ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ο Ερντογάν εξευτέλισε τον Σαρλ και την Ούρσουλα


Η Άγκυρα εξευτελίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά αυτή δεν αντιδρά. Κωφεύει στις …προειδοποιήσεις της και τα «ναι μεν αλλά» των Βρυξελλών, γιατί γνωρίζει πως κόστος δεν θα έχει.

Τι σημασία έχουν οι συζητήσεις που έκαναν οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και της Ευρ. Επιτροπής, όταν ο Ερντογάν άφησε την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να στέκει σαστισμένη στη συνάντηση, χωρίς να είχε «προβλεφθεί» για αυτήν καρέκλα; Σημειώνεται πως στο προεδρικό στην Άγκυρα είχαν προνοήσει «συνάντηση για δυο».
Το θέμα δεν είναι ζήτημα «τεχνικού λάθους», του πρωτοκόλλου, που ξέχασε την κ. ντερ Λάιεν. Το γεγονός ότι είναι γυναίκα, που βρέθηκε στη χώρα του Ερντογάν έχει τη σημασία του. Το γεγονός ότι ο Ερντογάν ήθελε από την αρχή να τους κόψει τον βήχα να δείξει ποιος έχει το πάνω χέρι, κι αυτό έχει τη σημασία του.

Έκανε το παιχνίδι του ο Τούρκος Πρόεδρος, το οποίο αποδέχθηκαν και οι δυο εκπρόσωποι κορυφαίων θεσμών της Ένωσης. Η μεν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «αντέδρασε» με την έκφραση «εμμ..!», ο δε Σαρλ Μισιέλ στρογγυλοκάθισε και άφησε την Πρόεδρο της Κομισιόν να στέκει και να παρακολουθεί τόσο αυτόν όσο και τον Ερντογάν.

Προφανώς και η στάση αυτή του καθεστώτος της Άγκυρας έχει σχέση με την απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Ως γνωστό, η Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε αντιδράσει στην απόφαση αυτή της Άγκυρας και το καθεστώς Ερντογάν θέλησε να «ξοφλήσει» το τιμολόγιο, να σηκώσει το γάντι.

Στις συνομιλίες, που είχαν οι δυο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με τον Ερντογάν, ήταν ξεκάθαρη η πρόθεση τους να παρουσιαστούν χουβαρντάδες, ανοιχτοχέρηδες έναντι της κατοχικής Τουρκίας. Και οι δυο τους, του παρουσίασαν όλα τα οφέλη που θα έχει εάν αλλάξει συμπεριφορά.
Και βεβαίως καμία αναφορά για το τι θα πράξει η Ε.Ε. εάν η Άγκυρα συνεχίσει τις προκλήσεις και τις επιθέσεις κατά των κρατών-μελών, Ελλάδος και Κύπρου.
Δεν ειπώθηκε το κόστος που θα έχει εάν συνεχίσει τις συστηματικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό.
Πώς θα αντιδράσει η Ένωση, εάν συνεχίσει η κατοχική Τουρκία την επεκτατική του πολιτική έναντι των γειτονικών κρατών.

Με αυτή την προσέγγιση, την κατευναστική, η Τουρκία δεν πρόκειται να αλλάξει. Με αυτές τις λογικές, που εκπρόσωποι των θεσμών της Ένωσης δέχονται να τους εξευτελίζει ο Ερντογάν η Άγκυρα θα συνεχίσει την ίδια συμπεριφορά και θα ζητά και δώρα. Θα βρίσκεται στο ακουστικό και θα αναμένει τα οφέλη, που τόσο απλόχερα του παρουσίασαν οι Σαρλ Μισιέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Γιατί αυτό που μετρά για τους Τούρκους, εκείνο που θυμούνται πάντα είναι τι θα λάβουν και ποτέ τι θα πρέπει να δώσουν.

Κώστας Βενιζέλος
Απόψεις

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια