ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΕΕ - EMΑ: Πράσινο φως για 3 μονάδες παραγωγής των εμβολίων AstraZeneca, Pfizer και Moderna


Η Ευρώπη αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή εμβολίων κατά του κορωνοϊού, καθώς 52 εργοστάσια σε όλη την ήπειρο θα συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή, δήλωσε στην Ισπανία ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.


“Η ΕΕ έχει αρκετά εγκεκριμένα εμβόλια, και εμβόλια που βρίσκονται στην παραγωγή, για να καλύψει τις ανάγκες της, και δεν αναμένει τα επόμενα εξουσιοδοτημένα θα εισέλθουν στην αγορά πριν από το 2022” σημείωσε ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς.


"Το μήνυμά μου είναι ότι δεν χρειαζόμαστε ένα νέο εμβόλιο, έχουμε ήδη εγκρίνει τέσσερα εμβόλια. Είμαστε η μόνη ήπειρος με τόσα πολλά εμβόλια που έχουν εγκριθεί και στην παραγωγή, η μόνη. Σύντομα θα έχουμε ένα πέμπτο, το περιμένουμε ίσως στα τέλη Μαΐου-Ιουνίου”.


Σύμφωνα με τον επίτροπο, θα χρειαστούν από δέκα μήνες έως ένας χρόνος για κάθε νέο εμβόλιο που βρίσκεται υπό εξέταση από τον ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων), συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού Sputnik V, για να περάσει από την έγκριση στο στάδιο της διάθεσης.


Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΜΑ έδωσε το πράσινο φως για την λειτουργία μονάδας παραγωγής του εμβολίου της AstraZeneca στην Ολλανδία, που βρίσκεται στο επίκεντρο διαμάχης ανάμεσα στο Λονδίνο και την Ευρωπαϊκή Ενωση, αντιμέτωπη με προβλήματα προμήθειας εμβολίων κατά της Covid-19.


Ο EMA αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ενέκρινε επίσης την νέα μονάδα παραγωγής του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας και την προσθήκη νέων γραμμών παραγωγής του εμβολίου της Moderna σε μονάδα της Ελβετίας.


Τα πρώτα εμβόλια της AstraZeneca που θα παραχθούν στην μονάδα παραγωγής στην Ολλανδία αναμένονται στο τέλος του Μαρτίου, ενώ οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου Pfizer/BioNTech της μονάδας του Μάρμπουργκ αναμένεται να διανεμηθούν στις αρχές του Απριλίου.


Σκοπός των αλλαγών αυτών είναι η αύξηση της ικανότητας παραγωγής και της προμήθειας σε εμβόλια της αγοράς της Ευρωπαϊκής Ενωσης


Το εργοστάσιο Halix στην ολλανδική πόλη Λέιντεν που παράγει δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca αποτελεί αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.


Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε χθες Πέμπτη ότι η εταιρεία AstraZeneca, η οποία έχει παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση μόνο 30 από τα 120 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για τα οποία έχει δεσμευθεί βάσει του συμβολαίου της με την Κομισιόν ότι θα παραδώσει κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, «θα πρέπει πρώτα να επανορθώσει για τις καθυστερήσεις» και να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, πριν μπορέσει να κάνει εξαγωγή εμβολίων εκτός της Ευρώπης.


Η ευρωπαία επίτροπος υγείας Στέλα Κυριακίδου δήλωσε ότι η απόφαση του ΕΜΑ για την μονάδα Halix σημαίνει ότι μέσα σε λίγες ημέρες θα παραδοθούν επιπλέον ποσότητες εμβολίων στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων της AstraZeneca απέναντι στους ευρωπαίους πολίτες.


Αν δεν υπήρχαν οι μειωμένες παραδόσεις της AstraZeneca, το ποσοστό των εμβολιασμού στην ΕΕ θα ήταν διπλάσιο, πρόσθεσε η Στέλλα Κυριακίδου.


Η έγκριση της λειτουργίας της μονάδας του Μάρμπουργκ θα επιτρέψει την επιτάχυνση της παραγωγής και των παραδόσεων των εμβολίων που αναμένονται βάσει του συμπληρωματικού συμβολαίου με τις BioNtech/Pfizer, εξήγησε επίσης η ευρωπαία επίτροπος.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια