ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

“Ήμουνα μάρτυρας φρικτών διπλωματικών καταστάσεων για Ελλάδα-Κύπρο… ελπίζω”


Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, ο κ. Άντονι Μπλίνκεν, ήταν γνωστός στη διεθνή πολιτική σκηνή από την εποχή της προεδρίας του Μπάρακ Ομπάμα. Όπως συμβαίνει πάντα, «ξεχάστηκε» μετά την ήττα της Χίλαρι Κλίντον, αλλά όχι απ’ όλους. Μερικοί καλοί ομογενείς διατήρησαν επαφή μαζί του. Ευτυχώς… Διότι πλέον ο κ. Μπλίνκεν είναι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και δεξί χέρι του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL

Να θυμίσω ότι θήτευσε σαν επαγγελματικό στέλεχος και στη Γερουσία και διατηρεί εξαιρετική σχέση με τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Οι δηλώσεις του κ. Μπλίνκεν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, την Τετάρτη, είναι γνωστές σε όλους, καθώς δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα από τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Είναι δηλώσεις καλές, είναι δηλώσεις πάνω απ’ όλα δίκαιες και λένε τα πράγματα με το όνομά τους για την κατοχική Τουρκία. Ομολογώ ότι εκπλαγήκαμε και εμείς που καλύπτουμε από πολύ κοντά τα γεγονότα στην Ουάσιγκτον.

Αν ισχυριστώ ότι αναμέναμε να είναι τόσο ξεκάθαρες, θα είναι η μισή αλήθεια. Με βάση τις προηγούμενες τοποθετήσεις του στην αρμόδια Επιτροπή της Γερουσίας, θεωρούσα ότι απλά θα επαναλάμβανε τις ίδιες.

Όμως, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μίλησε χωρίς φόβο, και έστειλε και το μήνυμα ότι δεν περνά πια το τουρκικό «μπούλιγκ» που έβρισκε πρόσφορο έδαφος στην Ουάσιγκτον τα προηγούμενα χρόνια.

Ο εκφοβισμός (intimidation) που χρησιμοποιούσε η κατοχική δύναμη, απορρίπτεται και καταρρίπτεται από την Ουάσιγκτον. Αυτό είναι το βασικό και ουσιαστικό περιεχόμενο του μηνύματος της Αμερικής. Και δεν απευθύνεται μόνο στην Τουρκία, αλλά και σε όσους επιχειρήσουν να την μιμηθούν.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα γνωρίζουν επίσης με ακρίβεια τις «ανάρμοστες» σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα και το Πεκίνο. Και με αυτές τις σχέσεις επιβαρύνει την ανύπαρκτη πλέον συμμαχική σχέση με την Αμερική. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια