ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Φανατικός εχθρός της Τουρκίας, υποστηρικτής Κούρδων και Αρμενίων, ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ


Ο αρχηγός του Yesh Atid και νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Yair Lapid, είναι ένας πολύ γνωστός εχθρός της Τουρκίας.

Και μάλιστα πολύ πρόσφατα, στις 24 Απριλίου 2021, είχε καλέσει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να ακολουθήσει το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών και του προέδρου Τζο Μπάιντεν και να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων,

Ως γνωστό ο Αμερικανός ηγέτης αναγνώρισε τις σφαγές των Αρμενίων το 1915 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ως Γενοκτονία.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, o κ. Lapid είχε γράψει:

«Αυτή είναι μια σημαντική ηθική δήλωση του Προέδρου Μπάιντεν. Θα συνεχίσω να παλεύω για την αναγνώριση από ου Ισραήλ της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Είναι ηθική μας ευθύνη ως εβραϊκό κράτος. ”

Στο παρελθόν, ο Yair Lapid είχε ζητήσει να επιβληθούν διεθνείς κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας εάν επιχειρούσε εισβολή στη βόρεια Συρία και επίθεση κατά των Κούρδων.

“Επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία και αναστολή της σχέσης της με το ΝΑΤΟ εάν επιτεθεί στους Κούρδους στη Συρία”, είχε γράψει ο Lapid στο Twitter.

“Ο ελεύθερος κόσμος έχει χρέος στους Κούρδους που ηγήθηκαν του πολέμου ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος με βαρύ τίμημα”, σημείωσε.

Τον ηγέτη του Yesh Atid, ακολούθησε και η Tamar Zandberg, βουλευτής του κόμματος Meretz, η οποία δήλωσε ότι η αναγνώριση από τον κ. Μπάιντεν είναι «ιστορική».


«Ήρθε η ώρα για το Ισραήλ να καθαρίσει επίσης από πολιτικά συμφέροντα και να ενεργήσει για την πιο βασική δικαιοσύνη και να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Το εβραϊκό κράτος δεν μπορεί να δώσει βοήθεια στις προσπάθειες διαγραφής της ιστορίας», δήλωσε.


Ο Lapid και η Zandberg έχουν εμπλακεί σε προηγούμενες προσπάθειες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Κνεσέτ.

Ο ηγέτης του Yesh Atid, είχε ταχθεί στο παρελθον και εναντίον των προσπαθειών για συμφιλίωση του Ισραήλ με την Τουρκία. Τις είχε χαρακτηρίσει «διπλωματικό λάθος».

Ο κ. Λαπίντ είχε δηλώσει από τότε ότι το κόμμα του θα κατέθεσε νομοσχέδιο στην Κνεσέτ για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ο επικεφαλής του Yesh Atid ήταν αυτός που απαίτησε την «ταφή» της σκέψης για αγωγό φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Τουρκία. Είναι μία κακή ιδέα, είχε δηλώσει.

Είχε ζητήσει επίσης από την κυβέρνηση του Ισραήλ να «αναβαθμίσει την υποστήριξή του για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους» και να «βοηθήσει τους Κούρδους μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με χώρες της περιοχής. ”

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια