ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Η διαβολοβδομάδα του Αλέξη Τσίπρα και η απόφαση για Προανακριτική κατά Παππά


Ούτε στον χειρότερο εχθρό του, αυτό που περιμένει τον Αλέξη Τσίπρα στο έμπα της τελευταίας εβδομάδας του Μαρτίου 2021 και συγκεκριμένα την Τρίτη 30 του μήνα.

Του Χρήστου Υφαντή

Ο εκ δεξιών του, πολιτικός παρακοιμώμενος και οργανωτικός συνεταίρος, Νίκος Παππάς θα βρεθεί, ενώπιον της Βουλής, να παλεύει για να αποφύγει το εδώλιο του κατηγορουμένου, εξέλιξη σκληρή και απροσδόκητη για ένα κανονικό «κομματόσκυλο», που έλυνε και έδενε στο Μαξίμου (παρέα με τον γίγαντα της πολιτικής σκέψης Αλέκο Φλαμπουράρη) κι «ετοίμαζε κανάλια με ξένα κόλλυβα».

Η συγκυρία προμηνύεται (και είναι) για τον Νίκο Παππά δύσκολη και για τον Αλέξη Τσίπρα πολύ δυσκολότερη.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει ούτε παιδιά νηπιαγωγείου όταν ισχυρίζεται (ιδιωτικώς προς το παρόν) ότι δεν μετείχε των διάφορων πρωτοβουλιών του αγαπημένου του υπουργού ή όταν εκ του ασφαλούς προτάσσει, δήθεν, τα στήθη του, «εμένα θέλετε, με εμένα να τα βάλετε» έλεγε σε ανύποπτο χρόνο, υπερασπιζόμενος την χαμένη τιμή του ίδιου, του Νίκου Παππά και του «όλου ΣΥΡΙΖΑ».

Το εύρος των πρωτοβουλιών, ο πακτωλός των εκατομμυρίων, τα ραντεβού με κορυφαίους επιχειρηματίες, οι απεσταλμένοι με το απλωμένο χέρι από το Μέγαρο Μαξίμου και τα κόλπα με τα βοσκοτόπια δεν είναι δυνατόν να αποτελούσαν προσωπικές επιλογές του Νίκου Παππά, δεν θα υπήρχε καμία πιθανότητα να ευοδωθούν αν δεν κουβαλούσαν την κορυφαία νομιμοποίηση που μόνο ένας πρωθυπουργός θα μπορούσε να προσφέρει.

Ο Νίκος Παππάς ακόμη και στο peak της ισχύος του, «μπροστινός» ήταν κυβερνητικά, μηνύματα μετέφερε και διαχειρίζονταν, με δοτή εξουσία πουλούσε φύκια για μεταξωτές κορδέλες, στην ποδιά του Αλέξη Τσίπρα ήταν κρεμασμένος και, δήθεν, απειλούσε τους απέναντι.

Η σχέση αυτή ήταν κοινός τόπος στον ΣΥΡΙΖΑ, αν ο Τσίπρας μετείχε σε αυτή χωρίς να έχει καταλάβει τι συνέβαινε και χωρίς να νομιμοποιεί τις δραστηριότητες του υπουργού του, αλλά μάθαινε εκ των υστέρων τις διάφορες πρωτοβουλίες του προκύπτει μέγα ζήτημα με το πόσο καταλάβει τι του γίνεται, εκτίμηση καθόλου κολακευτική για ένα πρωθυπουργό, ακόμη και τον πλέον αγράμματο.

Η εικόνα ενός Τσίπρα να άγεται και να φέρεται από τους κομματικούς κολλητούς του και να πληροφορείται όταν έσκαγαν τα σκάνδαλα το ένα μετά το άλλο (αρχής γενομένης από τα περιβόητα βοσκοτόπια του Καλογρίτσα) δεν περιποιεί την παραμικρή τιμή στον τέως πρωθυπουργό, αντιθέτως τον καθιστά ευθέως διάτρητο, δηλαδή αντικειμενικά συμμέτοχο σε κόλπα που εξελίσσονταν με βάση τους πάγιους κανόνες της κονόμας.

Προκύπτει, συναφώς, ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, η διαχείριση του οποίου είναι ένα τεράστιο στοίχημα που μπορεί να του προκαλέσει μεγάλα προβλήματα τόσο στη δημόσια εικόνα του όσο και στην πρωτοκαθεδρία του εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κανένας δεν πρέπει να ξεχνάει πως εντός του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ιδρυθεί και αναπτυχθεί πολιτικές και ιδεολογικές συνιστώσες για την αντιμετώπιση φαινομένων και περιπτώσεων όπως ο Νίκος Παππάς και διεξάγονται σκληρές πολιτικές μάχες για να ξεφύγει το κόμμα και η ηγετική του ομάδα από τη λάσπη που συνεπάγονται κατηγορίες όπως αυτές που αντιμετωπίζει το άλλοτε wonder kid της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και επίδοξος διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα σε ένα ορατό μέλλον.

Έχει, αφετηριακά, τεράστιο ενδιαφέρον, πως θα επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας να αντιμετωπίσει αυτή τη διαβολοβδομάδα, πως θα καταφέρει να ισορροπήσει την Τρίτη 30 Μαρτίου στη συζήτηση στη Βουλή (ξεκινάει στις 09.00) και πως, το σπουδαιότερο, θα επιδιώξει τις επόμενες μέρες να διαχειριστεί ένα δεδομένο και γνωστό αποτέλεσμα ψηφοφορίας, που οδηγεί στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, της δεύτερης μετά από εκείνη για τον έτερο πολιτικό αστέρα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Πιθανότητα να παραστήσει τον ανήξερο και να εμφανιστεί απορών για τα γεγονότα δεν υπάρχει καμία για μερικούς πολύ γνωστούς λόγους, ο σημαντικότερος είναι ότι στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί να εγγυηθεί κανένας τι θα κάνει ο κατηγορούμενος Νίκος Παππάς. Ο πρώην υπουργός και ισχυρός άντρας της πάλαι ποτέ ηγετικής ομάδας του Μεγάρου Μαξίμου ό,τι είχε να πει στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το έχει πει, έχει καταλλήλως, με βάση την πλουσιότατη ελληνική γλώσσα, κάνει φανερές τις προθέσεις του και έχει περιγράψει με σαφήνεια τις εναλλακτικές αντιδράσεις του ανάλογα με το πώς θα του συμπεριφερθεί το κόμμα.

Πιθανότητα διαφυγής με τη μέθοδο «στρίβειν δια του αρραβώνος» ο Τσίπρας δεν έχει καμία. Αναγκαστικά θα πέσει στη θάλασσα και θα κολυμπήσει σε μια προσπάθεια να περιφρουρήσει, όσο γίνεται, τον άλλοτε κολλητό του και να διασώσει ο,τιδήποτε σώζεται από την δική του κυβερνητική θητεία με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Ο γνωστός Τσίπρας την εξαιρετικά δύσκολη αυτή εξίσωση ούτε να την διαβάσει δεν γνωρίζει, πόσο μάλλον να τη λύσει ή να αποπειραθεί να την διαχειριστεί.

Στο σημείο αυτό ισχυρή εμφανίζεται η πεποίθηση διαφόρων κύκλων πως θα έχει σημαντική βοήθεια για την αντιμετώπιση των «αγνώστων» της εξίσωσης από πολύ γνωστά επιχειρηματικό – πολιτικά κέντρα, τα οποία δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να δουν τον τέως πρωθυπουργό να τσαλακώνεται σε βαθμό μη αντιστρέψιμο.

Οι επιχειρηματίες αυτοί έχουν καταστήσει, ήδη, γνωστό στους νυν ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου ότι δεν συμφέρει κανένα μια αλόγιστη όξυνση της κατάστασης, διαμηνύοντας, ταυτόχρονα πως δεν τους ενδιαφέρει η τύχη του Νίκου Παππά, αλλά «ο Αλέξης είναι άλλη υπόθεση», ότι «νοιάζονται γι’ αυτόν» και « επιμένουν να τον κρατήσουν εκτός κάδρου ευθυνών».

Σε ποιο βαθμό οι επίμονες αναφορές τους έχουν γίνει αποδεκτές θα φανεί από τις τοποθετήσεις των ηγετικών στελεχών της κυβέρνησης, που θα αποτελέσουν τον καμβά για τις παρεμβάσεις των κυβερνητικών βουλευτών.

Ο ίδιος ο Τσίπρας τελεί σε γνώση των εξελίξεων που τον αφορούν, συνεχίζει να υποστηρίζει δημοσίως τον «φίλο του» και παλιό κορυφαίο συνεργάτη του και ετοιμάζεται για μια επίθεση στα συμφέροντα που επιβουλεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά.

Οι συνηθισμένες ανέξοδες κορώνες δηλαδή…

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια