ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ευαγόρας Παλληκαρίδης… Στα φυλακισμένα μνήματα… «Γεια σας αδέλφια! Ζήτω η ελευθερία! Είθε να είμαι ο τελευταίος»!


ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Tου ΧΑΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ*

Τα φυλακισμένα μνήματα είναι η Ιερά Τράπεζα του ηρωισμού και της υπερηφάνειας του Ελληνισμού της Κύπρου! Εκεί βρίσκεται ότι απέμεινε από τη λεβέντικη κορμοστασιά ενός αμούστακου παιδιού. Μονάχα ένα γερμένο στον ώμο κρανίο ενός μαθητή με σπασμένο σπόνδυλο στο σημείο του αυχένα. Τα οστά του κρεμασμένου νέου όπως τον κατέβασαν από την αγχόνη και τυλιγμένο στις γκρίζες κουβέρτες των φυλακών, τον απέθεσαν στο φέρετρο που σκέπασαν με το φυλακισμένο χώμα της ηρωικής Πατρίδας. Αν δεις το σκελετό έξω από το χώρο του, δεν θα τον αναγνωρίσεις. Θα ‘ναι ανώνυμο, άγνωστο επισκεπτήριο ενός ακόμα περαστικού, μέσα από την αέναη ροή του πανδαμάτορα χρόνου. Κι όμως το λευκό του πνεύμα πλανάτε παντού. Αν τον γνώριζες μία μονάχα στιγμή του δράματος της Ελευθερίας, τον βλέπεις να περπατά, λεβέντικα, ορθόκορμος, κυπαρισσένιος, με βήματα γοργά προς το “μπλοκ 8”. Τα 2 κελιά των μελλοθανάτων! Στον τοίχο απέναντι από τις πόρτες των κελιών το παράγγελμα προς κάθε επισκέπτη μεταφερμένο από τις Θερμοπύλες στην πραγματικότητα της Κύπρου:

«Ω ξειν’, αγγέλειν Κυπρίοις ότι τη δε κείμεθα τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι»

Βλέπεις τα ολόμαυρα μαλλιά να ανακατώνονται αντάρτικα από το φύσημα του αγέρα που φυσά απαλά από τη μυθική χοάνη της κρεμάλας. Βλέπεις το χέρι να σηκώνεται, Σπαθί ξεθηκαρωμένο. Ακούς τη φωνή που αντιλαλεί στην είσοδο της αυλής του “8”, φωνή δυνατή, αγέρωχη:

«Γεια σας αδέλφια! Ζήτω η ελευθερία! Είθε να είμαι ο τελευταίος»!

Τα τελευταία του λόγια… Όχι, δεν ήταν τρελός… Δεν ήθελε ψυχολόγο! Τον βλέπεις να χάνεται. Και τον παρακολουθείς νοερά να εισέρχεται στον προθάλαμο του Άδη.

Μυρίζει θάνατος!

Ψηλά ένα μεγάλο ξύλινο δοκάρι, όπου κρέμεται η αγχόνη από ένα χοντρό σχοινί. Ακούς το ρουμανίσι της σιδερένιας πόρτας που κλείνει και σφραγίζει τον μελλοθάνατο σαν ταφόπετρα. Εκεί αισθάνεσαι την Άγια σιωπή που ακολουθεί και ξεχωρίζεις ανάμεσα στην επαναλαμβανόμενη κυματιστή φωνή, ένα όνομα να έρχεται από τα περασμένα, να συνθέτει το σημερινό δικό μας χρέος και να βυθίζεται στο μέλλον. Στην αιωνιότητα… Ευαγόρας! Κι η πνοή του ονόματος χαϊδεύει το κισσό που αγρίεψε και σκεπάζει τη σιδερένια πύλη του “8”. Και σκορπά ευωδία υπερκόσμια στο κελί που εγκλώβισαν το παλικάρι.

Οι Άγγλοι βιάστηκαν. Βιάστηκαν να προλάβουν την πιθανή ελπίδα χάρης. Όχι δικής του αλλά δικής μας. Αυτός ήταν αποφασισμένος. Εμείς θα είχαμε την χάρη να τον γνωρίζαμε. Μισή ώρα πριν τα μεσάνυχτα, που ήταν η καθορισμένη ώρα, ακούγεται ο ανατριχιαστικός ήχος της καταπακτής που ανοίγει, σπάσιμο του αυχένα… φτερούγισμα «πυρακτωμένων» ψυχών…

«Σιανεμιά, εν άκουες δεντρούιν να ταράξει, μήτε του σιύλλου λάξιμον με πετεινόν να κράξει.»

Τον εξέτασε ο γιατρός. Τον μάζεψαν. Το σκεπασμένο κορμί με το γερμένο κεφάλι μέσα στο φέρετρο λάμβανε για τελευταία φορά τον τελευταίο ασπασμό από τον ιερέα. Τον τοποθέτησαν στον ιερό χώμα της πατρίδος που με περίσσεια περηφάνια έδωσε την ζωή του.

Χάρισε τα νιάτα του για μας!

Το πνεύμα του όμως, ανέβαινε σκαλοπάτια. Τα σκαλοπάτια αυτά του έδωσαν θέση στο πάνθεον των ηρώων. Εκεί, όπου μαζί με τους συγκατοίκους του ανέβασαν το πήχη του ηρωισμού τόσο ψηλά που μας ξεγύμνωσε την αδυναμία όχι να σταθούμε αλλά να κοιτάξουμε! Εμείς, μπορούμε να κοιτάξουμε μέχρι εκεί. Μπορούμε να δούμε μέχρι λίγα μέτρα πάνω από τα μνήματα σας στον τοίχο που λέει:

«Του ανδρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δεν λογιέται!»

Τα φυλακισμένα μνήματα, εκεί όπου ο κάθε Έλληνας της Κύπρου, ανεξαρτήτως ηλικίας θα έπρεπε να κλίνει ευλαβικά το γόνυ για να προσκυνήσει τις θυσίες αυτών που έδωσαν την ζωή τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι! Είναι ο χώρος όπου θα έπρεπε να γίνει υποχρεωτική η επίσκεψη από τους μαθητές! Και όχι», δεν δημιουργεί ψυχολογικά στα παιδιά αλλά είναι αυτός ο χώρος όπου η ψυχή του Βαγόρα και των υπολοίπων συγκατοίκων του, κρατά άσβεστη την φλόγα της ανδρείας και της περηφάνιας του Ελληνισμού της Κύπρου!

«Των αθανάτων το κρασί, το ‘χετε εσείς και πίνετε…»


*Αντιπρόεδρος Σχολικής Εφορείας Αγίου Αθανασίου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια