ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Το «δύσκολο» δίμηνο της κυβέρνησης, η ανάκαμψη και η επόμενη ημέρα

Κώστας ΑλεξανδρήςΗ ανάκαμψη που καταγράφει η κυβέρνηση σε συνδυασμό με την πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη προκαλεί αισιοδοξία στο Μέγαρο Μαξίμου για την επόμενη ημέρα και τις κινήσεις που απαιτούνται ειδικά στον τομέα της οικονομίας.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα δείχνει να μην αποδίδει με τους πολίτες να στηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές δύο χρόνια μετά τις εκλογές και κυρίως μετά από μια κρίση στην δημόσια υγεία όπως αυτή της πανδημίας το κορονοιού.

Οι έρευνες κοινής γνώμης των τελευταίων μηνών καταγράφουν το καθαρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σε αριθμούς μάλιστα που υπερβαίνουν τα εκλογικά της ποσοστά του 2019.

Το τελευταίο τρίμηνο όμως παρουσιάστηκε μια φθορά, που αποδίδεται αφενός στην κορύφωση της πανδημίας και τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν επιβαρύνοντας την κόπωση των πολίτων αφετέρου σε αστοχίες και ειδικά στην πολυγλωσσία τόσο στελεχών όσο και των ειδικών αναφορικά με τον κορονοιό και τις εξελίξεις.

Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και η αντιπολιτευτική τακτική ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα που σήκωσαν τους τόνους σε ακραία επίπεδα φθάνοντας στο σημείο να συνταχθούν ακόμη και με τις κινητοποιήσεις υπέρ του Δήμητρη Κουφοντίνα και της απεργίας πείνας που πραγματοποίησε.

Η εικόνα που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί, αν και επί της ουσίας δεν βρήκε ανταπόκριση εν τούτοις έδειξε να φθείρει την κυβέρνηση που ταυτόχρονα αντιμετώπιζε ανοιχτά μέτωπα όπως η έξαρση της πανδημίας, η ύφεση με την κλειστή αγορά και την εγκλωβισμένη οικονομία, η κόπωση των πολιτών και τα μέτρα, ορισμένα εκ των οποίων προκάλεσαν ερωτήματα για την χρησιμότητά τους.

Η εικόνα όμως πλέον δείχνει να έχει αλλάξει και η πτωτική τάση που καταγράφηκε από τον Φεβρουάριο ανακόπτεται.

Πιο συγκεκριμένα σε όλες τις έρευνες που διενεργήθηκαν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου η εικόνα της κυβέρνησης δείχνει να παρουσιάζει μία θετική μεταβολή. Η ψαλίδα στην πρόθεση ψήφου ανοίξει και πάλι για την ΝΔ , με την ίδια εικόνα να απεικονίζεται και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

Σε ένα κρίσιμο διάστημα λοιπόν, όπως είναι το μέσο της κυβερνητικής θητείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει όχι μόνο δημοσκοπική αντοχή αλλά θεωρείται ότι είναι μακράν καλύτερος πρωθυπουργός από τον προκάτοχο του, όπως παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Marc για το πρώτο θέμα.

Πιο συγκεκριμένα τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα επιβεβαιώνουν τα παραπάνω συμπεράσματα.

- Στην έρευνα της εταιρίας Marc για το Πρώτο θέμα καταγράφεται άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, δίνει 39,3% στην ΝΔ, δηλαδή προβάδισμα 16,6 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 22,7%. Δίχως την αναγωγή επί των εγκύρων, η διαφορά βρίσκεται στο 15,4%, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει ποσοστό 36,4%, έναντι 21% του ΣΥΡΙΖΑ. Ίδια εικόνα καταγράφεται και στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, με τον κ. Μητσοτάκη να συγκεντρώνει ποσοστό 51,3% έναντι 22% του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

- Στη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ αποτυπώνονταν μια ανάκαμψη της κυβερνώσας παράταξης σε σχέση με αυτή του Μαρτίου κατά μια μονάδα, αλλά και μείωση κατά 0,5% στο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο κομμάτων διαμορφώθηκε στις 12,5 μονάδες, με τη ΝΔ στο 36% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 23,5%.

- Προβάδισμα 16% κατέγραψε η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Opinion Poll που δημοσιοποιήθηκε την Μεγάλη Δευτέρα, ενώ στην ίδια δημοσκόπηση ισχυρό ήταν το προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός με 52% έναντι 18,5%.

Το κλίμα αισιοδοξίας που δημιουργήθηκε με την πορεία των εμβολιασμών, η σθεναρή στάση που επιδείχθηκε τόσο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και των ελληνοτουρκικών σχέσεων καθώς και η λήψη μέτρων για την οικονομία όπως η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών έφεραν την κυβέρνηση εκ νέου σε τροχιά ανοδική. Και αυτό δεν αφορά τις δημοσκοπήσεις και την πρόθεση ψήφου αλλά τα επιμέρους στοιχεία και δεδομένα.

Δηλαδή αυτά που αναδεικνύουν αφενός τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως καταλληλότερο πρωθυπουργό αφετέρου την κυβέρνηση ως ικανότερη να αντιμετωπίσεις κρίσεις και προβλήματα κυρίως όμως να οδηγήσει τη χώρα στην επόμενη ημέρα και να διαχειριστεί και τους πόρους για την ανάκαμψη την προσέλκυση επενδυτών και την ανάταξη της πραγματικής οικονομίας

Σε όλους αυτούς τους δείκτες η κυβερνώσα παράταξη υπερτερεί με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναδεικνύεται ως ο πλέον αδύναμος κρίκος στο πολιτικό σύστημα και να συμπεριφέρεται ως μια κινηματική συλλογικότητα αποποιούμενος τον ρόλο που του ανέθεσαν οι πολίτες τον Ιούλιο του 2019.

Η τακτική της δολιοφθοράς και της υπονόμευσης απέδωσε πρόσκαιρα ελάχιστους καρπούς σε σημείο που μάλιστα δεν αλλοίωναν καν τις προθέσεις των πολιτών αφού η κάμψη της Ν.Δ. ήταν μικροί και τα οφέλη της Κουμουνδούρου ελάχιστα. Η πραγματικότητα όμως εξαφάνισε ακόμη και αυτή την πρόσκαιρη και εξαιρετικά μικρή ανάκαμψη δείχνοντας πως οι πολίτες έχουν κλείσει τα αυτιά στις σειρήνες του λαϊκισμού και της διχαστικής ρητορικής.

Σε κάθε περίπτωση πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι τα δεδομένα που διαμορφώνονται καθιστούν ακόμη μεγαλύτερη την ευθύνη της κυβέρνησης ως προς την διαμόρφωση της επόμενης ημέρα. ΟΙ πολίτες δείχνουν να την εμπιστεύονται για να αντιμετωπίσει την δύσκολη φάση της επανεκκίνησης της χώρας γεγονός που η ίδια οφείλει να επιβεβαιώσει δημιουργώντας τις ικανές και αναγκαίες συνθήκες για αλλαγή σελίδας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια