ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Οι Ρώσοι καταλαμβάνουν την Αρκτική: Δοκιμή νέων όπλων και εμπορικός έλεγχος στο Βόρειο Πέρασμα - βίντεο

Η Αρκτική πλέον αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης των Μεγάλων Δυνάμεων pexels.com/Mikhail Nilov

Το ψυχροπολεμικό κλίμα αναβιώνει και στην ψυχρή Αρκτική, με τους Ρώσους να συγκεντρώνουν ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις εκμεταλλευόμενοι το λιώσιμο των πάγων.

Πρόθεσή τους είναι η δοκιμή ενός υπερσύγχρονου όπλου και βέβαια η διασφάλιση της στρατηγικής παρουσίας της Ρωσίας στην Αρκτική.

Η άνευ προηγουμένου συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Αρκτική και η χρήση της περιοχής ως πεδίου δοκιμής νέων όπλων προκαλεί ανησυχία στη Δύση. Δορυφορικές εικόνες που παρουσιάζει το δίκτυο CNN δείχνουν μια μεγάλη και συνεχή αύξηση ρωσικών βάσεων και εξοπλισμού στην αρκτική ακτογραμμή της χώρας σε συνδυασμό με υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης νέων υπερόπλων. Ένα από αυτά είναι και το «Ποσειδών», μια πυρηνοκίνητη τορπίλη stealth, που βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών.

«Είναι σχεδιασμένη, λένε Ρώσοι αξιωματούχοι, για να περνά απαρατήρητη από τα παράκτια αμερικανικά αμυντικά συστήματα και να πυροδοτεί μια πυρηνική κεφαλή προκαλώντας ένα ραδιενεργό τσουνάμι που θα πλήξει την ανατολική ακτή των ΗΠΑ».

«Είναι ένα στρατηγικό οπλικό σύστημα. Στρέφεται εναντίον συγκεκριμένων στόχων και η επίδρασή του ξεπερνά κατά πολύ την περιοχή στην οποία το δοκιμάζουν τώρα» δηλώνει ο αντιναύαρχος Νιλς Άντρεας Στένσονες, επικεφαλής των νοσρβηγικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι βάσεις και άλλες εγκαταστάσεις βρίσκονται εντός του ρωσικού εδάφους κι αποτελούν μέρος της νόμιμης άμυνας της χώρας. Αυτό όμως που ανησυχεί τους Αμερικανούς αξιωματούχους και του δυτικούς τους συμμάχους είναι ότι οι Ρώσοι μπορεί να χρησιμοποιήσουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις για να εδραιώσουν ένα ντε φάκτο έλεγχο και σε άλλες περιοχές της Αρκτικής που στο προσεχές μέλλον θα είναι προσπελάσιμες καθώς λιώνουν οι πάγοι.

Για τη Μόσχα το λιώσιμο των πάγων δημιουργεί αφ΄ ενός μια ανάγκη στρατιωτικής προστασίας του ρωσικού βορρά αφού οι φυσικές άμυνες της χώρας, όπως τα τείχη πάγου, εξαφανίζονται, και αφ’ ετέρου μια ευκαιρία εκμετάλλευσης μιας νέας θαλάσσιας οδού από την Ασία στην Ευρώπη που είναι γνωστή ως Βόρειο Πέρασμα.

«Είναι πια πιθανή πηγή κέρδους για το Κρεμλίνο η οποία μειώνει τη σημερινή διάρκεια του ταξιδιού από την Ασία στην Ευρώπη μέσω της διώρυγας του Σουέζ, σχεδόν στο μισό», αναφέρει σε ρεπορτάζ του το CNN.

Φιλοδοξία του Ρώσου προέδρου Πούτιν είναι να γίνει το Βόρειο Πέρασμα «η νέα διώρυγα του Σουέζ» στην οποία η Μόσχα θα θέτει τους κανόνες.

Με πληροφορίες από ert.gr, Λήδα Παπαδοπούλου
Αθήνα, Ελλάδα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια