ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ


Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε το ΝΑΤΟ την Τρίτη να καθορίσει ένα δρόμο για την Ουκρανία ώστε να ενταχθεί στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, μετά από αρκετές ημέρες κατά τις οποίες η Ρωσία μαζεύει στρατεύματα κοντά στην περιοχή του Ντονμπάς, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις.

Τα σχόλια του Ζελένσκι προκάλεσαν μια άμεση επίπληξη από τη Μόσχα, η οποία ανέφερε ότι η προσέγγιση του Κιέβου στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να χειροτερεύσει περαιτέρω την κατάσταση στο Ντονμπάς.

Η συγκρατημένη απάντηση στο αίτημα του Ζελένσκι από τις Ηνωμένες Πολιτείες - η οποία έχει υποστηρίξει σθεναρά την Ουκρανία καθώς αντιμετωπίζει τη ρωσική στρατιωτική ανάπτυξη - ανάεφερε την επιθυμία να αποφευχθεί ο περιττός ανταγωνισμός με το Κρεμλίνο.

Η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Πσακι σημείωσε ότι η Ουκρανία φιλοδοξεί από καιρό να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ότι η Ουάσιγκτον και το Κίεβο συζητούν το θέμα.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις επανέλαβε την πολιτική των ΗΠΑ να υποστηρίζει μια "ανοιχτή πόρτα" στο ΝΑΤΟ για χώρες που πληρούν "το πρότυπο ένταξης". Αλλά η Ουκρανία, είπε, πρέπει ακόμη να "εφαρμόσει... τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να οικοδομήσει μια πιο σταθερή, δημοκρατική, ευημερούσα και ελεύθερη χώρα".

Ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου αρνήθηκε να απαντήσει όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το αίτημα Ζελένσκι. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, το Πεντάγωνο δημοσίευσε μια δήλωση σημειώνοντας ότι η συμμαχία το 2018 επιβεβαίωσε την απόφαση ότι η Ουκρανία "θα γίνει" μέλος, προσθέτοντας ότι τυχόν ερωτήσεις σχετικά με το θέμα θα απευθυνθούν στο ΝΑΤΟ.

Ο Στόλτενμπεργκ σε ένα tweet εξέφρασε "σοβαρή ανησυχία για τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας εντός και γύρω από την Ουκρανία και τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις κατάπαυσης του πυρός".

Η Ουκρανία ξεκίνησε μια διπλωματική επίθεση για να προσελκύσει τη στήριξη των δυτικών χωρών και του ΝΑΤΟ στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία για το Ντονμπάς. Η Ρωσία λέει ότι οι κινήσεις των στρατευμάτων είναι αμυντικές και ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα δυσχεράνει την κατάσταση.

Η διένεξη έχει επίσης ωθήσει τα ουκρανικά κρατικά ομόλογα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια