ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΕΜΑ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για δημιουργία θρόμβων από το εμβόλιο της AstraZenecaΤι ανέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει προκαλέσει την δημιουργία θρόμβων, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Εμέρ Κουκ κατά την διάρκεια της έκτασης συνέντευξης Τύπου επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των περιστατικών που έχουν αναφερθεί είναι αντίστοιχος με τον αριθμό που συναντάται στον γενικό πληθυσμό.

«Τα περιστατικά είναι πολύ σπάνια και χρειάζεται να αξιολογηθούν», είπε προσθέτοντας ότι υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα για τυχόν παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν στην Πέμπτη. Τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των κινδύνων, τόνισε η Εμέρ Κουκ.

«Καταστάσεις σαν κι αυτή δεν είναι μη αναμενόμενες όταν εμβολιάζονται εκατομμύρια άνθρωποι. Είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν σπάνια ή σοβαρά περιστατικά ασθενειών μετά από εμβολιασμό». Γι’ αυτό και «είναι επιτακτική η ανάγκη να διερευνηθούν τάχιστα όλα αυτά τα περιστατικά» για να καθοριστεί αν το εμβόλιο προκάλεσε όντως το πρόβλημα ή όχι, πρόσθεσε.

Τόνισε δε ότι ο ΕΜΑ ερεύνησε αρχικά κατά πόσον συγκεκριμένες παρτίδες του εμβολίου της AstraZeneca προκαλούν πιθανώς ανεπιθύμητες παρενέργειες, από τη στιγμή που η Αυστρία απαγόρευσε τη χρήση εμβολίων από συγκεκριμένη παρτίδα και ότι καθώς αναφέρονταν κι άλλα περιστατικά «εμπλέκονται περισσότερες παρτίδες και ως εκ τούτου είναι απίθανο να συνδέεται όλο αυτό με μία παρτίδα».

Τα σχόλιά της έρχονται μετά την απόφαση αρκετών κρατών μελών της ΕΕ να σταματήσουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca εκτροχιάζοντας πιθανώς ακόμη περισσότερη την αργή εκστρατεία εμβολιασμού. Οι υπουργοί Υγείας των 27 συνεδριάζουν σήμερα με τηλεδιάσκεψη, κατά την οποία αναμένεται να συζητήσουν τις ανησυχίες για τις πιθανές παρενέργειες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια