ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ρώσος πρέσβης: Το "Kanal Istanbul", δεν επηρεάζει τη Συνθήκη του Μοντρέ


Το Kanal Istanbul, ένα έργο που έχει σχεδιαστεί για να παρακάμψει την προαιώνια πλωτή οδό του Βοσπόρου, βρίσκεται στο έδαφος της Τουρκίας και αποτελεί υπόθεση των αρχών της χώρας, υποστήριξε την Τρίτη ο Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα, Αλεξέι Γέρκοφ, προσθέτοντας ότι το έργο δεν επηρεάζει τις διεθνείς διατάξεις, όπως αυτές ρυθμίζονται από τη Συνθήκη του Μοντρέ.

Το έργο δεν θα ακυρώσει τις απαιτήσεις της Συνθήκης του Μοντρέ, ανέφερε ο Γέρκοφ σε συνέντευξή του στην Rossiya TV την Τρίτη, αλλά θα παρουσιαστούν νέες οικονομικές απαιτήσεις ή προϋποθέσεις στα πλοία που θα περάσουν από τη νέα διαδρομή.

Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία ενέκρινε σχέδια για την ανάπτυξη του έργου του καναλιού, το οποίο ξεκίνησε τη συζήτηση σχετικά με τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, η οποία εγγυάται την ελεύθερη διέλευση από τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων, πολιτικών πλοίων εν καιρώ ειρήνης και πολέμου.

Τη Δευτέρα, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 10 αποστράτους ναυάρχους μετά από επιστολή που υπέγραψαν 104 από αυτούς, προειδοποιώντας για πιθανή απειλή για τη συνθήκη μετά από παρατηρήσεις της κυβέρνησης για το θέμα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η διακήρυξη ήταν "κακόβουλη" και συνεπάγεται επικείμενο πραξικόπημα.

Ο Γέρκοφ δήλωσε ότι το έργο και η Συνθήκη του Μοντρέ συνδέονταν φυσικά μεταξύ τους, έστω και έμμεσα.

"Εάν χτιστεί το Κanal Istanbul, αυτό δεν σημαίνει ότι η Συνθήκη του Μοντρέ θα ακυρωθεί. Καμία από τις διατάξεις της Σύμβασης σχετικά με τις μεταφορές μέσω των στενών ή των ρυθμίσεων χωρητικότητας πολεμικών σκαφών δεν θα αλλάξει", είπε.

Η Συνθήκη του Mοντρέ θα παραμείνει σε ισχύ, σύμφωνα με τον Ρώσο απεσταλμένο, ο οποίος είπε ότι η συμφωνία είναι ένα σημαντικό "βασικό έγγραφο" για την ασφάλεια της περιοχής του Εύξεινου Πόντου.

Πέτρος Κράνιας
Capital

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια