ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Β. Κικίλιας: Μέχρι τέλος Μαΐου διαθέσιμα όλα τα εμβόλια σε όλους τους ενήλικους


Πριν το τέλος Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια, ώστε να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες από 18 ετών και άνω γνωστοποίησε ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας, εκτιμώντας ότι με τη δυνατότητα εμβολιασμού όλου του ενήλικου πληθυσμού από τον Ιούνιο, εντός καλοκαιριού θα πετύχουμε την ανοσία της αγέλης.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, το 70% άνω των 60 ετών θα έχει εμβολιαστεί στο τέλος Μαΐου και οι υπόλοιποι θα μπορούν να εμβολιαστούν μέσα στον Ιούνιο. Χτες, ανέφερε, «ξεπεράσαμε τους 111 χιλιάδες εμβολιασμούς, ενώ και σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 100 χιλιάδες» και πρόσθεσε ότι «στόχος είναι μέσα στον Ιούνιο να φτάσουμε τα 4 εκατ. εμβολιασμούς».

Ο υπουργός είπε ότι αν προσθέσουμε τους εμβολιασμένους με αυτούς που νόσησαν και απέκτησαν αντισώματα μέσα στο καλοκαίρι θα πετύχουμε την ανοσία. Ωστόσο, έθεσε ως προϋπόθεση να συνεχίσουν να παραδίδονται οι δόσεις εμβολίων με αυτούς του ρυθμούς.

Για τα παιδιά, για τα οποία στον Καναδά εγκρίθηκε το εμβόλιο της Pfizer, για τις ηλικίες 12-15 ετών, ο κ. Κικίλιας είπε ότι εφόσον εγκριθεί και στην Ευρώπη θα προχωρήσουμε και σε εμβολιασμούς στα παιδιά. Άφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο το Σεπτέμβριο τα παιδιά να πάνε εμβολιασμένα στο σχολείο.

Τέλος, ερωτηθείς για τους εμβολιασμούς υγειονομικών, είπε ότι οι γιατροί στα νοσοκομεία έχουν εμβολιαστεί πάνω σε ποσοστό άνω του 75%, ωστόσο, στους νοσηλευτές, βοηθούς και το τεχνικό και διοικητικό προσωπικό τα ποσοστά δεν είναι ακόμα ικανοποιητικά. Επομένως, σαν μέσος όρος το ποσοστό είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Τόνισε, επίσης, ότι στο μέλλον θα εξεταστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλο το προσωπικό στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας. «Αυτό που γίνεται τώρα είναι οι παραινέσεις αλλά σε δεύτερο χρόνο όταν το ΕΣΥ δεν θα είναι στο “κόκκινο” η ελληνική κυβέρνηση θα διευθετήσει το συγκεκριμένο θέμα», σημείωσε.

Αναφερόμενος στη δυσπιστία απέναντι στο εμβόλιο της AstraZeneca είπε ότι «έχουν γίνει πάνω από 50 εκατ. εμβολιασμοί στην Ευρώπη με το συγκεκριμένο εμβόλιο, επίσης έχει εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές επιτροπές φαρμάκου και καλό είναι να μιλούν οι ειδικοί, όπως οι επιστήμονες της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών».

«Μειώνονται τα κρούσματα, επιπεδώνεται η καμπύλη, έχουμε όμως πίεση ακόμα στις ΜΕΘ. Μόνιμα βελτιώνεται η κατάσταση έτσι ώστε να επιστρέψουμε σε μια μερική κανονικότητα.», σημείωσε ακόμα, ενώ σχετικά με τις μάσκες, επεσήμανε ότι θα τις φοράμε για αρκετό καιρό ακόμα, ειδικά σε κλειστούς χώρους. Για του εξωτερικούς χώρους είπε ότι θα εξεταστεί στο μέλλον.

«Προχωρώντας το καλοκαίρι θα εξετάσει πολλά πράγματα η επιτροπή, με βάση όμως το εάν αυτά τα μέτρα θα μπορούν να τηρούνται. Άρα σε κλειστό χώρο κι ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι εμβολιασμοί φοράμε μάσκα για αρκετό καιρό ακόμη. Αυτή τη στιγμή ισχύει και στους εξωτερικούς χώρους θα εξεταστεί αυτό στο μέλλον πώς θα λειτουργήσει και εν μέσω θερινής περιόδου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, ακόμα, ότι τα self test δεν θα σταματήσουν και θα συνεχίσουν να γίνονται, καθώς -όπως είπε- είναι ένα σημαντικό εργαλείο στον έλεγχο της πανδημίας.

Τέλος, μιλώντας για τις αποφάσεις των επιτροπών και αν γίνονται παρεμβάσεις στο έργο τους, είπε ότι «κανείς από αυτούς τους επιστήμονες δεν μπορεί να πιεστεί -κάποιοι ανήκουν και σε άλλους πολιτικούς χώρους και καλά κάνουν - και αρκετοί με δηλώσεις τους έχουν απορρίψει αυτό τον ισχυρισμό ότι υπάρχουν παρεμβάσεις στο έργο τους».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια