ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Γιατί το Μαξίμου λέει «ναι» στο άνοιγμα παρά την πίεση στις ΜΕΘ;


Οι πέντε λόγοι που έλαβαν υπόψιν τους στην κυβέρνηση

Παρά την αδιαμφισβήτητη πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας από τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και διασωληνωμένων, το Μαξίμου έχει αποφασίσει με σταδιακά βήματα το άνοιγμα της αγοράς και ορισμένων δραστηριοτήτων από την επόμενη εβδομάδα. Οι λόγοι είναι πολύ συγκεκριμένοι.

Πρώτον, παρά το γεγονός ότι οι ΜΕΘ πιέζονται πάρα πολύ, την περασμένη εβδομάδα τα εξιτήρια ήταν σταθερά περισσότερα από τα εισιτήρια στα νοσοκομεία, ενώ παρατηρείται περιορισμένη αλλά σταθερή μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Οι ειδικοί αναμένουν περαιτέρω μείωση, δεδομένου ότι και πέρυσι τον Απρίλιο είχε σημειωθεί σημαντική κάμψη των μολύνσεων.

Δεύτερον, από την επόμενη εβδομάδα θα σημειωθεί σημαντική βελτίωση του καιρού. Οι θερμοκρασίες οι οποίες θα κυμαίνονται πάνω από 20 βαθμούς Κελσίου θα ευνοούν τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους. Οι λοιμωξιολόγοι είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι η έξαρση των προηγούμενων μηνών οφείλεται εν πολλοίς στη συγκέντρωση των πολιτών σε κλειστούς χώρους, και κρίνουν ότι η μεταφορά των συναντήσεων και των δραστηριοτήτων σε ανοικτούς χώρους θα ευνοήσει καθοριστικά την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων.

Τρίτον, απρόσμενα ικανοποιητική είναι η πρόοδος των εμβολιασμών και το τείχος ανοσίας που χτίζεται. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο, μέχρι χθες έχουν γίνει 1.609.774 εμβόλια, με το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού να ανέρχεται στο 10,1%. Ο μέσος όρος εμβολιασμών ανά εβδομάδα είναι 224.018, ενώ τα προγραμματισμένα ραντεβού είναι 1.993.733. Με δεδομένους τους αριθμούς αυτούς, έως το τέλος Απριλίου θα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 2,5 εκατ. εμβολιασμοί. Προσθέτοντας και περίπου 800.000 που έχουν νοσήσει, το τείχος ανοσίας αγγίζει τα 3 εκατ. άτομα.

Τέταρτον, η μέθοδος του self testing θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο, καθώς οι πολίτες θα μπορούν να ελέγχονται ατομικά, και να προγραμματίζουν ή να κατευθύνουν τις δραστηριότητές τους.

Ο πέμπτος λόγος που έχουν λάβει σοβαρά υπόψιν τους στην κυβέρνηση είναι η ψυχολογική κόπωση των πολιτών, οι αρρυθμίες στην τήρηση των μέτρων, και η αναμενόμενη ψυχική ανάταση της κοινωνίας με το άνοιγμα περισσότερων κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια