ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ψήφος των αποδήμων: «Ναι» στο νομοσχέδιο από τα σωματεία της Ομογένειας


Οι εκπρόσωποι των μεγάλων ελληνικών κοινοτήτων του εξωτερικού απηύθυναν έκκληση στην αντιπολίτευση να στηρίξει το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων - «Δεν πρέπει να μας συμπεριφέρεστε ως πολίτες δεύτερης διαλογής»


Έκκληση προς την αντιπολίτευση να στηρίξει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων απηύθυνε το σύνολο των ομογενειακών φορέων που τοποθετήθηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατά την επεξεργασία των προωθούμενων ρυθμίσεων


Οι εκπρόσωποι των μεγάλων ελληνικών κοινοτήτων σε Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία κ.α. κάλεσαν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να άρουν τους περιορισμούς που διαχωρίζουν τους ψηφοφόρους σε Έλληνες του εξωτερικού και εξωτερικού ώστε απρόσκοπτα να μπορούν να μετέχουν στις εθνικές εκλογές από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους.


Απευθυνόμενοι ειδικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ που επιμένουν στην διατήρηση των ειδικών «φίλτρων» ως προς την επιλογή των Ελλήνων του εξωτερικού που μπορούν να μετέχουν εξ αποστάσεως στις εκλογικές αναμετρήσεις, είπαν πως «κανείς δεν πρέπει να φοβάται την ψήφο» και ότι «δεν πρέπει να μας συμπεριφέρεστε ως πολίτες δεύτερης διαλογής».


Ειδικότερα, από την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας ζητήθηκε η καθολική διευκόλυνση των απόδημων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος από τον τόπο μόνιμης κατοικίας. «Η απαγόρευση συμμετοχής σε αρκετούς απόδημους να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους είναι παραλογισμός καθώς οι ίδιοι άνθρωποι αν πάρουν το αεροπλάνο και έρθουν στην Ελλάδα θα ψηφίσουν κανονικά» αναφέρθηκε μεταξύ άλλων.


Ζητούν ίση αντιμετώπιση


Για «Έλληνες δύο ταχυτήτων» μίλησαν οι εκπρόσωποι της κοινότητας Μελβούρνης.


Υπέρ των προωθούμενων διατάξεων του κυβερνητικού νομοσχεδίου τοποθετήθηκαν και οι εκπρόσωποι κοινοτήτων της Γερμανίας (Βάδη-Βυρτεμβέργη, Βαιμπλίνγκεν κ.α).


«Βλέπουμε ότι γίνεται στείρα αντιπολίτευση στην Ελληνική Βουλή, δεν αναγνωρίζεται το σωστό και το δίκιο. Θέλουμε τα ίδια εκλογικά δικαιώματα με εσάς» αναφέρθηκε από την εκπρόσωπο της ελληνική κοινότητα στο Παρίσι.


Υπέρ του νομοσχεδίου τοποθετήθηκε και το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο σημειώνοντας «δεν μπορεί να είμαστε στην Ελλάδα ξένοι και στο εξωτερικό Έλληνες».


Βορίδης: Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα διαλόγου


Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης υπογράμμισε την ομόφωνη στάση όλων των ομογενειακών σωματείων που εκπροσωπούν τους απανταχού απόδημους Έλληνες.


«Το μήνυμά σας ήταν σαφές και ξεκάθαρο: Συμφωνήσατε όλοι ότι πρέπει να προχωρήσει η νομοθετική πρωτοβουλία, να αρθούν οι περιορισμοί και να διευκολύνουμε την άσκηση του εκλογικού σας δικαιώματος» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Κρατώ δύο λέξεις σας ως παρακαταθήκη προβληματισμού γιατί είναι λέξεις στενάχωρες. Μας μιλήσατε για «φόβο» και μας καλέσατε να μην φοβόμαστε την ψήφο των απόδημων. Και μας είπατε να μην σας μεταχειριζόμαστε ως πολίτες δεύτερης διαλογής. Κρατούμε και τις δύο παραινέσεις» σημείωσε. Ο ίδιος τόνισε ότι θα καταβάλει «κάθε δυνατή προσπάθεια να συνθέσουμε απόψεις αλλά σε μια ξεκάθαρη κατεύθυνση: Να αρθούν οι περιορισμοί και το δικαίωμα της ψήφου σας να είναι ισότιμο με όλων των άλλων ελλήνων. Σε αυτές τις δύο κατευθύνσεις θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα διαλόγου και συνεννόησης με άλλες πολιτικές δυνάμεις».


Χρήστος Μπόκας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια