ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

To κράτος δικαίου δεν εκβιάστηκε


Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ανακοινώνοντας τη λήξη της απεργίας πείνας ενημέρωσε ευθαρσώς ότι τα περί επιστροφής στο Κορυδαλλό αιτήματα ήταν πρόσχημα.

Στόχος του να βγάλει τους οπαδούς του στους δρόμους προσθέτοντας σε αυτούς και τους «προοδευτικούς συμπαραστάτες τους» που έσπευσαν να υιοθετήσουν τα περί «κατάλυσης» του κράτους δικαίου με την ίδια ευκολία που υιοθετούν και τα περί «αστυνομικής βίας» και «αυταρχισμού». Η κυβέρνηση υπερασπίστηκε το κράτος δικαίου και η Δημοκρατία δεν εκβιάστηκε.

Ζήτημα πανηγυρισμών δεν τίθεται. Άλλωστε η σοβαρή κατάσταση της υγείας του αρχιεκτελεστή της 17Ν όσο και αν προέρχεται από δική του καθαρά επιλογή χαρακτηρίζεται ως σοβαρή. Εν τούτοις δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς μια βασική παράμετρο. Ο εκβιασμός που επιχειρήθηκε δεν πέτυχε. Αντιθέτως οι εξελίξεις των τελευταίων αρκετών ημερών εξέθεσαν πρόσωπα καταστάσεις αλλά και κόμματα που εμφανίσθηκαν ως υποστηρικτές μιας κατάστασης που έτεινε να μετατραπεί σε πεδίο έντασης εν μέσω μιας κρίσης όπως αυτή της πανδημίας.

Ο Κουφοντίνας μέτρησε τις δυνάμεις του και έχασε, έχασαν όμως και αυτοί που δήλωναν, όπως επισήμως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι:

«Εκφράζουμε τη διαφωνία αλλά και τη θλίψη μας στον αντιδημοκρατικό κατήφορο που έχει βάλει τη χώρα μας η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» προσθέτοντας πως «Ζητάμε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει και να σεβαστεί τους νόμους της χώρας. Ζητάμε από την κυβέρνηση να αποδείξει ότι η ελληνική δημοκρατία είναι πραγματική»

Είναι αλήθεια ότι με πρόσημα τα περί κράτους δικαίου και τα περί προστασίας της ανθρώπινης ζωής ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε στους δρόμους. Πολύ πριν το περιστατικό στη Νέα Σμύρνη με τον ξυλοδαρμό ενός πολίτη από έναν αστυνομικό.

Μάλιστα η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα επί του θέματος είχε προηγηθεί και κινούταν στο ίδιο μοτίβο με αναφορές στο κράτος δικαίου και την δημοκρατία που δεν εκδικείται αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί πως δεν τηρούνται οι νόμοι στην περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα αλλά και ότι η πολιτεία λειτουργεί εκδικητικά απέναντί του διότι δεν τον μετέφερε στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ μετείχε στις πορείες, όπου κυρίαρχα συνθήματα ήταν αυτά που επικαλείται σήμερα ο Λουκάς της 17Ν καταγγέλλοντας τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του μέλος της οποίας, τον Παύλο Μπακογιάννη, ο ίδιος εκτέλεσε δίνοντας του μάλιστα και την χαριστική βολή.

«Η οικογένεια που κυβερνά απόδειξε πόσο αδίστακτη είναι στον εξευτελισμό των νόμων και του Συντάγματος, στην διαχείριση της δικαιοσύνης. Τους τα χαρίζω» ανέφερε ο 11 φορές καταδικασμένος σε ισόβια προσθέτοντας πως «τους κρίνει ο κόσμος που κατεβαίνει στους δρόμους. Αυτό που γίνεται εκεί έξω είναι πολύ πιο σημαντικό από αυτό για το οποίο ξεκίνησε. Μπροστά στη δύναμη αυτών των αγώνων, δηλώνω απ’ τη μεριά μου ότι με την καρδιά και το μυαλό είμαι κι εγώ εκεί, ανάμεσά σας.»

Η δήλωση αυτή εξέθεσε πλήρως τους… συμπαραστάτες του, τους οποίους ο ίδιος χαρακτήρισε προοδευτικούς και ευχαρίστησε. Και σίγουρα όλους όσους έκαναν σημαία το αίτημά του όπως αυτό καταγράφηκε στην αρχή της απεργίας πείνας όπου εμφανίσθηκε να διεκδικεί τα κατά την κρίση του δικαιώματά του.

Επί της ουσίας. Ο Κουφοντίνας απευθύνει έκκληση συνέχισης των… αγώνων την ίδια στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί τους πολίτες να βγουν στους δρόμους και να συμμετάσχουν σε κινητοποιήσεις όπως οι 31 διαδηλώσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο σε διάφορους δήμους και πόλεις καταγγέλλοντας τη βία και τον αυταρχισμό καθώς και την αστυνομοκρατία.

Και ναι μεν ο Κουφοντίνας παίζει το δικό του παιχνίδι μετρώντας δυνάμεις ενόψει και του αιτήματος που σύντομα ενδέχεται να καταθέσει σχετικά με την αποφυλάκισή του, αποφεύγοντας όμως με τη χθεσινή του απόφαση να μετατραπεί σε ένα είδος μάρτυρα, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ με τα προσκλητήρια αυτά δείχνει, μπροστά στο μικροκομματικό και μικροπολιτικό συμφέρον του και την προσπάθεια να επαναφέρει την πόλωση και τον διχασμό, να αδιαφορεί για μια βασική παράμερο. Την πανδημία και τη διασπορά του ιού που έχει πάρει διαστάσεις αυτή την περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση ο εκβιασμός ηττήθηκε. Αυτή τη φορά δεν πέρασε. Ίσως το γεγονός ότι τη προηγούμενη φορά που είχε πάλι τεθεί το ίδιο δίλημμα μέσα από μια ακόμη απεργία πείνας προκειμένου να λάβει άδεια από την φυλακή να εκτιμήθηκε λάθος από τον ίδιο και τους συμπαραστάτες του που τότε είχαν υποκύψει. Το κράτος δικαίου που όλοι επικαλούνταν αλλά μόνο ως σύνθημα, έδειξε στην πράξη να λειτουργεί.

Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται, και παρά την προσπάθεια που κατέβαλαν και συνεχίζουν να καταβάλλουν ορισμένοι με τις γνωστές εκφοβιστικές επιθέσεις σε πρόσωπα και θεσμούς αλλά και με τις «δολοφονίες χαρακτήρων», απέδειξε πως δεν τρομοκρατείται.


Τάσος Ευαγγελίου


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια