ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Βρετανός Υπουργός Υγείας για ινδική μετάλλαξη: Εξαπλώνεται «σαν φωτιά» σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί

APimages

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε σήμερα ο Βρετανός Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ με αφορμή την ινδική μετάλλαξη η οποία ανησυχεί τις αρχές σε όλον τον πλανήτη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εξαπλώνεται σαν φωτιά σε αυτούς» που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.

Μιλώντας στο δίκτυο Sky News, ο Χάνκοκ έκανε λόγο για «υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης στην προστασία που παρέχουν τα εμβόλια απέναντι στην ινδική μετάλλαξη» τονίζοντας ωστόσο ότι θα μπορούσε να «εξαπλωθεί σαν πυρκαγιά» μεταξύ εκείνων για αρνούνται ή εμφανίζονται διστακτικοί να κάνουν το εμβόλιο κατά του covid-19.

Ο Χάνκοκ είπε ότι η μετάλλαξη αυτή μπορεί να «εξαπλωθεί ακόμη πιο γρήγορα» από αυτή του Κεντ, η οποία ήταν το κυρίαρχο στέλεχος κατά τη διάρκεια του δεύτερου και πλέον θανατηφόρου κύματος μολύνσεων στη χώρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ο Βρετανός αξιωματούχος τόνισε μάλιστα ότι η ινδική μετάλλαξη κυριαρχεί σε ορισμένες περιοχές όπως το Μπόλτον και το Μπλάκμπερν όπου οι άνθρωποι που κόλλησαν θα μπορούσαν ήδη να έχουν εμβολιαστεί.

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ανέφεραν ότι συνεργάζονται με διεθνείς εταίρους, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ινδική παραλλαγή και δύο σχετικές μεταλλάξεις προκαλούν πιο σοβαρές ασθένειες ή καθιστούν τα εμβόλια που αναπτύσσονται σήμερα λιγότερο αποτελεσματικά.

Σημειώνεται ότι χθες, ο Μπόρις Τζόνσον, επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι επισπεύδει τη δεύτερη δόση του εμβολίου στις 8 από τις 12 εβδομάδες, προκειμένου να προστατευθεί ο πληθυσμός της χώρας.

Η Βρετανία, πέραν του εμβολίου της AstraZeneca, που έτσι κι αλλιώς χορηγείται με διαφορά 8 έως 12 εβδομάδων μεταξύ των δύο δόσεών του, πράττει το ίδιο και για το εμβόλιο της Pfizer, μολονότι η εταιρεία συστήνει διαφορά μόλις 21 ημερών.

Ο Τζόνσον εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι προς το παρόν τα μέτρα χαλάρωσης των περιορισμών θα συνεχιστούν με βάση το σημερινό χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Προχωρούμε στο βήμα 3 στην Αγγλία από τη Δευτέρα, ωστόσο αυτή η νέα μετάλλαξη θα μπορούσε να διαταράξει σοβαρά την πρόοδό μας και θα μπορούσε να κάνει πιο δύσκολο να προχωρήσουμε στο βήμα 4 της χαλάρωσης τον Ιούνιο», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια