ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Εμβολιασμοί 7 ημέρες τη βδομάδα ως τα μεσάνυχτα: Και σε ιδιωτικά κέντρα και κλινικές

Το νέο MEGA Εμβολιαστικό στο Περιστέρι. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Για τους επόμενους πέντε μήνες και έως τέλος Σεπτεμβρίου θα συμμετέχει στους εμβολιασμούς με βάση την τροπολογία που ψηφίστηκε αργά χθες την Βουλή


Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το Εθνος (ρεπορτάζ: Δήμητρα Ευθυμιάδου) οι ιδιωτικές μονάδες που θα συμμετάσχουν στο εθνικό πρόγραμμα θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια που να σχετίζονται με την προμήθεια, παραλαβή, φύλαξη και διενέργεια των εμβολιασμών.

Εκτός των άλλων θα πρέπει να διαθέσουν συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων για τη διενέργεια των εμβολιασμών, να λαμβάνουν το ιστορικό του πολίτη που θα πηγαίνει για το εμβόλιο αλλά και να το καταχωρούν στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών ώστε να τηρείται το αρχείο και ο πολίτης να μπορεί να λαμβάνει όποτε το θελήσει βεβαίωση εμβολιασμού.

Με την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση ευελπιστεί να μειώσει το χρόνο των ραντεβού για τις δόσεις, αφού θα αυξηθούν τα εμβολιαστικά σημεία στη χώρα.

Πληροφορίες της ίδιας πηγής αναφέρουν ότι στις ιδιωτικές μονάδες θα επιλεγούν εμβόλια που να μη χρειάζονται ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης, ενώ εκτός των άλλων θα προτιμηθεί και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία.

Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται επταήμερη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων στις δημόσιες δομές και ωράριο σε δύο βάρδιες από τις 7 π.μ. έως τα μεσάνυχτα, ενώ προσδιορίζεται και ο τρόπος αποζημίωσης του προσωπικού.

Στο πλαίσιο αυτό, καθιερώνεται η αποζημίωση ύψους 20 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο για κάθε ημέρα απασχόλησής του κατά τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις αργίες. Στόχος των παρεμβάσεων είναι η δυναμικότητα του συστήματος να ξεπεράσει τον Μάιο τα 2.500.000 εμβολιασμούς και τον Ιούνιο τα 4.000.000.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, οι εμβολιασμοί θα γίνουν κανονικά τη Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο και τη Δευτέρα του Πάσχα.

Με πληροφορίες από Εθνος, ΑΠΕ – ΜΠΕ


Εμβολιασμοί 7 ημέρες τη βδομάδα ως τα μεσάνυχτα: Και σε ιδιωτικά κέντρα και κλινικές

File photo: Ηλικιωμένοι έξω από το mega εμβολιαστικό κέντρο Περιστερίου. ΠΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Τροπολογία για την επιτάχυνση των εμβολιασμών κατέθεσε το υπουργείο Υγείας στην Βουλή, στην οποία μεταξύ άλλων προβλέπεται αύξηση των εμβολιαστικών κέντρων και η επταήμερη λειτουργία τους με ωράριο ως τα μεσάνυχτα – έναντι 10 μ.μ. που ισχύει μέχρι σήμερα.

Με την ίδια ρύθμιση προβλέπεται η συμμετοχή στο πρόγραμμα εμβολιασμού και των ιδιωτικών κέντρων καθώς επίσης και η απαλλαγή των επιστημόνων που απαρτίζουν τις επιτροπές ειδικών από κάθε ευθύνη για τις απόψεις που διατυπώνουν ή την ψήφο που δίνουν κατά τις εργασίες των σχετικών επιτροπών.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση:

«Στο πλαίσιο της Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού κατά του κορωναϊού covid-19 και με σκοπό την αύξηση των εμβολιαστικών γραμμών και την επιτάχυνση των εμβολιασμών, προστίθενται στα εμβολιαστικά κέντρα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το Αρεταίειο και Αιγινήτειο νοσοκομείο καθώς και τα εμβολιαστικά κέντρα υψηλής δυναμικότητας που λειτουργούν υπο την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Επιπλέον καθιερώνεται η επταήμερη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων και παρατείνεται το ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 24:00 σε δύο βάρδιες.

Προσδιορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της αποζημίωσης κάθε κατηγορίας απασχολούμενου προσωπικού, ανα ημέρα εργασίας, ώστε να διευκολύνεται η εκκαθάριση των αμοιβών. Καθιερώνεται, επίσης, η παροχή ποσού 20 ευρώ ανά ημέρα ανά εργαζόμενο για κάθε ημέρα απασχόλησής του κατά τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις αργίες (αφορά και το προσωπικό των κινητών ομάδων Υγείας)

Περαιτέρω προβλέπεται ότι για την υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών κατά του covid 19 και για το χρονικό διάστημα μέχρι την 30.9.2021 στη διαδικασία εμβολιασμού εντάσσονται ιδιωτικές δομές υγείας και ειδικότερα τα ιδιωτικά πολυιατρεία, ιδιωτικά διαγωνιστικά εργαστήρια, κλινικές και ιδιωτικά θεραπευτήρια μέσω του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού τους.
Τέλος προβλέπεται η απαλλαγή των μελών της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του covid 19 της επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από λοιμογόνους Παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών από οποιαδήποτε ευθύνη για γνώμη που διατύπωσαν, ή για ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας της οικείας Επιτροπής και δεν διώκονται ποινικά για τα ανωτέρω παρά μόνο για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμησης ή εξύβρισης».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια