ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Όχι και στην Γαύδο


Σκάσανε μύτη οι Τούρκοι και στην Γαύδο παρακαλώ. Εντός ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης. Ψαροκάικα ήταν όχι τίποτα φρεγάτες, αλλά και πάλι η πρόκληση δεν είναι μικρότερη.

Πόσο μάλλον όταν ξέρουμε ότι συνήθως πίσω απ’ τους ψαράδες έρχονται πεζοναύτες, αν οι συγκεκριμένοι καϊκτσίδες δεν ήταν βατραχάνθρωποι ντυμένοι με ψαράδικες φόρμες και με σκοπό αντί να βγάλουν κουτσομούρα να κατασκευάσουν καμιά προβοκάτσια.

Η φωτογραφία που είδα στην Καθημερινή με την κόκκινη ημισέληνο στα λίγα μίλια κάτω απ’ την Γαύδο, ομολογώ ότι με ενόχλησε τα μέγιστα. Αυτοί οι τύποι δεν καταλαβαίνουν τίποτα τελικά. Έχουν αποθρασυνθεί όλοι τους, από τον σουλτάνο ως τον τελευταίο μούτσο σε καΐκι, αν υποθέσουμε ότι τέτοια γεγονότα είναι δεν είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού της ηγεσίας του σουλτανάτου. Έχουν πιστέψει τον Ερντογάν ότι είναι πανίσχυροι και ότι έχουν δικαιώματα παντού. Κι έχουν και πίστη πως αν τους συμβεί το παραμικρό θα σπεύσουν κατ’ ευθείαν οι φρεγάτες ή τα στρατεύματα τους.

Αυτό ξέρετε, είναι ίσως πιο επικίνδυνο κι από τους σχεδιασμούς των στρατηγών και των ναυάρχων τους. Διότι αν κάθε Τούρκος έχει πεποίθηση πως είναι αφεντικό όπου κι αν βρεθεί, είτε για θάλασσα μιλάμε είτε για στεριά της περιοχής μας, τότε το ατύχημα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Κάποιο σκάφος τους θα ‘ρθει σε αντιπαράθεση με κάποιο δικό μας και η κλιμάκωση στη συνέχεια είναι μαθηματικά βέβαιη.

Ας μην ξεχνάμε ότι πριν δυο βδομάδες Τούρκοι ψαράδες ενεπλάκησαν στα ανοικτά της Κύπρου με Ιταλούς ψαράδες τους οποίους οι Τούρκοι άρχισαν να πετροβολούν για να τους διώξουν από το …χωράφι τους. Και τέλος πάντων εκεί κοντά δεν υπήρχε καμιά ιταλική φρεγάτα να πιαστούν πέτο με πέτο, αλλά κοντά στα δικά μας νησιά πάντα βρίσκεται κάποιο πολεμικό μας ή του λιμενικού. Γι αυτό σας λέω, δεν θα χουμε καλά ξεμπερδέματα μ’ αυτό τον τύπο απέναντι. Δεν πιστεύει μόνο αυτός ότι είναι πλανητάρχης, έχει πείσει και τον τελευταίο Τούρκο ότι είναι πασάς ανάμεσα σε ραγιάδες.

Διαβάζω βέβαια ότι εκεί κάτω από την Γαύδο «επιλήφθηκε» το λιμενικό. Πού σημαίνει τι; Τους άφησαν στην ησυχία τους, τους παρακαλέσανε να φύγουν σιγά-σιγά, τους εκδιώξανε; Και εν πάσει περιπτώσει, κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό συνέχεια γιατί κάποια στιγμή θα πάθουν ζημιά; Εντάξει, δεν ρωτώ γιατί δεν τους συνέλαβαν αμέσως, ίσως αυτό να επιδίωκαν, αλλά κι από την άλλη δεν γίνεται να μας πουλάνε τσαμπουκά και στην Γαύδο. Σε λίγο θα φτάσουν στην Ψάθα, στην μέσα μεριά του Κορινθιακού να μας λένε ότι είναι δική τους θάλασσα…


Δημήτρης Καμπουράκης


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια