ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Eπτά κλάδοι που θα ευνοηθούν από το «re - opening» της ευρωπαϊκής οικονομίας

Χρήστος ΓεωργίουΟι οικονομολόγοι της Goldman Sachs προβλέπουν ισχυρή ανάκαμψη στην Ευρώπη φέτος με το άνοιγμα των οικονομιών να ευνοείται από τις πολιτικές τόνωσης εκ μέρους των κυβερνήσεων και τη βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας. Στη Βρετανία όπου οι ρυθμοί εμβολιασμών είναι γρήγοροι αλλά η οικονομική δραστηριότητα ιδιαίτερα πιεσμένη, ο οίκος αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 20% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο.

Στην ευρωζώνη όπου οι εμβολιασμοί είναι πιο αργοί οι οικονομολόγοι του οίκου παραμένουν αισιόδοξοι παρά τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις της πανδημίας COVID-19. Εκτιμούν ότι οι ρυθμοί εμβολιασμών θα επιταχυνθούν σημαντικά το δεύτερο τρίμηνο και προβλέπουν ότι το 50% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τον Ιούνιο. Η οικονομία της ευρωζώνης θα ευνοηθεί από την ενδυνάμωση της παγκόσμιας ανάπτυξης και το Ταμείο Ανάπτυξης που θα αρχίσει να διανέμει κονδύλια από το τέλος του δεύτερου τριμήνου, τονώνοντας τις οικονομίες της Ιταλίας και της Ισπανίας.

«Οι προβλέψεις μας είναι πάνω από το consensus για τη φετινή χρονιά. Αναμένουμε ρυθμό ανάπτυξης 5,1% έναντι 4,2% με την οικονομία να επιστρέφει στα προ-πανδημίας επίπεδα προς το τέλος της χρονιάς αντί στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 που είναι βλέπει το consensus της αγοράς», σημειώνει η Goldman Sachs σε έκθεση της.

Οι κλάδοι που προτείνει στους επενδυτές για τοποθετήσεις ώστε να εκμεταλλευτούν το re-opening trade της Ευρώπης είναι αυτοί της ενέργειας, βασικών υλών, τραπεζών, τουρισμού, ποτών, αεροδιαστημικής και υποδομών μεταφοράς.

Στην ενέργεια αρκετές μετοχές έχουν σημαντική έκθεση στις μεταφορές και στα καύσιμα αεροσκαφών και προσφέρουν μια ευκαιρία αξίας για έκθεση στο στοίχημα του ανοίγματος των οικονομιών. Στις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου της ΕΕ, περίπου το 64% των λειτουργικών εσόδων επηρεάζεται από την ανάκαμψη των μεταφορών. Στον κλάδο του τουρισμού και της αναψυχής ο οίκος εντοπίζει τη μεγαλύτερη συσχέτιση με την αναμενόμενη ανάκαμψη των υπηρεσιών.

«Με ισχυρότερη ανάπτυξη και υψηλότερες πληθωριστικές προσδοκίες το περιβάλλον στην αγορά θα αλλάξει. Υψηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα και πληθωριστικές προσδοκίες συνάδουν με μια στροφή σε κλάδους αξίας όπως οι βασικές ύλες και ο χρηματοοικονομικός κλάδος. Το χάσμα των αποτιμήσεων ανάμεσα στις μετοχές ανάπτυξης και στις μετοχές αξίας έχει φθάσει σε ακραία επίπεδα. Το πριμ των μετοχών με τα υψηλότερα Ρ/Ε έναντι αυτών με τα χαμηλότερα Ρ/Ε είναι περίπου στο 165%».

Ο τραπεζικός κλάδος τα πηγαίνει καλά όταν αυξάνονται οι αποδόσεις και η ανάπτυξη βελτιώνεται. Ο κλάδος θα προσφέρει από τις υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις. Οι εποπτικές αρχές ζήτησαν από τις τράπεζες να διακόψουν τα μερίσματα τους το 2020 αλλά πολλές θα είναι σε θέση να τα επαναφέρουν φέτος και το 2022.

Στις βασικές ύλες οι αναλυτές του οίκου βλέπουν υψηλότερες τιμές πετρελαίου και χαλκού. Θεωρούν ότι οι τιμές πετρελαίου θα πραγματοποιήσουν κούρσα που θα στηριχθεί επίσης και από τις τοποθετήσεις των επενδυτών ενόψει υψηλότερου πληθωρισμού, αγοράζοντας ένα πραγματικό asset που ευνοείται από την οικονομική ανάκαμψη και παρέχει αποδεδειγμένη ασφάλεια ως προς τον πληθωρισμό.

Εκτιμούν ότι η τιμή πετρελαίου Brent θα σκαρφαλώσει στα $70 ανά βαρέλι στο δεύτερο τρίμηνο και στα $75 το τρίτο τρίμηνο.

Τα αποθέματα χαλκού είναι χαμηλά και η Goldman βλέπει την τιμή του να αυξάνεται στις $9.200 ανά τόνο σε τρεις μήνες και στις $10.500 σε 12μηνο ορίζοντα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια