ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Πρέβεζα: «Πράσινη παλίρροια» από φύκια κατέκλυσε το λιμάνι. Δείτε φωτογραφίες


Απόκοσμες εικόνες- Γύρω από τα αλιευτικά σκάφη στο λιμάνι έχει δημιουργηθεί μια κρούστα πράσινου χρώματος - Τι λέει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Κουτσικόπουλος για το φαινόμενο

Μία κρούστα φυκιών χρώματος πρασινογκρί δημιουργήθηκε τις προηγούμενες μέρες γύρω από τις βάρκες που αράζουν στο λιμάνι της Πρέβεζας.

Ψαράδες της περιοχής ανέφεραν πως το φαινόμενο είναι σπάνιο ενώ η μάζα αυτή πολύ πιθανό να προκαλέσει και ζημιά στις μηχανές των σκαφών, εάν μπλεχτεί στις προπέλες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας, Κωνσταντίνο Κουτσικόπουλο, που μίλησε στο prevezanews.gr πρόκειται για φύκια και το φαινόμενο είναι σχετικά σύνηθες αυτή την εποχή, τονίζοντας πως στο σημείο του καταφυγίου που τα νερά είναι στάσιμα και δεν υπάρχει κυματισμός, παρατηρείται και μεγάλη συγκέντρωση.

«Από το χρώμα τους δεν φαίνεται να είναι κάτι επικίνδυνο. Δεν μιλάμε για τοξικά φύκια» είπε ο Καθηγητής, ενώ πρόσθεσε πως όταν αυτά αρχίσουν να αποσυντίθενται, ενδέχεται να υπάρχει μια δυσοσμία.

«Έχουμε γενικότερα, σε όλη την Ελλάδα, μια έξαρση φυκιών. Όχι μόνο στον Αμβρακικό. Ίσως οι συνθήκες που είχαμε την Άνοιξη και αρχές καλοκαιριού να ευνόησαν, αλλά ο Αμβρακικός λόγω της ιδιαιτερότητας του και τα επόμενα χρόνια με τις κλιματικές αλλαγές, περιμένουμε ότι θα έχει όλο και συχνότερα τέτοια φαινόμενα» είπε ακόμα ο κ. Κουτσικόπουλος.

Πρόσθεσε πως «το φαινόμενο το ξέρουμε κάθε χρόνο. Υπάρχουν περίοδοι που οι ψαράδες δεν μπορούν να ψαρέψουν. Όχι μόνο μέσα στο λιμάνι αλλά και μέσα στον κόλπο. Είναι αυτά τα φύκια που κάθονται πάνω στα δίχτυα με αποτέλεσμα να βαραίνουν και το ψάρεμα να γίνεται ταλαιπωρία».

Όπως είπε ακόμα, αυτά στον βυθό, τα πράσινα είναι τα φύκια στην κανονική τους μορφή τα οποία σιγά σιγά απελευθερώνονται και ανεβαίνουν στην επιφάνεια, επαναλαμβάνοντας πως δεν είναι τοξικά και παραμένουν στο λιμανάκι γιατί δεν υπάρχει κυματισμός και ρεύματα.Με πληροφορίες από prevezanews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια