ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Πότε θα καταλάβουμε ότι ο Ερντογάν ήδη τίναξε τον διάλογο στον αέρα: Το υστερόγραφο για το μάθημα ιστορίας στον Τραμπ


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε διευρυμένες διαβουλεύσεις, με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, Λευκωσία 08 Φεβρουαρίου 2021.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Προβληματίζονται στην Αθήνα και την Λευκωσία -και καλώς πράττουν- με τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν και των υπολοίπων ισλαμο-εθνικιστών της Άγκυρας, οι οποίοι εξαπολύουν και προσωπικές επιθέσεις εναντίον του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και του βαλλόμενου πανταχόθεν για τα σκάνδαλα και τη διαφθορά, Προέδρου της Κύπρου.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκαν στη Λευκωσία και συζήτησαν όλα τα πιθανά σενάρια. Αλλά μετά την αδικαιολόγητη επίθεση του Ερντογάν, μάλλον θα χρειαστεί να τα ξαναπούν. Διότι ο Ερντογάν άλλαξε την ατζέντα

Το ηλίθιο ξέσπασμα του αυταρχικού ηγέτη της Τουρκίας, έπρεπε να διδάξει επιτέλους τις πολιτικές ηγεσίες στην Αθήνα και τη Λευκωσία, ότι οι όποιες δικές τους προσπάθειες για να ηρεμήσει το θηρίο, δεν είναι ορθή πολιτική, όταν ο εχθρός δεν αποσύρει και τους σχεδιασμούς του, αλλά μόνο τα πολεμικά πλοία, τα ερευνητικά και τα γεωτρύπανά του.
Στη διεθνή πολιτική σκηνή θα γίνουν πολλές αλλαγές το επόμενο διάστημα λόγω της εκλογής του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Ο νέος ηγέτης της υπερδύναμης είναι στο στάδιο που εκπονεί τη νέα πολιτική για κάθε γωνιά του πλανήτη.
Βεβαίως, και λογικό είναι, οι Αμερικανοί να ξεκίνησαν με τη Ρωσία και την Κίνα, τις οποίες θεωρούν τους μεγάλους εχθρούς τους. Για το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η θέση είναι εκφρασμένη για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων.

Όμως η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν θα πρέπει να περάσει ένα δύσκολο τεστ τους Ευρωπαίους για τις σχέσεις τους με τη Μόσχα και το Πεκίνο. Μπορεί να γίνουμε μάρτυρες δυσάρεστων συγκρούσεων και ας ελπίσουμε να επικρατήσει η «δυτική αλληλεγγύη», αν και τα ακροδεξιά καθεστώτα της Ε.Ε. θα προτιμούσαν τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τα εξυπηρετούσε, και όχι τον κ. Μπάιντεν.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια