ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Όμιλοι ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ -ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Μεγάλη ενεργειακή επένδυση ύψους 375 εκατ. ευρώ στην Κομοτηνή


Τη συνεργασία τους ανακοινώνουν οι Όμιλοι ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την από κοινού ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία του νέου υπερσύγχρονου Αεριοστροβιλικού Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο, εγκατεστημένης μικτής ισχύος 877 MW, στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής.

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ενέργειας, ύψους 375 εκατ. ευρώ, που θα δημιουργήσει περίπου 500 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της περιόδου κατασκευής και 100 κατά την περίοδο λειτουργίας.

Η τεχνολογία του κύριου εξοπλισμού που έχει επιλεγεί για το Σταθμό είναι η πλέον σύγχρονη και θα οδηγήσει σε πολύ υψηλούς βαθμούς συνολικής καθαρής απόδοσης. Στόχος είναι η κατασκευή της νέας μονάδας να ξεκινήσει εντός του 2021, ώστε να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2024. Τις εργασίες κατασκευής θα αναλάβει η ΤΕΡΝΑ.

Στην κοινή εταιρία που θα αναπτύξει το Σταθμό, καθένα από τα δύο μέρη θα συμμετέχει με ποσοστό 50%. Η ανωτέρω συμφωνία τελεί υπό την έγκριση των αρμοδίων Αρχών.

Ο Όμιλος ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ είναι ένας σύγχρονος ενεργειακός όμιλος με ηγετικό ρόλο στον κλάδο διύλισης αργού και εμπορίας προϊόντων πετρελαίου στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. O Όμιλος έχει παρουσία στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου μέσω της θυγατρικής NRG Supply and Trading S.A., η οποία είναι ένας ολοκληρωμένος πάροχος που προσφέρει ενεργειακές λύσεις σε οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες. Επιπλέον η NRG είναι πρωτοπόρος στο χώρο της ηλεκτροκίνησης. Ο Όμιλος ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ δραστηριοποιείται επίσης στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) διευρύνοντας συστηματικά την παρουσία του στον τομέα αυτό.

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέχει ηγετική θέση στους τομείς των υποδομών, των παραχωρήσεων, της παραγωγής, προμήθειας κι εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και της διαχείρισης απορριμμάτων. Μέσω της ΗΡΩΝ, ήταν ο πρώτος ιδιωτικός όμιλος που κατασκεύασε και έθεσε σε λειτουργία σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στην Ελλάδα το 2004 (ΗΡΩΝ 1). Σήμερα διαθέτει συμμετοχή σε δύο σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο (ΗΡΩΝ 1 & 2), ενώ μέσω της ΗΡΩΝ διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και στην αγορά της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Παράλληλα, μέσω της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, κατέχει ηγετική θέση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.


Όμιλοι Motor Oil - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τι φέρνει το νέο big deal στην ενέργεια


Νικόλας ΤαμπακόπουλοςΣτις ενεργειακές επενδύσεις της νέας γενιάς, αυτές της μεταλιγνιτικής περιόδου, που θα στηρίξουν τη μετάβαση της χώρας στην εποχή των μηδενικών ρύπων, εντάσσεται η νέα μονάδα, ύψους 375 εκατ.ευρώ που θα δημιουργήσουν από κοινού στην Κομοτηνή οι όμιλοι των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Motor Oil.

Η νέα αυτή ισχύς των 877 MW, μαζί με εκείνην άλλων αντίστοιχων μονάδων φυσικού αερίου, πρόκειται να αντικαταστήσει τους παλαιούς σταθμούς της ΔΕΗ και πάνω σε αυτήν θα στηρίζεται τα επόμενα χρόνια η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όπως επίσης και οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, οι οποίες χρειάζονται τέτοιες ευέλικτες μονάδες.

Τα οφέλη από τη νέα μονάδα της Κομοτηνής είναι πολλαπλά. Αφενός για τον εθνικό ενεργειακό εφοδιασμό, ενόψει του «σβησίματος» από 2025 και του τελευταίου λιγνιτικού σταθμού, αφετέρου γιατί θα παρέχει την απαραίτητη ευελιξία στο σύστημα, προκειμένου αυτό να «σηκώσει» όσο το δυνατόν περισσότερες επενδύσεις ΑΠΕ.

Η επένδυση, μία από τις σημαντικότερες της νέας γενιάς στην ελληνική αγορά θα πάρει μπροστά το 2021, με στόχο να τεθεί σε πλήρη εμπορική λειτουργία το 2024, όταν και θα έχει παροπλισθεί η συντριπτική πλειοψηφία των μονάδων της δημοσιας επιχείρησης.

Στην κοινή εταιρεία θα συμμετάσχει o κάθε όμιλος με ποσοστό 50-50%, με το σκέλος της κατασκευής να αναλαμβάνει εξ'ολοκλήρου ο αντίστοιχος βραχίονας της ΤΕΡΝΑ.

Η αγορά

Η είδηση της συνεργασίας των δύο κορυφαίων ενεργειακών ομίλων έγινε θετικά δεκτή τόσο από την αγορά, όσο και από χρηματιστηριακούς αναλυτές οι οποίοι εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα θα αποτυπωθούν μεγαλύτερα οφέλη στο ταμπλό για τις μετοχές των εταιρειών.

Της ανακοίνωσης είχε προηγηθεί έκθεση της Euroxx, η οποία έδειχνε περιθώρια ανόδου για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 14 ευρώ, υποδηλώνοντας μια δυναμική ανόδου 41% από τα τρέχοντα επίπεδα και δίνοντας σύσταση overweight.

Σε ό,τι αφορά στη Motor Oil η Euroxx έδωσε τιμή -στόχο στα 21,4 ευρώ από 19 ευρώ προηγουμένως με σύσταση overweight και με άνοδο της τάξεως 46%.

Αν και από την αρχή του έτους, η μετοχή ακολουθεί ανοδική τροχιά, εντούτοις διαπραγματεύεται με EV/EBITDA 6,1x για το 2021 και 4,9x για το 2022, δηλαδή με σημαντικό discount 11% και 31% συγκριτικά με τον διεθνή ανταγωνισμό, το οποίο η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι θα περιοριστεί σημαντικά μεσοπρόθεσμα.

Έρχονται σημαντικές «πράσινες» επενδύσεις

Εκτός από το σημαντικό project στην Κομοτηνή, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δρομολογεί «mega» επενδύσεις ύψους 5 δισ.ευρώ για τα επόμενα χρόνια με έμφαση στον κλάδο της καθαρής ενέργειας, υπολογίζοντας ότι θα δημιουργηθεούν στην οικονομία 20.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Ο ενεργειακός βραχίονας του ομίλου, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, προχωρά στην υλοποίηση ενός ιδιαιτέρως φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος ύψους 1,5 δισ.ευρώ, με στόχο την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος έργων ΑΠΕ από 1,8 GW σήμερα σε 3 GW την προσεχή πενταετία.

Σήμερα, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαθέτει συμμετοχή σε δύο σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο (ΗΡΩΝ 1 &2 ).

Από την πλευρά της η Motor Oil έχει ξεκινήσει και υλοποιεί επενδύσεις ύψους 240 εκατ.ευρώ για φέτος, με το project στην Κομοτηνή να έρχεται επιπρόσθετα του μέχρι σήμερα επενδυτικού της σχεδιασμού.

Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, σημαντικό ρόλο στον επενδυτικό της προγραμματισμό διαδραματίζει η κατασκευή νέου συγκροτήματος νάφθας και ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός των διυλιστηρίων της με απώτερο στόχο την πράσινη μετάβαση και τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.

Το εν λόγω project αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ προβλέπεται πιο ενεργή ανάπτυξη στις ΑΠΕ, με την εταιρεία να έχει ήδη άδειες για 650 MW.

Ο όμιλος της Motor Oil έχει ήδη παρουσία στον τομέα της λιανικής του ρεύματος και του φυσικού αερίου μέσω της θυγατρικής της NRG Supply and Trading.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια