ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ψευδοεπιστημονική ομάδα ισχυρίζεται ότι ο CDC «μαγείρεψε» τα στατιστικά θανάτων του κορωνοϊούΙσχυρισμός:

Το ινστιτούτο PHI απέδειξε ότι ο CDC αύξησε αυθαίρετα και κατά 16 φορές τους θανάτους που αποδίδονταν στον κορωνοϊό.

Συμπέρασμα:

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για διαστρέβλωση αναφοράς του CDC από ψευδοεπιστημονική ομάδα· η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων κορωνοϊού που καταγράφει ο CDC παρουσιάζουν την COVID-19 ως υποκείμενη αιτία θανάτου, με τον πραγματικό αριθμό των θανάτων της COVID-19 μάλλον να υποκαταγράφεται.

Μεγάλη διάδοση γνώρισε ο ισχυρισμός ότι το «ινστιτούτο PHI» απέδειξε ότι ο αμερικανός οργανισμός Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) αύξησε αυθαίρετα και κατά 16 φορές τους θανάτους που αποδίδονταν στον κορωνοϊό. Στην πραγματικότητα όμως, ο ισχυρισμός προέρχεται από μια ψευδοεπιστημονική ομάδα και βασίζεται σε διαστρέβλωση αναφοράς του CDC.


Το είδαμε στα pronews.gr, crashonline.gr, theflagreport.com, dreamgr.com, tgnews.gr, peiraxtiri.gr, charti-kai-kalamari.gr, anixneuseis.gr
Τι είναι το «ινστιτούτο PHI»;

Το αγγλόφωνο δημοσίευμα από το οποίο αφορμήθηκαν τα ελληνικά υπό εξέταση άρθρα, αναρτήθηκε στις 1-2-2021 στο nationalfile.com, μια συνωμοσιολογική πηγή η οποία έχει δημοσιεύσει πολλάκις ψευδείς ισχυρισμούς στο παρελθόν.

Η ανάρτηση του nationalfile.com βασίζεται στους ισχυρισμούς εγγράφου που δημοσιεύτηκε από την ομάδα “Institute for Pure
and Applied Knowledge” (IPAK), στα πλαίσια της πρωτοβουλίας της με τίτλο “Public Health Policy Initiative” (PHPI), και σε δικό της διαδικτυακό περιοδικό.

Ενώ τα ελληνικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «έκθεση του ινστιτούτου PHI», στην πραγματικότητα η ομάδα IPAK που διευθύνει το εγχείρημα δεν αποτελεί αναγνωρισμένο επιστημονικό θεσμό, ενώ έχει ιστορικό αντιεμβολιαστικής παραπληροφόρησης. [πηγή 1][πηγή 2]

Ενδεικτικά, για τα τρία πρώτα μέλη του ΔΣ του περιοδικού της IPAK, ισχύουν τα εξής:
Η καθηγήτρια Dolores J. Cahill έχει αποτύχει επανειλημμένα σε ελέγχους ισχυρισμών αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού, γεγονός που την οδήγησε σε παραίτηση από ευρωπαϊκή επιστημονική επιτροπή τον Ιούνιο του 2020. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Η Dr Gayle Delong παρουσιάζει αντιεμβολιαστικό ιστορικό, και το 2018 ισχυρίστηκε σε δημοσίευσή της ότι το εμβόλιο κατά του ιού HPV προκαλούσε προβλήματα γονιμότητας σε γυναίκες· η δημοσίευσή της δέχτηκε εκτενή επιστημονική κριτική και τελικά ανακλήθηκε από το περιοδικό που την είχε αναρτήσει. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Παρόμοιο υπόβαθρο παρουσιάζει και ο Dr Brian Hooker, ο οποίος σε δημοσίευσή του το 2014 ισχυρίστηκε ότι τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό, παρά τα συντριπτικά στοιχεία που διαψεύδουν τέτοια σύνδεση· η δημοσίευση αυτή ανακλήθηκε αλλά ο Dr Hooker εξακολούθησε να υπερασπίζεται τις απόψεις του περί των υποτιθέμενων κινδύνων του εμβολιασμού. [πηγή 1][πηγή 2]
Ποια είναι η αξιοπιστία του εν λόγω εγγράφου;


Καταρχάς, όσον αφορά τους 10 συντάκτες της «έκθεσης» που ισχυρίζεται πως ο CDC διαστρέβλωσε τα στατιστικά θανάτων από κορωνοϊό, κανένας εξ αυτών δεν παρουσιάζει έγκυρο επιστημονικό ιστορικό.

Για 3 εξ αυτών δεν αναφέρεται σύνδεση με κανέναν φορέα, για 1 αναφέρεται μόνο σύνδεση με άσχετη φιλανθρωπία, για 6 υπάρχουν παραπομπές σε ινστιτούτα αμφιλεγόμενων έως ψευδοεπιστημονικών διατροφικών πρακτικών, και ο τελευταίος συντάκτης αποτελεί αρνητή της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας της COVID-19. Παραθέτουμε παραπομπές για τους Daniel Simon, Henry Ealy, Michael McEvoy, Monica Sava, Sandeep Gupta, Paul Anderson, Dave White – και ακόμη δύο.

Εξετάζοντας το ίδιο το έγγραφο, καταρχάς σημειώνουμε ότι δεν είναι σύγχρονο με τα τελευταία δημοσιεύματα (του Φεβρουαρίου 2021) και δεν αφορά νέα δεδομένα, αλλά είχε αναρτηθεί από τον Οκτώβριο του 2020. Το έγγραφο αυτό βασίζεται στον ισχυρισμό πως το CDC ανακοίνωσε πως μόνο το 6% των θανάτων που ανέφερε αφορούσαν στην πραγματικότητα τον κορωνοϊό. Ωστόσο αυτός ο ισχυρισμός αποτελεί διαστρέβλωση της πραγματικής αναφοράς του CDC, όπως είχαμε εξηγήσει και σε προηγούμενο άρθρο μας από το Σεπτέμβριο του 2020.

Στη πραγματικότητα τα πιστοποιητικά θανάτου αναφέρουν την αιτία θανάτου, και συχνά παραθέτουν επίσης συννοσηρότητες οι οποίες συνέβαλαν στο θάνατο, δηλαδή είτε υπάρχουσες παθήσεις του ατόμου (π.χ. διαβήτης), είτε επιπλοκές που προκάλεσε η πάθηση (π.χ. πνευμονία).

Στην προκειμένη περίπτωση, το CDC ανακοίνωσε ότι μόνο στο 6% των πιστοποιητικών θανάτου μέχρι τις 22 Αυγούστου, αναφερόταν μόνη της η COVID-19 χωρίς συννοσηρότητες. Όμως ο δείκτης αυτός από μόνος του δεν προσφέρει κατανόηση για το ρόλο του κορωνοϊού σε αυτούς τους θανάτους, καθώς δεν καταγράφει το ποσοστό που πέθανε σε συνδυασμό με τις επιπλοκές που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

Όταν γίνεται λόγος για την αιτία που προκάλεσε το θάνατο, ο πιο σχετικός δείκτης αφορά το ποσοστό θανάτων όπου η COVID-19 ήταν η υποκείμενη αιτία θανάτου, δηλαδή η αιτία που έθεσε σε κίνηση την αλυσίδα γεγονότων που οδήγησαν στο θάνατο.

Το Σεπτέμβριο είχαμε έρθει σε επικοινωνία με τον Υπεύθυνο Στατιστικών Θνησιμότητας του Εθνικού Κέντρου για Στατιστικά Υγείας των ΗΠΑ, Dr Robert Anderson. Ο Dr Anderson διευκρίνισε ότι στο 92% των 153.504 θανάτων που ανέφερε τότε ο CDC, η COVID-19 ήταν η υποκείμενη αιτία θανάτου, ενώ στο υπόλοιπο 8% των περιπτώσεων συνιστούσε παράγοντα που συνέβαλε στο θάνατο.

Δηλαδή, στο 92% των περιπτώσεων ο κορωνοϊός είχε θέσει με άμεσο τρόπο σε κίνηση την αλυσίδα γεγονότων που οδήγησαν στο θάνατο, αλλά και στο υπόλοιπο 8% ήταν πιθανό να μην είχε επέλθει θάνατος χωρίς τη συνδρομή και του κορωνοϊού. Ενώ ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων που πέθανε παρουσίαζε προϋπάρχουσες παθήσεις, οι οποίες αυξάνουν σημαντικά το σχετικό ρίσκο και μειώνουν το προσδόκιμο ζωής, και πάλι αυτά τα άτομα δεν θα είχαν πεθάνει ακόμη αν δεν είχαν μολυνθεί με τον κορωνοϊό.

Ο Dr Anderson είχε επιβεβαιώσει τα παραπάνω και σε επικοινωνία του με το CNBC, ενώ ο Dr Fauci, σύμβουλος του Λευκού Οίκου για τον κορωνοϊό, είχε δηλώσει:

«Δε σημαίνει ότι κάποιος που έχει υπέρταση ή διαβήτη και πέθανε από την COVID-19 δεν πέθανε απ’ τον κορωνοϊό. Απ’ αυτόν πέθανε, και έτσι τα νούμερα που ακούτε, άνω των 180 χιλιάδων νεκρών, είναι πραγματικοί θάνατοι από την COVID-19. Ας μην υπάρχει σύγχυση γι’ αυτό.»

Στην πιο πρόσφατη ανανέωση των στοιχείων (3-2-2021), ο CDC αναφέρει ότι το ποσοστό των θανάτων COVID-19 όπου η ασθένεια αυτή ήταν και η υποκείμενη αιτία θανάτου βρίσκεται περίπου στο 95%. Παράλληλα, ο πραγματικός αριθμός των θανάτων του κορωνοϊού μάλλον είναι ακόμη υψηλότερος, καθώς καταγράφονται σημαντικά περισσότεροι μη αναμενόμενοι θάνατοι, και οι δυνατότητες επαλήθευσης COVID-19 μέσω τεστ συχνά δεν είναι επαρκείς. Αξίζει να σημειωθεί και προκαταρκτική μελέτη (αναμένει έλεγχο από ομοτίμους) που κατέγραψε αυξημένο ρίσκο θανάτου λόγω επιπλοκών της COVID-19, μήνες μετά από το εξιτήριο ασθενών από νοσοκομείο (θάνατοι που δεν αποδίδονται ακόμη στον κορωνοϊό στα επίσημα στατιστικά).
Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι το «ινστιτούτο PHI» απέδειξε ότι ο CDC αύξησε αυθαίρετα και κατά 16 φορές τους θανάτους που αποδίδονταν στον κορωνοϊό, συνιστά παραπληροφόρηση. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για διαστρέβλωση αναφοράς του CDC από ψευδοεπιστημονική ομάδα· η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων κορωνοϊού που καταγράφει ο CDC παρουσιάζουν την COVID-19 ως υποκείμενη αιτία θανάτου, με τον πραγματικό αριθμό των θανάτων της COVID-19 μάλλον να υποκαταγράφεται.


Ανδρόνικος Κουτρουμπέλης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια