ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Νίκο, κατάλαβες τι ημι-είπες;


Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου


ΤΟΝ Ν. Βούτση τον ξέρω πολλά χρόνια. Για αρκετά -απ’ αυτά τα- χρόνια οι καθημερινότητές μας ήταν πολύ κοντά. Κάποια στιγμή οι δρόμοι μας και οι καθημερινότητές μας χώρισαν. Ωστόσο, αμοιβαία, κρατήθηκαν ο σεβασμός, η εκτίμηση και η συμπάθεια. Και ο τρόπος με τον οποίο άσκησε τα λεπτά καθήκοντά του ως Πρόεδρος της Βουλής, επιβεβαίωσε την εκτίμησή μου. Πριν από περίπου 18 χρόνια ήμουν απ’ αυτούς που όταν συνελήφθη ο σχεδόν ανήλικος -τότε- γιος του για συμμετοχή σε ληστεία (σχετιζόμενη με τρομοκρατική οργάνωση) είπαν «όχι στην οικογενειακή ευθύνη», «όχι στην ανθρωποφαγία».


ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ κύλησαν. Μεσολάβησαν πολλά. Ο γιος του Ν. Βούτση, ενήλικος πια, συμμετείχε -συνειδητά υποθέτω- σε «επιτροπή υποδοχής» του Δ. Κουφοντίνα, σε μια από τις πρώτες άδειες που πήρε από τον Κορυδαλλό. Και πριν από μερικές μέρες συμμετείχε στην «παρέμβαση» που έγινε έξω από το σπίτι της Σ. Νικολάου. Ο γιος του Ν. Βούτση, ζωή να έχει, είναι πια 35 χρόνων. Ξαφνιάστηκα λοιπόν ακούγοντας τον παλιό μου φίλο Ν. Βούτση να προσπαθεί να δικαιολογήσει τη στάση του γιου του μιλώντας για 35χρονους «ημιπιτσιρικάδες». Το να υπερασπίζεται ένας πατέρας το γιο του-ό,τι κι αν έχει κάνει- το κατανοώ απολύτως και το σέβομαι απολύτως. Το ίδιο θα έκανα κι εγώ. Ομως, ο τρόπος υπεράσπισης -και όχι η υπεράσπιση- γεννά ερωτήματα.


ΜΠΟΡΕΙ ένας άντρας 35 χρόνων να θεωρείται «ημιπιτσιρικάς»; Δηλαδή, κάτι σαν πιτσιρικάς, ο οποίος, όπως όλοι οι πιτσιρικάδες, πρέπει να αντιμετωπίζεται με κατανόηση και ανεκτικότητα. Ομως άλλοι άνδρες σε αυτήν την ηλικία είτε είναι υπεύθυνοι για τις οικογένειες και τα δικά τους παιδιά είτε έχουν τη δική τους επιχείρηση είτε εργάζονται σκληρά ή είναι στελέχη μεγάλων -ακόμα και πολυεθνικών- εταιριών. Με άλλα λόγια, έχουν την απόλυτη ευθύνη για τις πράξεις τους και ενδεχομένως και για τις ζωές άλλων, πραγματικά πιτσιρικάδων. Το γεγονός ότι η όποια παραβατικότητα του εν λόγω «ημιπιτσιρικά» σχετίζεται με την τρομοκρατία απλώς προσδίδει πολιτικό βάρος στην υπεράσπισή του. Και μάλιστα αυτό συμβαίνει σε μια φορτισμένη συγκυρία, κατά την οποία η απεργία πείνας του Κουφοντίνα επιχειρείται να προσλάβει χαρακτηριστικά πολιτικής δράσης και ακτιβισμού.


ΕΙΝΑΙ απεχθές το «οικογενειακό πετροβόλημα», που όπως είπε ο Ν. Βούτσης αισθάνεται ότι δέχεται ο ίδιος και η οικογένειά του. Εξίσου απεχθές με το «οικογενειακό πετροβόλημα» που έχουν δεχθεί άλλες οικογένειες (παιδιά, σύζυγοι) πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ. Ομως τότε καμία αντίδραση δεν υπήρξε εκ μέρους της λογικής των «ημιπιτσιρικάδων». Αντιθέτως, και η σύζυγος του νυν πρωθυπουργού και ο γιος του τέως πρωθυπουργού κατέστησαν με την ανοιχτή υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ πολιτικοί στόχοι. «Πετροβολήθηκαν οικογενειακά».


ΑΣΦΑΛΩΣ δεν χωρούν συμψηφισμοί σε τέτοια λεπτά θέματα. Και ακριβώς επειδή είναι και λεπτά και σοβαρά θέματα απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή από έμπειρα πολιτικά πρόσωπα όπως είναι ο Ν. Βούτσης. Και σε κάθε περίπτωση δεν είναι θεμιτό ένας τέως θεσμικός παράγων -όπως ο Πρόεδρος της Βουλής- να αφήνει, έστω να εννοηθεί, ότι υπάρχει οποιουδήποτε είδους ανοχή ή και δικαιολόγηση της τρομοκρατίας. Ακόμα κι όταν ο σκοπός είναι ιερός. Οπως ιερό είναι το καθήκον του πατέρα να στηρίξει το γιο του. Αλλά έτσι είναι σαν να προσβάλλονται οι πολλοί πιτσιρικάδες, αλλά και οι «ημιπιτσιρικάδες», οι οποίοι δεν έχουν επιλέξει το δρόμο της υποδοχής και της στήριξης του κάθε Κουφοντίνα.


Γι’ αυτό αναρωτιέμαι αν ο Νίκος κατάλαβε τι ημι-είπε…


ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΓΜΕΣ…


Είναι η ώρα να μπουν στη ζυγαριά τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις. Πρέπει να είναι υποχρεωτικός και όχι προαιρετικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών έγραψαν στο εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο τους στα «Νέα» δύο σπουδαίοι καθηγητές της Ιατρικής, οι κ. Γραβάνης και Βασιλόπουλος. Και τώρα είναι ίσως μια απ’ αυτές τις στιγμές που τα δικαιώματα πρέπει να δώσουν τον πρώτο λόγο στις υποχρεώσεις. Η πανδημία σαρώνει. Ζωές, κοινωνίες, οικονομίες. Προκάλεσε αλγεινή εντύπωση η στάση υγειονομικών -όχι κυρίως γιατρών- συνδικαλιστών και εργαζομένων, οι οποίοι, όπως αποδείχθηκε, ουσιαστικά αρνήθηκαν να εμβολιαστούν.


Το ποσοστό 44%, που ήταν το ποσοστό των εμβολιασμένων υγειονομικών του νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας» στην Πάτρα, είναι ένα τραγικό ποσοστό. Και άκρως επικίνδυνο. Ιδιαίτερα μετά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο σάρωσε κάθε ίχνος αμφιβολίας για το αν υπάρχει ο ιός κι αν το εμβόλιο είναι του «σατανά». Ηδη έχουν εμβολιαστεί πολλά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και οι παρενέργειες του εμβολίου είναι στο όριο του μη ανιχνεύσιμου. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία πλέον. Οι υγειονομικοί -όχι κυρίως οι γιατροί- δεν διαχειρίζονται μόνο τη δική τους υγεία. Διαχειρίζονται-επηρεάζουν την υγεία κι άλλων νοσηλευομένων στο νοσοκομείο.


Είτε ως «αρνητές» είτε από «πολιτική άποψη» είτε για οτιδήποτε άλλο -πέραν αμιγώς ιατρικών λόγων- δεν έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για την υγεία και άλλων, ξένων προς αυτούς, ανθρώπων. Οι αμήχανες και «μασημένες» δικαιολογίες των συνδικαλιστικών εκπροσώπων τους παραμένουν απαράδεκτες. Μοιάζουν με «εξυπνάκηδες» που θέλουν να έχουν εστιατόριο χωρίς να τηρούν τους υγειονομικούς κανόνες. Η Πολιτεία, αφού εξαντλήσει σύντομα την πειθώ, θα πρέπει να πάρει αποφάσεις. Ή θα εμβολιαστούν κανονικά ή θα πρέπει να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών για όσο διάστημα απαιτείται, προκειμένου να μην είναι επικίνδυνοι για άλλους ανθρώπους, οι οποίοι για να βρίσκονται στο νοσοκομείο έχουν ήδη κάποιο υποκείμενο πρόβλημα.


Στοιχεία-φωτιά στο υπόμνημα Καλογρίτσα


Νέα σημαντικά στοιχεία, τα οποία δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, περιέχει σύμφωνα με πληροφορίες το συμπληρωματικό υπόμνημα του Χρ. Καλογρίτσα που διαβιβάστηκε στη Βουλή μαζί με την υπόλοιπη δικογραφία που έχει σχηματιστεί μετά τις καταγγελίες του «αριστερού εργολάβου».


Σύμφωνα με πηγές από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες τουλάχιστον δύο κομμάτων, ο Χρ. Καλογρίτσας φέρεται να λέει ευθέως στο συμπληρωματικό υπόμνημά του ότι «μου ζήτησαν να παραδώσω τις μετοχές στον… (σ.σ.: αναφέρει συγκεκριμένο όνομα δημοσιογράφου) και να μεταβιβάσω το ενεργητικό της εταιρίας-εφημερίδας, εξοπλισμός-πελατολόγιο κ.λπ.». Κι όπως φέρεται να λέει, αυτό «πάντα με τις εντολές και την καθοδήγηση που ελάμβανα από τον Ν. Παππά».


Μετά την αποτυχία της συμμετοχής του Χρ. Καλογρίτσα στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, σε ρόλο «μπροστινού» και με στόχο τη δημιουργία του «ΣΥΡΙΖΑ Channel». Εφόσον ευσταθούν και αποδειχθούν όσα ισχυρίζεται ο Χρ. Καλογρίτσας στο συμπληρωματικό υπόμνημα που κατέθεσε, τότε πιθανώς προκύπτει νέα διασύνδεση με τα γνωστά 3.000.000 ευρώ της CCC.


Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου
https://eleftherostypos.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια