ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Προβληματισμός στην Αθήνα για τις καθυστερήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης


Οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες για την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης βρέθηκαν στο επίκεντρο της τοποθέτησης του Χ. Σταϊκούρα στο άτυπο Eurogroup και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού για μια ακόμα φορά η Ευρώπη δείχνει παγιδευμένη σε αγκυλώσεις.

Με φόντο το «μπλόκο» στο γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο αλλά και τις αργές διαδικασίες στα Εθνικά Κοινοβούλια, ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ενεργοποίησης του Ταμείου και της ταχύτερης δυνατής εκταμίευσης των πόρων του, προσθέτοντας ότι ενδεχόμενες καθυστερήσεις θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάκαμψη ενώ θα στείλουν και αρνητικό σήμα ως προς τις ικανότητες της Ευρώπης να αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποτελεσματικά τις τρέχουσες προκλήσεις.

Αν και η Αθήνα έχει δρομολογήσει έργα με εθνικούς πόρους εν αναμονή των προκαταβολών κατά τον Αύγουστο, το σενάριο για καθυστερήσεις θα επιβαρύνει το κλίμα αλλά και τις ταμειακές ροές. Αναφορικά με το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, που αναμένεται να υποβληθεί στις Βρυξέλλες στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει ταχύτητα, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα, έχοντας προχωρήσει σημαντικά το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ένα ρεαλιστικά φιλόδοξο, σύγχρονο και εξωστρεφές Σχέδιο.

Σχετικά με την τραπεζική ένωση, που συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών της Ένωσης, ο Χ. Σταϊκούρας ανέδειξε την καθοριστική σημασία που έχει η ενδυνάμωση της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μέσω της επιτάχυνσης της τραπεζικής ένωσης. «Πρόκειται για ένα πολύπλοκο και φιλόδοξο εγχείρημα, που θα βοηθήσει ουσιαστικά στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι η πανδημία και οι κίνδυνοι που αυτή έχει δημιουργήσει για τον τραπεζικό τομέα, υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά την ανάγκη για κοινή προστασία των καταθέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης των Καταθέσεων (EDIS), θα διαμόρφωνε ένα πολύ πιο ισχυρό και αποτελεσματικό πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων.

Η ημερήσια διάταξη του σημερινού Eurogroup περιλάμβανε και το θέμα του ευρώ ως ψηφιακού νομίσματος. Η ενδεχόμενη κυκλοφορία ψηφιακού ευρώ μπορεί να αποφέρει οφέλη, αλλά ενέχει και προκλήσεις. Γι’ αυτό, η θέση της χώρας μας είναι ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στον σχεδιασμό του εγχειρήματος και ότι πιθανή ψηφιοποίηση του ευρώ θα πρέπει να συμβαδίζει με τη νομισματική πολιτική και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ε.Ε. και να διατηρεί την αξιοπιστία του ενιαίου νομίσματος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια