ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Γιατί αντιδρούν οι Τούρκοι για την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη


Αντιδρούν οι Τούρκοι για την Αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη και το εύλογο ερώτημα είναι γιατί. Πρόκειται για τους Αμερικανούς, σύμμαχοι των Τούρκων και οι οποίοι έχουν σημαντικές δυνάμεις στην γειτονική χώρα, μέχρι στιγμής. Ποιος είναι λοιπόν ο λόγος που οι Τούρκοι συμπεριφέρονται παράλογα με την παρουσία Αμερικανών στην ακριτική πόλη αλλά και ζητάνε, παράλογα, την αποστρατικοποίηση της Αλεξανδρούπολης και ουσιαστικά του Έβρου.

Και αν είναι παράλογες οι απαιτήσεις της Άγκυρας, οι φόβοι τους είναι ουσιαστικοί. Καταρχήν η Αμερικανική παρουσία στην Ακριτική πόλη και ο ρόλος του λιμανιού μαζί με την Εγνατία Οδό αλλά και την Σιδηροδρομική Εγνατία, δημιουργούν ένα πλέγμα με τεράστια συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ τα οποία θα τα υπερασπιστούν. Θα λέγαμε ότι η Αλεξανδρούπολη είναι εξίσου σημαντική με την Σούδα.

Η ανάπτυξη των Αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, μαζί με τα Ενεργειακά έργα που υλοποιούνται στην Θράκη, θα παράγουν και οικονομικά αποτελέσματα με ότι σημαίνει για τους κατοίκους της περιοχής. Αυτό που ξέρει πολύ καλά η Άγκυρα για τους Μουσουλμάνους στην Θράκη, και είναι και ο λόγος που αδυνατεί να τους Τουρκοποιήσει, είναι ότι οι τελευταίοι έχουν τεράστια εμπιστοσύνη στις κρατικές δομές και στα Σώματα Ασφαλείας. Ειδικά στα χωριά της Θράκης, το Δ Σώμα Στρατού έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τους κατοίκους, μουσουλμάνους, των χωριών αυτών. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο στρατός είναι πιο γρήγορος και πιο αποτελεσματικός από τις αυτοδιοικητικές δομές, ειδικά σε κακοκαιρίες.

Μια μεγάλη παρουσία των Αμερικανών στην περιοχή, θα αυξήσει το αίσθημα Ασφάλειας των κατοίκων και θα τους απομακρύνει ακόμα περισσότερο από τον στρατό της Άγκυρας και του Τουρκικού Προξενείου. Να μην ξεχνάμε ότι αυτό η περιοχή το έζησε και την εποχή της Φωνής Αμερικής στην Ξάνθη.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι άνθρωποι του Προξενείου, όπως οι ψευτοχοτζάδες, κάνουν επιθέσεις στον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, με κηρύγματα μέσα στα Τεμένη. Οι Τούρκοι θεωρούν κύριο υπεύθυνο για όσα έχουν γίνει στην Αλεξανδρούπολη τον Αμερικανό Πρέσβη και οι επιθέσεις στον πρόσωπο του ενορχηστρώνονται από την Τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα. Εξάλλου όταν έγιναν οι πρώτες επιθέσεις στον Τζέφρι Πάιατ, ο ψευτοχότζας Μετέ από την Ξάνθη, την προηγούμενη ημέρα βρισκόταν στο κτήριο της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Η παραπάνω εικόνα είναι η μικρή και αφορά την Θράκη και μια αποτυχημένη μέχρι σήμερα πολιτική της Άγκυρας. Η μεγαλύτερη εικόνα είναι αυτή της Γεωστρατηγικής αξίας της Αλεξανδρούπολης και η οποία παρακάμπτει και ματαιώνει πολιτικές που βασιζόταν επάνω στην Τουρκία. Η συνεχής ανάπτυξη της ακριτικής πόλης και του λιμανιού, θα απεγκλωβίσει χώρες της Μαύρης Θάλασσας, όπως η Γεωργία-Ουκρανία-Ρουμανία και Βουλγαρία, ενώ από εναλλακτική δίοδος προς την Ανατολική Ευρώπη, θα γίνει κύρια σε λίγα χρόνια από σήμερα  ΕΚ ΤΟΥ ://www.viadiplomacy.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια