ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα αναγνωρίσει επισήμως την γενοκτονία των ΑρμενίωνΟ Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενδέχεται εντός των επόμενων ημερών να αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, έπειτα από συνεχόμενα αιτήματα και πιέσεις αξιωματούχων των της γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το παραπάνω γεγονός από την Τετάρτη έχει αναφερθεί σε δημοσιεύματα στις εφημερίδες The Wall Street Journal και New York Times, επικαλούμενες αξιωματούχους της κυβέρνησής και πηγές ενημερωμένες για τις προθέσεις του. Η αναγνώριση έχει αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί το Σάββατο με ειδική δημόσια δήλωση του Αμερικανού Προέδρου.

Εφόσον αναγνωριστεί το απεχθές έγκλημα των Τούρκων, αναμένεται σφοδρότατη αντίδραση από την Τουρκία, η οποία ήδη προειδοποίησε για πιθανή ρήξη στις σχέσεις των πρώην εταίρων, καθώς εχθές επισήμως εκδιώχθη από το πρόγραμμα F-35. Στο παρελθόν, Αμερικανοί πρόεδροι άλλαξαν την απόφασή τους την τελευταία στιγμή. Παρά το γεγονός ότι όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως η απόφαση έχει ληφθεί, δεν πρέπει να αποκλειστεί υπαναχώρηση του κ. Μπάιντεν την ύστατη στιγμή.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι η αμερικανική προεδρία θα έχει «περισσότερα να πει» για το ζήτημα αυτό το Σάββατο, ενώ απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Πριν από έναν χρόνο, όταν ήταν ακόμη υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν είχε τιμήσει τη μνήμη των 1,5 εκατ. θυμάτων, των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών που σφαγιάστηκαν τα χρόνια που η Οθωμανική Αυτοκρατορία πλησίαζε στο τέλος της και είχε υποσχεθεί ότι εάν εκλεγόταν θα αναγνώριζε επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Η Τουρκία αποδέχεται πως πολλοί Αρμένιοι που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με Οθωμανικές δυνάμεις την περίοδο εκείνη, ωστόσο αμφισβητεί τις εκτιμήσεις ιστορικών για τον αριθμό των θυμάτων, ενώ αναφέρει πως δεν επρόκειτο για συστηματική, ενορχηστρωμένη εξολόθρευση του πληθυσμού εξαιτίας της εθνικής του ταυτότητας που θα συνιστούσε γενοκτονία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας από πλευράς των ΗΠΑ θα έβλαπτε τις ήδη τεταμένες τα τελευταία χρόνια σχέσεις των δύο κρατών, συμμάχων στο NATO.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια