ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Επιτέλους και επειγόντως η αστυνομία στο ΑΠΘ - Από σεβασμό στην κοινωνία, και όχι ως τιμωρίαΌταν ο Πρύτανης καταγγέλλει και η Πολιτεία δεν επεμβαίνει, κάτι πολύ περίεργο και μη-κανονικό συμβαίνει

Παλαιόθεν υπάρχει η φράση «εδώ είναι Βαλκάνια». Την λέμε όταν θέλουμε να δείξουμε τις σημαντικές μας διαφορές από την υπόλοιπη Ευρώπη και, ορισμένες φορές, και την «ψευτομαγκιά» την οποία υποτίθεται πως έχουμε.

«Εδώ είναι Βαλκάνια» λοιπόν και στο ΑΠΘ, όπου το τελευταίο διάστημα τα «κορονοπάρτι» δίνουν και παίρνουν, με τον Πρύτανη να καταγγέλλει ότι ενημερώνει κανονικά την αστυνομία αλλά καμία κίνηση από μέρους της δεν γίνεται.

Αν θυμάμαι καλά, και θυμάμαι, πρόσφατα ψηφίστηκε ο νόμος για την κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου. Ο λόγος της κατάργησης του συγκεκριμένου νόμου ήταν να δοθεί η δυνατότητα στις Αρχές να επεμβαίνουν εντός των χώρων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όταν εντός αυτών διαπράττονται παράνομες πράξεις.

Και η διοργάνωση πάρτι όταν στη χώρα υπάρχει απαγόρευση συγκεντρώσεων για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, είναι παράνομη πράξη. Και όταν αυτή η πράξη συνοδεύεται από την επίσημη καταγγελία του Πρύτανη, αλλά η πολιτεία δεν προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες, κάτι πολύ περίεργο και πολύ μη-κανονικό συμβαίνει.

Φυσικά, θα τεθεί το ερώτημα αν πρέπει να επέμβουν οι δυνάμεις ασφαλείας; Αν θα πρέπει την προσεχή Παρασκευή, στο επόμενο πάρτι, αντί για «τσεκαδόρους» στην είσοδο, τα ”party animals” να συναντήσουν αστυνομικούς.

Βασικά, όχι.

Οι αστυνομία έπρεπε να είναι εκεί από την πρώτη καταγγελία και όχι να φτάνουμε να βλέπουμε εικόνες με 2 και 3 χιλιάδες άτομα να «διασκεδάζουν δίχως αύριο» στον προαύλιο χώρο του ΑΠΘ.

Οι αρχές, για έναν ανεξήγητο λόγο, ενώ επέβαλλαν πρόστιμα σε καταστήματα για υπέρβαση του ορίου των ατόμων που ήταν μέσα, έχουν μία «δυσανεξία» μόλις αναφερθεί η λέξη «πανεπιστήμιο» και «πανεπιστημιακό άσυλο»

Διευκρίνιση: οι χώροι των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και η λειτουργία αυτών, καθώς και η ελευθερία της έκφρασης και της επιστημονικής έρευνας, είναι απόλυτα διασφαλισμένοι. Ο κάθε ένας μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα, να μελετά και να ερευνά ελεύθερα.

Δεν μπορεί όμως να είναι ασύδοτος, και ειδικά εν μέσω της πανδημίας.

Αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους οι αρχές δεν έχουν ακόμα επέμβει, πολλά μπορεί να υποθέσει κανείς…

Από τις αριστερές καταβολές του Υπ. Προστασίας του Πολίτη μέχρι τον μεταπολιτευτικό φόβο για τη λέξη «φασίστες» την οποία θα διαβάσουμε σε ορισμένες (λίγες, πολύ λίγες είναι η αλήθεια) εφημερίδες μετά από μία πιθανή επέμβαση της αστυνομίας εντός κάποιου πανεπιστημίου.

Για τις αριστερές καταβολές του κ. Χρυσοχοΐδη, δεν έχω καμία κατανόηση. Είναι Υπουργός και οφείλει να τηρεί τον νόμο. Αν έχει δώσει τις κατάλληλες εντολές αλλά οι επιτελείς δεν τις έχουν εφαρμόσει, οφείλει να τους τιμωρήσει. Αν ο ίδιος δεν έχει δώσει τις εντολές, οφείλει να το κάνει και αν όχι, να εξηγήσει ΔΗΜΟΣΙΑ γιατί δεν το κάνει.

Αναφορικά με τις κατηγορίες περί «φασισμού» τις οποίες εύκολα και αβίαστα θα εκτοξεύσουν γνωστά και μη εξαιρετέα ΜΜΕ, και τον «φόβο» που αυτές οι κατηγορίες μπορεί να προκαλέσουν σε ένα κομμάτι της κοινωνίας, το περιστατικό στον Πειραιά πριν μερικές μέρες έδειξε το δρόμο: «Πηγαίντε κάντε καμιά δουλειά ρε…».

Η κοινωνία έχει αλλάξει. Η αντίδραση του κόσμου σε όσους πιστεύουν ότι έχουν περισσότερα δικαιώματα από τους άλλους είναι πλέον δεδομένη. Στο χέρι της πολιτείας είναι αυτή η αντίδραση να παραμείνει θεσμική και να μην περάσει σε κάποιο άλλο, μη θεσμικό επίπεδο. Γιατί σε μία τέτοια περίπτωση, και πάλι οι Αρχές θα φέρουν την ευθύνη.

Αναμένουμε την Παρασκευή για να δούμε αν η αστυνομία θα είναι στο ΑΠΘ το βράδυ και αν θα κάνει τη δουλειά της. Όχι ως τιμωρία προς αυτούς που θα θελήσουν να «παρτάρουν» αλλά ως σεβασμό προς την κοινωνία.

Γιατί σε αντίθετη περίπτωση το «πηγαίντε κάντε καμιά δουλειά ρε…» μπορεί να απευθυνθεί και προς τις Αρχές…Υπηρεσιακές και πολιτικές...

eliaspsichogios@lawnadorder.gr


Ηλίας Ψυχογιός

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια