ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Οι απειλές και η ιδεοληπτική φιλοσοφία του ΣΥΡΙΖΑ


Μετά τους «αρμούς της εξουσίας» του Αλέξη Τσίπρα και την «δεύτερη φορά που θα είναι αλλιώς» του Παύλου Πολάκη, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εμφανίζεται να κάνει λόγο για «εκκαθαρίσεις» στο δημόσιο αναζητώντας αυτούς που έβαλαν προσκόμματα στην κυβέρνηση τους.

Δεν πρόκειται για απειλές που προέρχονται από οπαδούς και τρολς, αλλά για θέσεις άμεσα συνδεδεμένες με την ιδεοληπτική φιλοσοφία μιας αριστεράς που αναμένει τη δεύτερη φορά της στέλνοντας μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. Αυτοί (και αυτός) είναι ο… ΣΥΡΙΖΑ.

Την ώρα που οι πολίτες γυρνούν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ η ηγετική ομάδα με την ανοχή του συνόλου του κόμματος ασχολείται με το πως θα κυβερνήσει τη δεύτερη φορά και τις «εκκαθαρίσεις» στις οποίες θα προβεί με γνώμονα πάντα την κεντρική γραμμή όπως τη χάραξη ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για έλεγχο των «αρμών της εξουσίας».

Παράλληλα όμως στέλνει και ένα μήνυμα που έχει στόχο την ίδια τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Οι αρμοί της εξουσίας που ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ως προμετωπίδα για την τακτική της δεύτερης φοράς αριστερά και οι εκκαθαρίσεις στο Δημόσιο αποτελούν κομμάτια του ίδιου παζλ που έχει ως στόχο την επόμενη ημέρα της πανδημίας.

Όπως έπραξαν και πριν τις εκλογές του 2015 απευθυνόμενοι στους υποψήφιους επενδυτές δηλώνοντας ανοιχτά πως θα χάσουν τα χρήματά τους αν επενδύσουν στη χώρα, έτσι και τώρα ενόψει της επανεκκίνησης της οικονομίας έρχονται με κεκαλυμμένες απειλές να στείλουν μηνύματα.

Το πράττουν ήδη ανοιχτά αφήνοντας να εννοηθεί πως είναι έτοιμοι, αν παρ' ελπίδα επανέλθουν στην εξουσία, να στήσουν δικαστήρια για τη διαχείριση της πανδημίας φωνάζοντας για το ακαταδίωκτο των επιστημόνων και των λοιμωξιολόγων.

Ταυτόχρονα στέλνουν μηνύματα συσπείρωσης στο εσωτερικό του κόμματος βλέποντας πως οι ψηφοφόροι, ακόμη και αυτοί που το 2019 αποφάσισαν να αναθέσουν στον ΣΥΡΙΖΑ το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γυρνούν την πλάτη στην τακτική των υψηλών τόνων και της πόλωσης. Η περιχαράκωση ενός ποσοστού που θα επιτρέψει στην Κουμουνδούρου να παραμείνει ενεργή στο πολιτικό παιχνίδι στηρίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα παραμένει ζητούμενο.

Όμως, το 2015 όπως και η περίοδος πριν από αυτό ανήκουν στο παρελθόν και η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται ούτε ως φάρσα. Οι πολίτες γυρνούν την πλάτη. Ακόμη και στη δυσκολότερη περίοδο για την κυβέρνηση αυτή του Μαρτίου που πέρασε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε πως παραμένει κυρίαρχος του παιχνιδιού διατηρώντας ισχυρές προσβάσεις στο κέντρο.

Στο πλαίσιο αυτό η όποια τακτική του ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο κενό. Ακόμη και οι απειλές δεν αγγίζουν κανέναν και δεν αφορούν ούτε τον κρατικό μηχανισμό που καλείται να παίξει τον ρόλο του στην επανεκκίνηση της οικονομίας ούτε φυσικά στους επενδυτές που βλέπουν την ανάκαμψη να αποτελεί για τη χώρα όχι μια εκτίμηση μεταξύ ειδικών αλλά μια δεδομένη εξέλιξη.

Η, δε, λογική της δεύτερης φοράς που θα είναι αλλιώς δεν τρομάζει κανέναν και σίγουρα δεν ανταποκρίνεται στη λογική του κέντρου και της κεντροαριστεράς απομακρύνοντας ακόμη περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ από μια επιστροφή στα κέντρα εξουσίας

Ο κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να κλείνει. Η εμφυλιοπολεμική ρητορική του «εμείς και οι άλλοι» δεν ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα της πολιτικής σκηνής και στη μετά-covid εποχή που αναζητεί λύσεις άμεσα συνδεδεμένες με την οικονομία και την αντιμετώπιση των φαινομένων ύφεσης που είχαν προδιαγραφεί.

Το ερώτημα είναι αν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει κάτι άλλο. Προς το παρόν η απάντηση, με τα δεδομένα που τα στελέχη του διαμορφώνουν, είναι αρνητική. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που βλέπουν οι πολίτες και αυτοί που τον εκπροσωπούν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ


Τάσος Ευαγγελίου


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια