ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Εντυπωσιακές εικόνες λάβας από την έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία- βίντεο


Μια ομάδα τουριστών απόλαυσαν τις εντυπωσιακές εικόνες από την έκρηξη του ηφαιστείου στην Νότια Χερσόνηστο ή Χερσόνησο Ρέικιαν της Ισλανδίας.

Το ηφαίστειο Φάγκρανταλσφιαλ ξεκίνησε την δραστηριότητά του στις 4 Μαΐου και συνεχίζει να προσφέρει εικόνες που προκαλούν δέος σε όσους βρίσκονται κοντά στο σημείο, αλλά και σε όλο τον κόσμο μέσω του διαδικτύου.

Κομμάτια του ηφαιστείου εκτοξεύονται χιλιόμετρα μακριά

Τουρίστες που βρέθηκαν στην περιοχή απαθανάτισαν τη λάβα να εκτοξεύεται από το ηφαίστειο στην Ισλανδία. «Μπορείς να αισθανθείς την “ανάσα” του ηφαιστείου» αναφέρει ο Άαρον Τζέιμς Κέλι που παρακολούθησε. «Πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός καθώς κομμάτια από το ηφαίστειο ενδέχεται να προσγειωθούν δίπλα σου, παρότι έχουν κρυώσει ως τη στιγμή που αγγίζουν ξανά το έδαφος» συμπληρώνει.

Το μετεωρολογικό γραφείο της Ισλανδίας ανακοίνωσε πως η έκρηξη στο Φάγκρανταλσφιαλ παραμένει σταθερή, αν και συνεχίζουν να παρακολουθούν τη δραστηριότητα στο σημείο. Το ηφαίστειο ξεκίνησε να παρουσιάζει καπνό και στάχτη από τις 15 Μαρτίου.O γεωφυσικός του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας Mάγκνους Τάμι Γκάντμαντσον χαρακτήρισε την κοιλάδα ως το "ιδανικό σημείο για έκρηξη", καθώς την παρομοίασε με "μια μπανιέρα, όπου μπορεί να κυλήσει αργά η λάβα"

Drone απαθανατίζει απίστευτες εικόνες με την τρεχούμενη λάβα, που εκτοξεύεται από ηφαίστειο στην Ισλανδία, το οποίο ξέσπασε για πρώτη φορά σε 6.000 χρόνια την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Μπγιορν Στάινμπεκ, o πιλότος του drone από το Ρέικιαβικ, κατέγραψε το βίντεο την Κυριακή στον κρατήρα Φάγκρανταλσφαλ στη χερσόνησσο Ρέικιανες της Ισλανδίας, όπου πραγματοποιήθηκε η έκρηξη την Παρασκευή της προηγούμενης εβδομάδας. Ο Στάινμπεκ ήταν ανάμεσα στο πλήθος, που έσπευσε στο ηφαίστειο μετά την έκρηξη για να παρακολουθήσουν από κοντά το πρωτόγνωρο φυσικό φαινόμενο.
Το εκπληκτικό βίντεο συλλαμβάνει ένα ποτάμι λάβας, το οποίο ρέει από την κύρια διέξοδο του ηφαιστείου, καθώς και από την κάτω του πλευρά και θα μπορούσε εύκολα να θυμίσει υλικό από βιντεοπαιχνίδι. Ο Στάινμπεκ τότε πετάει το ντρόουν του πάνω από την κύρια έξοδο της λάβας και την ακολουθεί καθώς αυτή ταξιδεύει ανάμεσα σε λειώμενα κομμάτια βράχων, που περνάνε δίπλα ακριβώς από τον φακό της κάμερας.

40773108-9387405-image-a-4_1616400251748

Η έκρηξη που προέκυψε την Παρασκευή, περίπου στις 20:45, φώτισε τη νύχτα με μία εξωπραγματική λάμψη, ενώ εκατοντάδες μικροσεισμοί έπληξαν την περιοχή. Η τελευταία έκρηξη στην αναφερόμενη κοντινή περιοχή είχε σημειωθεί πριν από περίπου 900 χρόνια και τότε οι πολίτες είχαν ειδοποιηθεί να απομακρυνθούν.


Η ροή της λάβας επιβραδύνθηκε λόγω βροχών το Σάββατο, με αποτέλεσμα ένα μπλε νέφος αερίου να εμφανιστεί πάνω από την τοποθεσία και μέχρι 25 μίλια από την πρωτεύουσα. Σκέπασε ακόμα και έναν πολύ δημοφιλή τουριστικό προορισμό, το γεωθερμικό σπα Blue Lagoon. To Ισλανδικόι Μετεωρολογικό Γραφείο (ΙΜΟ), το οποίο παρακολουθεί τη σεισμική δραστηριότητα μετά την έκρηξη του ηφαιστείου, αναφέρει σε ανακοίνωση του, το Σάββατο: "Η έκρηξη θεωρείται μικρή σε αυτό το στάδιο και η ηφαιστειακή δραστηριότητα έχει μειωθεί από χθες το απόγευμα". Σημειώνει επίσης, ότι η ρωγμή της έκρηξης φτάνει περίπου στα 1.640 εώς και 2.300 πόδια.


Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο γεωφυσικός του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας Mάγκνους Τάμι Γκάντμαντσον χαρακτήρισε την κοιλάδα ως το "ιδανικό σημείο για έκρηξη", καθώς την παρομοίασε με "μια μπανιέρα, όπου μπορεί να κυλήσει αργά η λάβα". Η συντονίστρια του Ισλανδικού Μετεωρολογικού Γραφείου, Κριστίν Τζονσντότιρ, ανέφερε μάλιστα ότι "ήταν πολύ πιθανό η έκρηξη να διαρκούσε για τις επόμενες ημέρες". Η έκρηξη της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε στο ηφαιστειακό σύστημα Κρίσουβικ, το οποίο δε διαθέτει κάποιο κεντρικό ηφαίστειο, περίπου τρία μίλια εσωτερικά από τη νότια ακτή.
 

40763132-9387405-image-a-68_1616377764711
Ο Σίγκουρντουρ Κρίστμουντσον, ένας 54χρονος αξιωματικός του λιμανιού Γκρίνταβικ, αναφέρει ότι οι ντόπιοι ενθουσιάστηκαν από την έκρηξη. "Κανένας δε βρίσκεται σε κίνδυνο ή κάτι τέτοιο. Οπότε, πιστεύω ότι ο κόσμος είναι ενθουσιασμένος και όχι φοβισμένος", λέει.

Η πρόσβαση στην περιοχή αποκλείστηκε αρχικά, όμως αργότερα επιτράπηκε ξανά, αν και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της Ισλανδίας δήλωσε ότι: "Η πολύωρη πεζοπορία από τον κοντινό δρόμο συνίσταται μόνο για όσους είναι συνηθισμένοι να εκτίθωνται σε εξωτερικούς χώρους σε δύσκολες συνθήκες".
bjorn1
Τα αέρια, που προκύπτουν από μία έκρηξη -ιδιαίτερα το διοξείδιο του θείου- μπορούν να αυξηθούν με ταχύτατους ρυθμούς και να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, ακόμα και να είναι θανατηφόρα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί, φυσικά, να μεταφερθεί και μέσω του ανέμου. "Προς το παρόν, η ρύπανση, που έχει προκύψει δεν ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλη ενόχληση στον κόσμο, παρά μόνο κοντά στην πηγή της έκρηξης. Οι εκπομπές αερίων, πάρ' αυτά, θα παρακολουθούνται στενά", δήλωσε ο ΙΜΟ.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, σύμφωνα με τον ΙΜΟ, το σύστημα του Κρίσουβικ είναι ανενεργό τα τελευταία 900 χρόνια. Η τελευταία έκρηξη στη χερσόνησο του Ρέικιανς χρονολογείται περίπου πριν 800 χρόνια και διήρκησε περίπου 30 χρόνια, από το 1210 εώς το 1240.
bjorn2

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια