ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ενεργοποιείται ειδική μονάδα ελέγχων για την αποτροπή των κορωνοπάρτι


Αλλαγές και στους όρους εισόδου στη χώρα και στις ξεναγήσεις - Στο μισό τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε σχέση με τον Απρίλιο - Σημαντική αποσυμπίεση στο ΕΣΥ - Η ινδική μετάλλαξη καλύπτεται σε ικανοποιητικό βαθμό από τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca - Πολύ νωρίς να συζητάμε για το πότε θα πετάξουμε τις μάσκες
Στην πορεία της πανδημίας και στα μέτρα προστασίας που θα ισχύσουν το επόμενο διάστημα αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.


Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την ενεργοποίηση ειδικής ομάδας ελέγχου για την αποτροπή των κορωνοπάρτι, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας και της Αστυνομίας, τονίζοντας ότι όποιος διοργανώνει τέτοιες εκδηλώσεις, θα αναλαμβάνει και τις ευθύνες, τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και σε γενικότερο επίπεδο, καθώς η διασπορά σε μία κοινότητα, θα την οδηγεί σε μέτρα.


Ο υφυπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης αλλαγές στους όρους εισόδου στη χώρα και στον αριθμό των ατόμων που συνθέτουν τα γκρουπ τουριστών στις ξεναγήσεις.


Η κυρία Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι τα μισά κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα εντοπίστηκαν με self test σε ασυμπτωματικούς, πράγμα πολύ σημαντικό.


Τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους έχουν πέσει στο μισό από τα μέσα Απριλίου, όπως και η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων, που σημαίνει ότι η διασπορά συνεχίζεται στα νέα άτομα και μειώνεται στους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας λόγω των εμβολιασμών.


Νέες εξάρσεις παρατηρούνται σε διάφορες περιοχές όπως Κατερίνη και η Ρόδος.


Ο δείκτης θετικότητας παραμένει σταθερά χαμηλός, όπως σταθερή είναι και η αποκλιμάκωση της πίεσης στο ΕΣΥ, με 174 νέες εισαγωγές κατά μέσο όρο.


Η επιδημιολογική εικόνα βελτιώνεται, όμως η περιπέτεια δεν έχει λήξει, τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας ότι είμαστε ακόμα μακριά από το επιθυμητό τείχος ανοσίας.


Η ίδια δήλωσε ότι ξαφνιάζει την επιτροπή η συζήτηση για το πότε θα πετάξουμε τις μάσκες, καθώς πρόκειται για το σημαντικότερο μέτρο αυτοπροστασίας.


Κάλεσε δε τους νέους να προσέλθουν για εμβολιασμό, αν είναι δυνατό πριν από τις διακοπές.


Ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε ότι ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων συνεχίζει να μειώνεται. Σχεδόν 15,5 εκατ. δηλώσεις αυτοδιαγνωστικών τεστ έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.


«Πιθανώς οδηγούμαστε σε ύφεση της επιδημίας, όμως η πορεία είναι εύθραυστη» τόνισε.


Αναφερόμενος στη Βρετανία είπε ότι η μικρή αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τελευταία συνδέεται με το στέλεχος Δ (ινδική μετάλλαξη) καθώς και με το γεγονός ότι στις νεαρότερες ηλικίες -τις πιο δραστήριες κοινωνικά ομάδες- δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ο εμβολιασμός.


Ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι το στέλεχος Δ καλύπτεται σε ικανοποιητικό βαθμό από τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca.


Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε:


«Είναι γεγονός ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παρουσιάζει βελτίωση. Τίποτα δεν έχει τελειώσει, καθώς η διασπορά δεν έχει ελεγχθεί.


Καλούμε τους κατοίκους Ρόδου, Νάξου και Κατερίνης να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί. 28 Περιφέρειες της χώρας είναι στο πορτοκαλί επίπεδο.


Σε Φλώρινα, Ξάνθη, Φωκίδα, Σέρρες και Δράμα, είναι χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη.


Συζητάμε ήδη την αυστηροποίηση του πλαισίου για τον έλεγχο. Ενεργοποιείται ειδική μονάδα ελέγχου για τα κορωνοπάρτι σε διάφορες περιοχές. Όχι μόνο για τη Μύκονο, αλλά για όσες περιοχές είναι απαραίτητο.


Όσον αφορά στον τουρισμό και στους όρους εισόδου στη χώρα, αλλάζουν τα εξής:


- τεστ για είσοδο στη χώρα από 6 έτων και άνω
- απομόνωση κρούσματος για 10 και όχι 14 ημέρες
– επιτρέπεται η εισοδος με pcr 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Μαυροβούνιο
– επιτρέπονται οι ξεναγήσεις σε εξωτερικούς χώρους 20 ατόμων από 15 που ήταν μέχρι σημερα».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια