, τουλάχιστον από την μεταπολίτευση και μετά, με την φωνή τους να επιβάλλουν αυτό που θέλουν ή έστω να αναβάλλουν τις αποφάσεις που δεν τους βολεύουν.

ptroupiotis@yahoo.grΠέτρος Τρουπιώτης

Δημοσιογράφος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια