ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΗΠΑ: «Μην ταξιδεύετε στην Τουρκία, κινδυνεύετε να συλληφθείτε»


Mια πρωτοφανής ταξιδιωτική οδηγία εξεδόθη από το State Department με την οποία καλούνται οι Αμερικανοί πολίτες να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία για τρεις λόγους.

Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με την έκταση που έχει εκλάβει η πανδημία του κορωναϊού γεγονός που καθιστά τα ταξίδια προς την Τουρκία επικίνδυνα λόγω διασποράς του κορωναϊού.

Ο δεύτερος λόγος αφορά στις επαρχίες που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπου δρουν μέλη ένοπλων ομάδων, πολλές εκ των οποίων χαρακτηρίζονται από την Ουάσιγκτον ως “τρομοκρατικές”, γεγονός που καθιστά επικίνδυνα τα ταξίδια στην περιοχή.

Το εκπληκτικό όμως είναι ο τρίτος λόγος , ο οποίος, αποτελεί πρωτοφανή εξέλιξη για τις αμερικανο- τουρκικές σχέσεις.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες πως στην Τουρκία έχουν συλληφθεί δεκάδες χιλιάδες άτομα με την κατηγορία πως ανήκουν σε τρομοκρατικές ομάδες και με στοιχεία που παραπέμπουν μόνο σε πολιτική σκοπιμότητα.

Μεταξύ των ατόμων αυτών, έχουν συλληφθεί και Αμερικανοί πολίτες οι οποίοι κρατούνται χωρίς να έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στις ΗΠΑ. Γι’ αυτούς τους λόγους οι Αμερικανοί πολίτες κινδυνεύουν να συλληφθούν ανά πάσα στιγμή.

Είναι η πρώτη φορά που σε μία ταξιδιωτική οδηγία αναφέρεται ως βασικός λόγος αποφυγής της Τουρκίας ως προορισμού, ο κίνδυνος να συλληφθούν αμερικανοί πολίτες με κατασκευασμένες κατηγορίες για σχέση με την τρομοκρατία, κατηγορίες οι οποίες παραπέμπουν σε πολιτική σκοπιμότητα. (βλ τελευταία παράγραφο οδηγίας).

Σημειώνεται ότι η τουρκική πλευρά, εμφανίζεται εντελώς αιφνιδιασμένη από αυτή την εξέλιξη και παραμένει άγνωστο το πως θα αντιδράσει η Άγκυρα.

Παρατηρητές στην Αθήνα τονίζουν το ιδιαίτερο πολιτικό βάρος αυτής της ταξιδιωτικής οδηγίας, σημειώνοντας ότι εξεδόθη λίγα εικοσιτετράωρα πριν την αναμενόμενη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική πλευρά έχει δηλώσει ότι τυχόν αναγνώριση της Γενοκτονίας θα σημάνει την λήξη των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ. Ερμηνεύουν δε την οδηγία και ως την έναρξη ενός ιδιότυπου διπλωματικού casus beli.

HellasJournal

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια