ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Το εμβόλιο γκρεμίζει τoυς θανάτους στη Βρετανία: Ερχεται εισιτήριο εμβολιασμού για παμπ, θέατρα, γήπεδα


Μόλις 63 θανάτους από κορωναϊό ανακοίνωσε χθες Πέμπτη 25ης Μαρτίου το Ηνωμένο Βασίλειο, αριθμός που επιβεβαιώνει ότι τα εμβόλια έχουν αρχίσει να καθηλώνουν τον ιό.

Είναι ενδεικτικό ότι η έξι φορές μικρότερη πληθυσμιακά χώρα μας ανακοίνωσε την ίδια ημέρα 52 θανάτους.

Οι αριθμοί των ημερήσιων θανάτων στη Βρετανία έχουν εντυπωσιακά αποκλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα (δείτε τον παρακάτω πίνακα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία) ενώ υποχωρούν εντυπωσιακά και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Ωστόσο τα κρούσματα (6.397) παρουσίσαν νέα άνοδο την Πέμπτη σε σχέση με τα 5.605 της προηγούμενης ημέρας, κυρίως λόγω των αυξημένων τεστ που διεξάγονται στα σχολεία.

Μέχρι χθες, 28.99 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί στη Βρετανία, ενώ 2.78 εκατομμύρια έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση.
Με αυτά τα δεδομένα, τα σχέδια για «διαβατήριο εμβολιασμού» ώστε να επιτραπεί η είσοδος σε παμπ και άλλες δραστηριότητες, συνεχίζουν να αποτελούν πρωτοσέλιδo στον βρετανικό τύπο.

Η εφημερίδα Daily Mail αναφέρει ότι υπάρχουν σχέδια για εφαρμογή σε κινητά τηλέφωνα βάση της οποίας θα μπορούσε να αποδείξει κανείς αν είναι εμβολιασμένος η αν έχει αρνητικό τεστ ώστε να αρθούν οι κανόνες κοινωνικής απόστασης

Η εφημερίδα γράφει ότι η εφαρμογή θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για άλλες εκδηλώσεις, όπως σε γάμους και ποδοσφαιρικούς αγώνες. Όμως οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων χαρακτήρισαν την ιδέα «ανεφάρμοστη» και «δαπανηρή»

Η Guardian προτείνει να καταστούν υποχρεωτικά τα πιστοποιητικά Covid για τις παμπς με σκοπό να ενθαρρυνθούν και οι νέοι ως προς τον εμβολιασμό . Υπάρχουν φόβοι στην κυβέρνηση ότι όσοι ανήκουν σε ομάδες χαμηλότερης ηλικίας είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν το εμβόλιο – και η εμπειρία στο Ισραήλ έδειξε περισσότερη απάθεια από άτομα κάτω των 35 ετών που πιστεύουν ότι θα είναι καλά, ακόμα κι αν νοσήσουν .

Περισσότερες λεπτομεέρειες για τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης ως προς την εκτενέστατη εγχώρια χρήση πιστοποιητικών εμβολιασμού αποκαλύπτει η Daily Telegraph.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η παρουσίαση μιας τέτοιας βεβαίωσης θα απαιτείται για την είσοδο των πολιτών σε θέατρα, γήπεδα ποδοσφαίρου, επιχειρηματικά συνέδρια, δεξιώσεις γάμων και ακόμα και από κάποιους επαγγελματίες σε χώρους εργασίας τους.

Συγκεκριμένα, το αποδεικτικό εμβολιασμού θα μπορούσε να χρησιμοποιείται από χτίστες, καθαριστές και ηλεκτρολόγους ώστε να αποκτούν απρόσκοπτη πρόσβαση σε σπίτια για την εργασία τους.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι πολίτες που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν εναλλακτικά να πιστοποιούν ότι έχουν υποβληθεί σε πρόσφατο αρνητικό διαγνωστικό τεστ ή ότι έχουν αντισώματα μετά από την ανάρρωσή τους από τον ιό.

Οι υποστηρικτές του σχεδίου τονίζουν ότι το όφελος ενός τέτοιου προγράμματος θα ήταν η πιο γρήγορη χαλάρωση των κανόνων τήρησης κοινωνικών αποστάσεων. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ήδη έντονες είναι οι αντιδράσεις κυρίως από Συντηρητικούς βουλευτές που θεωρούν απαράδεκτο να υποχρεώνονται οι κάτοικοι της Βρετανίας να επιδεικνύουν προσωπικά ιατρικά δεδομένα για καθημερινές δραστηριότητες.

Τέλος το σλόγκαν «παραμονή στο σπίτι».

Το πιστοποιητικό πιστεύεται ότι θα είναι ψηφιακό, πιθανότατα μια πρόσθετη χρήση της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα του εθνικού συστήματος υγείας NHS που χρησιμοποιείται για το πρόγραμμα ιχνηλάτησης κρουσμάτων και επαφών.

Από τη Δευτέρα, θα επανέλθει ο «κανόνας των έξι» στην Βρετανία για συνάντηση ως έξι άτομα σε εξωτερικούς χώρους ενώ θα ξεκινήσουν τα υπαίθρια αθλήματα όπως ποδόσφαιρο, γκολφ και τένις. Επίσης στις 12 Απριλίου θα ανακοινωθούν τα βήματα της άρσης των περιορισμών όπου το σλόγκαν «παραμείνετε σε εγρήγορση» αναμένεται να αντικαταστήσει το υπάρχον «παραμονή στο σπίτι».

Με πληροφορίες από Reuters, ΕΡΤ, ΚΥΠΕ, Αθανάσιος Γκαβός

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια