ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Η ΕΕ βάζει τέρμα στα σενάρια για «δύο κράτη» στην Κύπρο


Ανδρέας Πιμπίσιης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνει θέση απέναντι στις τουρκικές κινήσεις για λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Το μοντέλο συνομοσπονδίας που επιδιώκουν Άγκυρα και Ερσίν Τατάρ δεν γίνει αποδεκτό από τις Βρυξέλλες, όπως καταγράφεται μέσα από τη σχετική αλληλογραφία Ευρωπαίων αξιωματούχων προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών.

Ο Σαρλ Μισέλ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με πρόσφατη επιστολή του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη διαμηνύει πως η ΕΕ δεν αποδέχεται λύση η οποία να είναι εντός των παραμέτρων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Προηγήθηκε ανάλογου περιεχομένου επιστολή του Ύπατο Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

Οι τοποθετήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη δεδομένη στιγμή δεν είναι άσχετες με τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για προώθηση λύση δύο κρατών, δηλαδή συνομοσπονδίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να ξεκαθαρίσει τη θέση της σ’ ότι αφορά τη μορφή της λύσης του Κυπριακού και κυρίως ότι η ίδια δεν αποδέχεται αυτό που επιδιώκει η τουρκική πλευρά. Δηλαδή μια λύση συνομοσπονδίας που θα ουσιαστικά δύο κράτη εντός της Ένωσης.

Στην επιστολή του, ημερομηνίας 20 Ιανουαρίου 2021, ο Σαρλ Μισέλ απαντούσε σε προηγούμενη επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη ημερομηνίας 9 Νοεμβρίου 2020 στην οποία αναφερόταν στις προκλήσεις της Τουρκίας με το θέμα της Αμμοχώστου. Απαντώντας ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημειώνει ότι μοιράζεται τις ίδιες ανησυχίες με τον ΠτΔ για τις εξελίξεις σχετικά με τα Βαρώσια.

Ο Σαρλ Μισέλ σημειώνει πως «η ΕΕ και τα κράτη μέλη της βρίσκονται δίπλα στην Κύπρο και έχουν εκφράσει ακλόνητη αλληλεγγύη και υποστήριξη» και προσθέτει: «Μόλις πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου 2020 καταδίκασε τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια και ζήτησε τον πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει στη συνέχεια και τα εξής: «Η θέση της ΕΕ σχετικά το καθεστώς των Βαρωσίων παραμένει σταθερή και ξεκάθαρη. Η ΕΕ συνεχίζει να κινείται σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 55 και 789. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει επανειλημμένα τονίσει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με τα σχετικά ψηφίσματα. Εγείρουμε αυτές τις θέσεις και προς την Άγκυρα. Όπως και τα Ηνωμένα Έθνη έτσι και η Ευρωπαϊκή Ένωση καθιστά την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για το στάτους κβο στα Βαρώσια».

Η επιστολή Σαρλ Μισέλ έχει σταλεί σε μια περίοδο ζυμώσεων και με την άτυπη προπαρασκευαστικού χαρακτήρα διάσκεψη προ των πυλών ο Ευρωπαίος αξιωματούχος φρόντιζε να στείλει μηνύματα και σε σχέση με τη βάση λύσης του Κυπριακού:

«Δράττομαι της ευκαιρίας να επαναβεβαιώσω τη δέσμευση της ΕΕ για σύντομη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για μια περιεκτική λύση του Κυπριακού προβλήματος, σύμφωνη με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Αναμένουμε κάτι ανάλογο από την Τουρκία. Η ΕΕ είναι έτοιμη να παίξει ενεργό ρόλο στήριξης των διαπραγματεύσεων».

Καταλήγοντας ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει τα εξής προς τον Νίκο Αναστασιάδη: «Ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη συνεργασιών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ όλων των εταίρων της περιοχής, διμερώς και πολυμερώς, είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ».Φιλελεύθερος

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΘΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Ή ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ; Η "ΒΟΗΘΕΙΑ" ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΚΑΙ Η ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ, ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ. Η ΔΙΖΩΝΙΚΗ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΑΦΟΡΑ ΕΛΕΓΧΟ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΥ ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ, ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΒΕΤΟ, ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε,Ε, ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ. ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΥΡΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΜΕ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΝΟΜΙΜΕΣ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, ΚΑΙ ΕΚΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε